Lumia 900

Sijan

Fizikalc
3. sep 2007
2.265
0
36
Me prav zanima, kaj povprečen uporabnik telefona potrebuje?
Sicer pa trg je odprt, možne so izbire in verjamem, da nekaj % uporabnikov bolj odgovarja Android ali iOS.

Dejstva so, da bi moral biti za večino uporabnikov Windows Phone odličen sistem, ima vse kar večina ljudi želi in potrebuje od telefona.
Sicer pa čredni nagon - kar je trenutno popularno želijo imeti vsi, čeprav je alternativa boljša.

Kdo od povprečnega userja uporablja telefon za kaj več kot
klic, sms, email, facebook, fotoaparat, internet, youtube, vreme, koledar, budilka, radio, muska, navigacija, zemljevidi?
- Vse to pa na Lumii odlično deluje - vse sinhronizirano, brez zatikanj, tekoče, enostavno.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Kaj je boljše je zelo relativen potem. WP je v določenih funkcijah dober, drugje mu pa še manjka. Ali je dober za povprečnega uporabnika? Najprej si je potrebno zastaviti vprašanje, kaj povprečni uporabnik je in koliko je pripravljen plačati za telefon. Mislim da je cenovni razred 400+ EUR previsok za "povprečnega uporabnika". Nadpovprečni uporabnik pa pri konkurenci za ta denar dobi več.

WP bo še rabil kako leto ali dve. Vprašanje je pa, če bo Nokia preživela toliko časa. Glede na govorice, imajo že rezervni načt za Android, ki bi lahko prišel na tržišče že v Q1 2013.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Če je 400+ previsoko, potem ne vem zakaj je bil S2 prodan v miljonski nakladi, hkrati pa je tudi daleč od "povprečnega uporabnika", etc...

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Trenutno je na svetu malo manj kot 6 miljard mobilnih uporabnikov, se pravi, da predstavlja 6 miljonov prodanih telefonov 1 promil uporabnikov. Par promilov je pa še vedno zelo daleč od "povprečnega uporabnika".

Večina , ki bere tale forum niso povprečni uporabniki!

I

Izbrisan uporabnik 474

Če govorimo o povprečnem uporabniku in funkcijah, katere navaja Sijan, otem bi še danes bili na Symbianu, v najboljšem primeru na WP7 in Limii 600... Zakaj potem hvalospevi 900-ici za 650€ (!!!), če pa je nemenjena "povprečnemu uporabniku?" In to je paradni konj podjetja, hkrati pa napovedujejo, da ne bo nadgradljiv na naslednjo verzijo? WTF?

Pa da se spotaknem še malo na Android... Najprej je potrebno razčistit, da Android nalaga na svoje naprave veliko proizvajalcev, hkrati pa ima Google tudi svoj telefon (katerega mu izdeluje Samsung) - Nexus. In če se gremo o tem, kdaj kateri telefon dobi kakšno nadgradnjo, potem je edino pošteno, da se govor o Googlovih telefonih. In Nexus bo dobil Android 4.1 JB enkrat ta teden.

Če pa govorimo o drugih proizvajalcih, pa je tako. Google izda SDK svoje različice, katera je potem javno dostopna (JB je izšel včeraj), katerega potem proizvajalci telefonov pregeldajo in obdelajo. Tako mora recimo Samsung implementirat svoj UI (TouchWiz), kateri se prav tako spreminja in pri tem se morajo prepričat, da vse implementirane funkcije delujejo. Kaj se zgodi, če stvari ne stestiraš, je bilo vidno pri SGS (1), ko so (pre)hitro izdali 2.3.x GB, kjer je bilo kar nekaj težav. Kako je sedaj s to verzijo na SGS-u ne vem, baje bi naj bilo OK.
Velika prednost Androida je v tem, da ima veliko podporo razvijalcev in takoj ko tile dobijo v roke SDK, se začne poplava raznih ROM-ov in kernel-ov, vsak po svoje drugačen in z drugimi spremembami. SGS ni dobil uradne verzije ICS-a, ker je resnično bil preslaboten (RAM), ampak preslaboten po Samsungovih merilih, ki morajo na vsak način dat zraven TouchWiz (na ICS je verzija 4, ki je še bolj požrešen). Ampak zahavlajujoč odprtokodnosti, lahko ICS brez težav poganjamo na SGS in to tekoče (!) - precej hitreje kot recimo uradni 2.3.6 GB.

