malo delo

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Ja in? Če hočejo delat, naj plačujejo prispevke (kot jih tudi redno zaposleni, recimo). Kaj je tukaj problem? Če pa se jim zdi, da je 130 preveč in da ne bodo toliko zaslužili, da bi se splačalo, pa naj ne delajo.

Sem kje napisal, da je problem?

tale problem li letel nate, ampak na tiste, ki jokajo, da "študenti" ne bodo več mogli delati.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik jolko pravi:
Baje eni "servisi" prepricljivo nagovarjajo studente, da gredo v sredo na ta strajk. Ne vem detajlov, vem pa da bo nekdo sel (ni iz LJ), ceprav komaj spraska za prezivetje, pa se obveznosti ima. Pa ne gre pit, toliko ga poznam. A to imajo mogoce organiziran prevoz (stroski)?
Vse je organizirano in plačano, sindikati lahko samo bulijo v to organizacijo, ker njim to ne gre.
Zato bo polno ljudi. Če bi se pa šli samoiniciativo, bi prišlo na proteste samo 100 študentskih funkcionarjev in 100 lastnikov servisov.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.220
113
spet na radiu, zdaj govorijo studenti, dali kajlo vsem študentskim organizacijami in njihovim predstavnikom.pohvalno.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.436
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
ksz...
Tisti "študenti", ki bodo presegli cenzus naj razmislijo o odprtju dopolnilnega (popoldanskega) s.p.-ja. Mesečni prispevki so cca. 30 eur, račune lahko vodijo sami (itak jih pol študira ekonomijo), firmi izdajo račun in to je to. Če zaslužijo celo plačo, tistih 30 eur še opazili ne bodo, pa še goljufat ne bo treba.

Je pa že od februarja 2009 za študente s pop. s.p.-jem malo več prispevkov. Trenutno znesejo cca. 130€ + dodatno zdravstveno nisi več zavarovan po starših. torej še dodatnih cca. 23€.

Dodatno zavarovan nisi pri starših po 26-letu...to ni problem.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
To bo še pestro. A vzamem dopust v sredo?
shocked-1.gif

(odziv za sajkek-ovo sporočilo 2 nazaj)

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
(sorry, če je že blo)
Na posterju je napisano, da so stroški študenta okoli 550 EUR na mesec.
Kak so do te cifre prišli?
Jaz sem imel nekje 200 EUR štipendije, pa sem lepo shajal (leto 2000, Maribor).
Je sicer bila inflacija, ampak ne 200%-na.

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Stanovanje/avto je drag špas. Ne vem če bi uspelo z 200eur skozi mesec.

Koliko vas gre na proteste?
smile-1.gif
Jaz sem študent in ne grem. Če bi že šel, bi šel s fronto prekercev, pa pač v sredo nimam časa.

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
v ljubljani težko najdeš polovičko sobe za manj kot 150€ + stroški. da ne govorim kolk so boni dragi. za ceno 1 bona za fast food v lj dobiš v mb kosilo v kaki gostilni oz. restavraciji na gotovino.
bonk.gif

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Cca 250€ soba s stroški + 150€ hrana + 150€ za drobnarije, prevoz, gsm in kakšno obleko. Bi rekel, da je kar realna cifra.

Ko sem bil jaz bruc (l.2000), sem s štipendijo 37.000 SIT odlično shajal za tiste čase. Boni so bili cca do 10.000 SIT, študentski dom je bil 11.000 SIT, za tedensko špežo sem dajal po 3.000 SIT, v Ljubljano smo se vozili po 4 v avtu in si delili stroške, tako da so bili zanemarljivi (da ne govorim o ceni bencina takrat). Trole nisem uporabljal, ker sem na faks hodil peš. Dejansko mi je tok ostalo, da sem si po par mesecih uspel kupit en soliden rabljen glasbeni stolp.

Tko da ne mi govorit, da cene niso šle gor in ni inflacije.

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Seveda je bila inflacija.

