magnetna resonanca (MR)

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik Don_Corleone pravi:
par vprašanj imam za zdravnike na temu forumu.

ker se bliža dan, ko imam pregled (MR) me zanima par stvari glede tega vprašalnika ki sem ga dobil zraven.

1. zakaj rabijo vse stare R.T.G.slike ? in a to pomeni čisto vse kar sem jih kdaj imel, ali samo od te poškodbe zdej?
2. ko sem bil nazadnje na polikliniki, so mi slikali koleno, je ta slika še vedno pri njih, ali pa so jo poslali moji zdravnici? če je pri njih, mi jo bodo dali ali jo bodo poslali tja kjer imam MR?
3. v vprašalniku piše tole: ste bili kdaj poškodovani s kovinskim tujkom? in naslednje vprašanje je: ali so vam kovinske tujke odstranili?
nekje 8-9 let nazaj smo kot mulci delal sranje in sem nekako oplazil nek kos železa in se urezal malo nad kolenom. je to važno ali ne? jz mislm da ne, ampak raj vprašam.

hvala že v naprej in talam alte
cheer.gif
1. Za oceno napredka stanja. Slike od poškodbe dalje.
2. Ponavadi gre slika k zdravniku ki je to slikanje naročil.
3. Gre se zaradi motenja snemanja. Če v nekaj nisi trdo prepričan ne rabiš navajat.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:
rentgenske slike ostanejo na polikliniki, če se ne zmeniš drugače (po nekem času jih celo vržejo stran)

Ce jaz prav vem se slike posiljajo tistim zdravnikom, ki so preiskavo narocili. Stran se pa vrzejo ko clovek umre - predvidevam.

LP

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
ksz

ok zdej ste me pa zmedli glede tega kam po RTG sliko
grin1.gif
vrjetno bo najbolje da jutr kar pokličem na polikliniko in se tam pozanimam

alti coming right up
wink-1.gif

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
poškodba noge - kompliciran zlom
6 slik na mesec, sem prepričan da ni več vseh v kartoteki
ko se noga celi ti stare slike ne pomenijo nič več in jih mečejo stran

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si

1. Zakaj točno rabijo stare slike ne vem. Verjetno pa jih pogledajo. Najbolje bo, da vzameš vse sabo pa boš imel najmanj sitnosti.
2. Slike iz Poliklinike bi ti morali dati že takrat ko so te slikali, vsaj meni so jih. Če jih nisi dobil so verjetno še tam. Pokliči in vprašaj.
3. Če si se samo urezal s kovino potem tega ni treba navajati, razen če ti je ostalo kaj v nogi pa ti tega niso odstranili. Sam to je bolj malo verjetno. Če pa imaš sešraufano koleno ... pa je po moje dobro da napišeš.

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
niso mi je dali zraven, vrjetno zato ker ko dam čez ta MR moram nazaj na polikliniko da vidimo kako naprej.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Po moje tista slika nima kakšnega velikega pomena za MR slikanje in jaz ne bi zganjala nobenega cirkusa okrog tega. Pojdi na MR slikanje in vzemi s seboj kar imaš. Po moje bi jih bolj zanimale slike MRja če si jih že delal kdaj prej, kot pa rendgenske.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Citat:
Uporabnik roseanne pravi:
Vprašaj še v bolnišnico Šempeter, ampak iz lastne izkušnje mislim, da na napotnico veliko prej kot v dveh meseceh ne boš nikjer dobil.
Tudi v KC LJ so letos precej precej skrajšali čakalno dobo, tako da se lahko tudi pri njih pozanimaš.
Šempeter opravlja MRI za ljudi iz drugih koncev Slovenije za vikende, konktretno ob nedeljah. Lani poleti je bilo pri njih najmanj čakanja, vseeno pa se je tudi pri njih čakalo cca. 2 meseca.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
To je čist tipična okvara pri nekaterih športnikih. Gre pa za nesorazmerno moč v mišicah noge. Zaradi tega potem pride do težav. Na žalost pa pridejo težave ponavadi v paketu. naprimer en takšen scenarij: boli me vkolenu, posledično zvračam nogo, gib kompenziram v kolku in se potem čudim zakaj me boli v križu...

Podobnih scenarijev sem videl že ogromno. Hecno pri vsem pa je da so takrat še nanvečji znalci in fitnes intuziasti pršli po nasvete mene.

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
to da bi imel nesorazmerno moč v nogah nism siguren, ker so bile povsod približno enake teže, ok izjeme so počep, izpadni korak, odriv. mam pa samo probleme s kolenoma, nč druzga.

s čim se pa ti ukvarjaš?

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
podatki o teži ki jih premaguješ na nekih napravah so brez pomena, ker so tam še škripci. Pogosto vleče pogačico ali pa imajo kakšne druge težave s koleni tisti, ki imajo razmerje med ekstenzijo in fleksijo naprimer 80:20. Torej kvadriceps je veliko močnejši kot biceps in mišice ki skrbijo za addukcijo noge v kolku. Te simptome je potrebno prepoznati in potem delat neke korekcijske vaje, v kolikor je koleno vneto je to treba delat to na tak način da je koleno čim bolj negibno.

Jaz se že ene 12 let ukvarjam z osebnim in kondicijskim trenerstvom. Treniral sem tudi slovensko ... reprezentanco. Pišem članke za nekaj revij: mojtrener, dnevnik tekača, nonstop, revija šport, naša lekarna itd... Imam firmo ki se ukvarja s fitnes in wellness konzultingom ter sem uvoznik in zastopnik za nekatere fitnes znamke ter pripomočke. Veliko pa tudi predavam o prehrani, treningu, burnoutu itd... To mi je veselje in strast...

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
na srečo ( če lahko temu tako rečem) imam jz skoraj isto težo pri obeh vajah, tko da nimam teh problemov. ko sm hodu na fitnes, sm poskrbel da sem delal veliko različnih vaj.

imaš kakšno "odveč" gradivo za posodit/poslat... ker si rad preberem čimveč o teh zadevah, zadnje 3 knjige ki sem jih prebral so bile nek priročnik za vaditelja fitnesa, knjigo od willa blinka in zdej še od toma venuta.

nadaljejeva lahko na PM, pa mi malo več povej o tej tvoji firmi, če si za
smile-1.gif

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
heh
ko sem oddal papirje računovodkinji sem seštel da sem lani dal 782€ za knjige in DVDje izključno samo v ta namen. (no ja neki sem ji dobu še piratske al pa sem jih skopiru)
Tko da mam knjižnico teh knjig.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Vidva majstra dajta meni povedat, a obstajajo kaksne vaje za krepitev trebusne stene ? Ne za misice, ampak dimeljski predel. Upam da vesta kaj mislim..

LP

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
Primerne vaje za trebušno steno:
Dvig medenice leže hrbtno
Izometrične vaje z dihanjem (pri šibkih trebušnih mišicah)
Izometrični križni potisk roka – koleno leže hrbtno
Napenjanje trebušne stene leže prsno s trebušno podporo
Obračanje trupa
Odkloni trupa vstran
Iztegnitev ledvenega dela hrbtenice stoje

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Mišice, ki te verjetno matrajo so v bistvu stabilizatorji. To je ogromen problem pri večini športnikov. Te mišice pač stabilizirajo trup. Vaje so pa takšne da te v bistvu silijo ostat v nekem nestabilem položaju. Lahko ti pokažem.