Sam si prav tako lastim WP telfon, HTC HD7 z 7.5 nadgradnjo. Vsekakor je WP super OS, ki dela tekoče, ampak za moj način dela je preveč zaprt. Sem ga skušal uporabljati kot služben telefon, ampak nisem zdržal. Zdaj njegovo delo opravlja Samsungov palček GT-5500, HD7 pa je romal k punci, ki je čist srečna, da lahko ima lila "ploščice" na belem ozadju in da že pri kontaktih vidi, kaj je kdo napisal na FB...

Vsekakor pa je sramota, da paradni konj Nokie in verjetno tudi M$ ne bo doživel tako pomembne nadgradnje, kot je WP8...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Povprečen uporabnik nikakor ne pride do forumov, sploh pa ne kakih XDA in tam bere o ROM-ih. Žalostno bi blo tudi, da kupi android telefon pa "mora" it iskat rešitve zanj.

"I have said before and I will say it again: when MS does a real release of WM8 along with decent phones, people will leave Android in droves. MS doesnt care now since they get a cut from 70% of all phones in the US. So what's the hurry?

Remember, most iphone users like the ultra simplicity of iOS. For them, Metro is a bit more dazzling. Hence, Woz's remarks.

I would estimate 1/3 of Android users like the function over form kind of UI we currently see. But that would leave 2/3 of Android users who want more form over function. They can't go all the way to iOS as it is too much form, with so little function. But for them Metro will fill the gap beautifully."

S tem zgoraj se bi jaz kar strinjal, ti cenejši Androidi so trenutno velika antireklama za touchscreene, rešuje jih sam razširjenost. Nokii pa tudi ni neka huda panika, bo pa MS kupil vse skup če bodo preveč zaplezali. Trenutno oprani možgani glede xyz jedrnih procov pa tudi ne pomagajo WP sistemu....še pomnite prve P4 proce, ki so meli visoke frekvence, v času enega takta pa naredili 40% manj kot AMD Athlon?
smirk-1.gif

Še nisem videl napisano, kaj točno WP ne zna oz. so problemi sistema. Jaz točno vem ene 10 krepkih "težav" ampak so zame še vedno manjše kot pri konkurenci. Kaj WP ne zna, da je tako pomembno alter userju?
tongue-1.gif

Sijan

Fizikalc
3. sep 2007
2.265
0
36
Najprej se je potrebno vprašat, kaj sploh pomen nadpovprečni uporabnik?
Na kakšen način nadpovprečni uporabnik uporablja telefon več kot povprečni?

Če to pomeni, da namešča custom ROMe, kernele, killer aplikacije in ostale zadeve, samo zato, da bo telefon lepše in boljše deloval, potem je to popolnoma zgrešeno!

Za kaj se sploh še več uporablja telefon kot za to, kar sem napisal že predhodno?... okej morda še igre in določene aplikacije... to je pa vse. Edino pri št. aplikacij ima Android še prednost, to je pa res. Po drugi strani pa - koliko od naloženih aplikacij sploh nekdo uporablja, razen nekaj obveznih (recimo vreme, navigacija, youtube itd... - to je pa tudi vse možno dobit na Windows Phonih).

I

Izbrisan uporabnik 474

Ne vem kakšno je stanje sedaj, ker WP ne uporabljam že nekaj časa, ampak nikakor nisem uspel usposobiti sync z Google calenderjem. Tam imam več koledarjev, razvrščene po barvah in pomembnosti (služba, privat, dopusti, F1 itd.) in že po barvi vem, kaj mi je pomembno in kaj ne (recimo v "month view"). Na WP sem lahko razločil samo barvi med Exchange (M$ račun) in Google.