Samo ne 200 procentna.

_jolly_ , koliko pa stane bon, ki ga omenjaš?
Sem gledal cenik za 2009 pa so od 1,50 do 2,50 nekje (za Ljubljano).

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Koliko naj bi bila realna inflacija?

Leta 2000 je bil liter bencina max. 167SIT, zdaj pa je 1,215€ (291 SIT). To verjetni ni najbolj realna priemrjava, jo pa večinoma vsi občutimo na lastnem žepu.

Ali pa tale citat iz Mojmikro:
Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bila inflacija v obdobju od decembra 2000 do decembra 2007 37,8 %. Če torej ceno hlebca kruha iz tistega obdobja prilagodimo na današnjo vrednost denarja, bi bil ta isti hlebec kruha vreden 1,14 evra (0,83 + 37,8 %). Dejanske cene pa so bistveno višje, čez dva (povečini 250-odstotno zvišanje), najpogosteje pa kar več kot 3 evre – kar je več kot 320 odstotkov več. Sam izdelek se v tem času ni bistveno spremenil. Način izdelave je še vedno bolj ali manj isti kot pred sedmimi, osmimi leti. Energijska vrednost tudi. Stroški režije? Vprašajte peke, koliko so se jim v tem času dvignile plače. Verjetno niti za 37,8 odstotkov ne.

Komu zdej verjet?

Nazadnje urejeno:

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
Verjeti moraš svoji denarnici, ta ne laže in pravi, da se naj UP YOURS vsi statistični podatki. Kakor creep pravi, vse je šlo gro za 50% in več, plače pa skoraj iste.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
iz rtv slo:

Naj bo nekaj jasno. Jutri se ne gre protestirat proti malemu delu zato, ker ker je slab za študente, ampak zato, ker je slab za ŠOU in študentske servise. Poglejte 29. in 30. člen predloga o zakonu. V dveh letih naj se bi ŠOU zmanjšala sredstva za polovico, prav tako pa bodo tudi študentski servisi ostali brez precejšnjega kosa pogače. Sredstva od ŠOUa se bodo prerazporedila za financiranje obštudijskih dejavnosti, kar je sedaj potekalo prek ŠOUa. Glede na zakon se bodo sredstva za štipendije podvojila, s sredstvi, ki se bodo vzela predvsem za financiranje študentskih servisov. Tako naj bi bilo z več štipendijami več študentov, študentov, ne pa delavcev, kar je bistvo študija. S časovno omejitvijo študentskega dela pa se da še vedno zaslužiti več kot dovolj, da se preživi. Sploh pa če se zniža cenzus za štipendije, potem bi moralo biti takih, ki morajo delat zato, da študirajo, bistveno manj.

Torej zakon ne prinaša nič, kar bi lahko ekstencialno ogrozilo študente in dijake, prinaša pa kar nekaj dobrih stvari študentom. Zato študenti nimamo razloga za protestiranje. Imajo ga pa ŠOU in študentski servisi. Toda glede na to, kakšne svinjarije se dogajajo znotraj teh institucij, je znižanje sredstev več kot upravičeno. Nakupi nepremičnin, kockanje z denarjem, klientelizem... je to, da se jih reorganizira, več kot potrebno.

Poglejte vendar samo kampanijo. Oder z varnostnikom že cel teden stoji na prešercu. Kot da je to tako poceni? Poglejte kaj vse so osvinjali s svojimi plakati. Da ne govorimo o demagogijah na račun zakona. Študentje brez dela! Študentje brez stanovanj! Študentje brez hrane! Za dostojanstvo! JA PA KAJ ŠE! Koliko ste pa že kaj denarja zmetali stran za kampanijo?!?!? Ne bi to raje dali študentom ... dragi ŠOUovci. Gre vam samo za lastno rit, zdaj pa študente mešate zraven! Bljak!