Druga stvar je bil tethering (mislim, da sedaj to dela) in pa niakor nisem mogel sparit z avto instalacijo. Pa če sem htel kaj naredit, sem moral uporabit Zune, ki pa je bruh.

Live tiles so delali ena proti približno...

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Jaz pa se s srednjim odstavkom ne strinjam. So little function?? Ja valda. iOS trenutno omogoča več stvari, kot wp7.5 oz. 8. Količinsko več, je pa jasno, da ima tudi wp kako zadevo, ki je ios (še) nima.

10 krepkih težav?

Dokler nebojo teh kvadratkov na namizju polepšali, dodali opacity , možnost večih barv in še kaj, tako dolgo, wp8 nebo mega uspešen. Ker za veeeeliko uporabnikov ne smeš preveč šarit po namizju, ne sme bit preveč kišasto, kar pa wp namizje žal je.Po mojem mnenju.

Pa na račun ne nadgradenj, bodo izgubili nekaj privržencev , nekaj pa jih z wp8 tudi pridobili. Teæko pa si predsstavljam, da na hitro desetine milijonov.Kot je to praksa pri androidu/ios.

Smešno mi je, kak bolj kot ne samo androida omenjate v temi o WP. Kot, da je iOS izven konkurence. hahah

I

Izbrisan uporabnik 474

čaki čaki, ti praviš, da je Wp kičast? Da namizje ne sme bit preveč kičasto? Pa si ti v zadnjem času pogledal malo svoj iOS?

In ja, vedono bolj se bo primerjalo konkurečnost med androidom in WP, ker iOS izgublja tla pod nogami. kar niti ni čudno, če je med udarnimi novostmi za iOS6 možnost FaceTime preko data connection. Veš kdaj so to imelo telefoni? Z1010 je imel to leta 2003. Ta funkcija je že tako brezvezna, da so jo praktično vsi ostali opustili...

Sijan

Fizikalc
3. sep 2007
2.265
0
36
Gargy mislim, da od takrat ko si nazadnje uporabljal WP je bilo že kar nekaj nadgradenj sistema...

Sijan

Fizikalc
3. sep 2007
2.265
0
36
Saj z zadnjo nadgradnjo/popravkom je še vedno v osnovi WP 7.5 ampak omogoča nove funkcije npr. tethering....

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
čaki čaki, ti praviš, da je Wp kičast? Da namizje ne sme bit preveč kičasto? Pa si ti v zadnjem času pogledal malo svoj iOS?

In ja, vedono bolj se bo primerjalo konkurečnost med androidom in WP, ker iOS izgublja tla pod nogami. kar niti ni čudno, če je med udarnimi novostmi za iOS6 možnost FaceTime preko data connection. Veš kdaj so to imelo telefoni? Z1010 je imel to leta 2003. Ta funkcija je že tako brezvezna, da so jo praktično vsi ostali opustili...

In kaj je kičastega na namizju ali lockscreenu? Oz. wp namizje mi zgleda bolj poceni, kot kičasto. Je barvno monotono. Pri iOs imam vsaj ikone različnih barv. Ni tak pusto... Kičasto? Ne vem no. Stvari je toliko, kot jih je potrebno, nič več.Kar pa drugod ne morem trdit.

Citat:
iOS izgublja tla pod nogami
Delajo se telefoni z microsim, brez spominske kartice, s čim manj gumbi, čim tanjši telefoni... Če že, bodo ostali zgubli počasi tla pod nogami, ker bodo skušali skopirat appla še na novem, nevidenem področju in bodo začeli padat. Vse zaradi tega, ker bodo skušali kopirat, ne pa naredit po svoje in morda celo boljše.