Dolžnost vsakega, ki gre jutri protestirat je, da sam prebere zakon o malem delu in ga kritično ovrednoti, da bo vedu o čem bo protestiral. In bo dojel, da jutri ne bo protestiral za sebe, ampak za pokvarjene študentske organizacije in servise.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik creep pravi:
Koliko naj bi bila realna inflacija?

Ali pa tale citat iz Mojmikro:
Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bila inflacija v obdobju od decembra 2000 do decembra 2007 37,8 %
Ja, saj sem jaz predpostavljal tudi 100% inflacijo.
Samo se vseeno ne izide. 200% pa ni bla.
Razen če kdo da vsaj senco dokaza za to.

Bencin je šel gor ravno tam okoli 100%.
Pivo tudi nekje, če me spomin ne vara.

Kaj se je torej podražilo za 200% ?

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
ksz

Danes so v Mariboru Lampijončki (študentska fešta na prostem bla bla).
Skoraj cel mesec se je po lokalnih radijskih postajah vrtela reklama v tem stilu:
-----
Če ne bi bilo študenstkega dela, ne bi bilo lampijončkov...
----

Potem pa greš tja in vidiš cene, ki jih imajo. Sok 1 kupon, pivo 0,5l 2 kupona, redbull vodka 3 kupone ipd. Cena kupona pa je bila še v času tolarjev tako zasoljena, da nisem nikjer v nobeni gostilni našel dražjega piva. Preračunano je bilo pivo nekje okoli 500 sit že pred leti, koliko pa je danes, pa se mi ne sanja. Sem pa prepričan, da vsaj 3 ali 4 evre...
Ja itak da rabijo študentsko delo, da se potem lahko še v tej prireditvi služi na račun študentov... Če je že tako, da študenti (kao ŠOUM) financirajo vse, bi bilo pošteno, da vsak s statusom študenta dobi brezplačnih nekaj, kaj pa vem, npr 5 piv, ali pa česa drugega.. Ne pa da se jih rubi po dolgem in počez. Nekateri študenti neumni pa vso to mafijo še podpirajo...

Je pa Jado zgoraj dobro napisal oz. copy-pejstal... Vsaj v tem se strinjam z njim.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.664
3.173
113
v lokalni ostariji
ravno včeraj bral v dnevniku "kupljen" članek proti malem delu.... tisto kar so pluvali je v bistu v redu. da se bo sedaj preverjalo podjetje ali je v stečaju, ali ima dovolj redno zaposlenih ali plačuje... tako da se bodo zmanjšale zlorabe (tudi v prid študentom)

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
iz rtv slo:
Naj bo nekaj jasno. Jutri se ne gre protestirat proti malemu delu zato, ker ker je slab za študente, ampak zato, ker je slab za ŠOU in študentske servise.

Med drugim so gospodje mladokapitalisti kupili tudi jahto za 105.000 evrov...
bonk.gif

In št. servise zelo boli, tišči in jih skrbi,da bi preko malega dela lahko delali (dela še sposobni) upokojenci, ki imajo 400 do 600 evrov penzije, s katero vsekakor zelo težko preživijo, in ki vsekakor ne morejo sprehajati kožic (erotične masaže), ali se dajati dol (tako kot se mnoge študentke). Če pa se zaenkrat še ne, študentkam to vsekakor ostaja kot zadnja opcija.

Upokojenci pač nimajo NOBENE( take, ali podobne) opcije. Preostane jim edino to, da gredo s svojimi 400 ali 500 evri pokojnine (koliko časa jo bodo še dobivali?) čimprej pod cipreso...

Res ne vem, zakaj študentski servisi ob vseh dejavnostih, ki se jih lotevajo, niso odprli še bordelov...

Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.664
3.173
113
v lokalni ostariji
saj bi odprli če bi lahko...

drugače pa študent naj študira, delavec pa dela! KONC! ne pa da je pri nas tako da delavci so brezposelni, študentje pa delajo...

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
TAKO JE. Upam, da vlada čimprej sprejme ta zakon in privija vse ŠO in ŠS.