Se bomo po novem letu pogovarjali dalje o tem, kdo izgublja, ko bodo objavli prodajne številke.
wink-1.gif

I

Izbrisan uporabnik 474

Zdaj se že enkrat odloči - ali je WP namizje kičasto ali monotono? Ali je kičasto monotono? Monotono kičasto?

Ne vem v kateri jamici si bil zadnje čase, ampak Apple je trenutno v podrejenem položaju in je on tisti, ki lovi priključek. Če pa bo po novem letu kaj drugače, pa samo hura za Apple.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Ne vem v kateri jamici si bil zadnje čase, ampak Apple je trenutno v podrejenem položaju in je on tisti, ki lovi priključek. Če pa bo po novem letu kaj drugače, pa samo hura za Apple.

In potem bo novi iPhone podiral vse prodjne rekorde
17758-icon_confused.gif
Apple se ne gre low end segmenta, zato je logično da procentualno ne bodo ostali v večini. Mene je bolj strah, da Samsung drvi proti 50% tržnem deležu. Monopol še nikoli ni koristil kupcu.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Oh prosim no....gledat listo mrtvih ikonc pa je res čudovito?
stupid-1.gif

Tudi apple lepo priznal s "kopiranjem" Androidovih korakov, pa tudi facebook integracija ipd. je nekaj, kar smo nekje že videli.
smirk-1.gif

Touchscreen telefon mora bit enostaven, aplikacije in podatki čimprej dostopni brez dodatnih korakov. Več kot vidiš takoj ko odkleniš telefon bolje je. Knof za kamero je zame tudi nepogrešljiv (apple je to rešil), ker nikakor ne bi mogel it nazaj na slikanje z dotikanjem zaslona oz. gumba spredaj. Največja estetska napaka na WP mi je bela podlaga mail-ov.
tongue-1.gif

Jaz imam prenosnik zram 95% časa in nimam kaj tipkat romana, browsanje spleta, youtube-a ipd. na telefonu, če lahko 100x udobneje na prenosniku oz. kompu. Telefoni NISO nadomestek PCja pa pika, so pa odlični za vse, kar je odveč za minuto odpret komp. Super, da imam remote desktop funkcionalnost, sam ne bom tega uporabljal za več kot eno samo klukco narest v nekem baru, če je treba malenkost več, se mi že splača odpret prenosnik in stvar uredit kot se zagre....še hitreje bo.

I

Izbrisan uporabnik 474

Se strinjam, da bo to samo slabo za Samsung oz. uporabnike. Poglej Apple - do (vključno) 3GS so bili telefoni pojem inovacij in tehnologije, potem pa navzdol. Veliki met jim je uspel, dandanes pa veselo strižejo ovce. Ni inovacij, ni tehnološke prednosti, ni idej. In resnično upam, da jim bo z iPhonom 5 uspelo spet naredit nekaj izjemnega, ampak glede na njihovo politiko in kako se stvari razvijajo, nekako dvomim.

Ampak tema je o Lumii 900, kjer še vedno čakam na pojasnilo, kako hudiča 900-ka ne bo imela nadgradnje na WP8? Eni sicer pravijo, da je za povprečnega uporabnika čisto OK in da niti ne potrebuje WP8, ampak potemtakem telefon za povprečnega uporabnika ne sme stati 650€...

Sijan

Fizikalc
3. sep 2007
2.265
0
36
Tudi ta članek da misliti...
Presenetljivo o Nokia Lumia s soustanoviteljem Appla Steve Wozniak (sicer 2 meseca nazaj):

http://tehnik.mobitel.si/wozu-je-vsec-lumia/

“Prav šokiran sem: vse na zaslonu je videti bolje od istih aplikacij na Androidu ali pa IPhonu … Za enkrat še nisem videl ničesar, kar ne bi bilo lepše od ostalih platform.”
zmaga.gif

I

Izbrisan uporabnik 474

Se strinjam, kar nekaj aplikacij je bolj "smiselnih" na WP, medtem ko je recimo Endmondo pravi bruh napram Androidovemu...