Lumia 900

Sijan

Fizikalc
3. sep 2007
2.265
0
36
Koliko časa je Android na tržišču? - to vse pove.
Vsak sistem je enkrat na začetku. Zdaj je to Windows phone, ki je komaj pred nekaj meseci dobil prave telefone. Vse kar so ponujali drugi proizvajalci je bilo zelo revno, tudi nobenega povdarka na marketingu...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.004
6.174
113
Zakaj opevat wp7... Naj ti razložim.

Pred sedanjim Androidom SG Note sem imel Omnio 7. Čeprav je bil telefon procesorsko vsaj za polovico slabši je delal še vedno bolje in bolj tekoče kot mi dela sedaj Note. Slednjega imam zgolj zaradi velikosti in pisala, ker je res priročen za brskanje in za kake mini zapiske. Drži pa da WP7 ni tako "lep", ampak ni ti potrebno skrbet kera aplikacija ti bo žla memorijo, katera ti po na skrivaj pošiljala SMS-e, kera ti bo nabila data prenosa, medtem ko se nevede šetaš po ulici itd itd... WP7 nisem rabil restartat včasih po par mesecev (dejansko se je restartal samo takrat ko je zmanjkalo baterije), Android moram vsaj enkrat na teden. Res je da na google play storu veliko aplikacij a jih je vsaj tričetrt popolnega dr3ka. Tisto kar je pa free pa je tako napumpano z reklamami da je joj (no denar je sveta vladar in tudi v windows marketplacu bo kmalu tako).

WP7 zamerim samo da ne dela BT prenos med dvema napravama, ter da Slovenija ni podprta v trgovini (ali se je že kaj spremenilo v tem času??). Dejansko mi sploh ni jasno zakaj je trgovina omejena na določene regije...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Mirko...zavedat se moraš, da predstavljaš en promil trga, ki je sposoben naložit custom ROM ali pa doktorirat iz enega telefona. Poznavalcem ITja in zagovornikom Androida pa zamerim še eno zelo veliko stvar....kako hudiča lahko zagovarjaš OS, ki zdaj še na !štirih! jedrih ne deluje tekoče brez češkega zatikanja? To je podpora najbolj nesposobnim developerjem, kar jih je svet videl, kot da bi zagovarjal Visto (kar se strinjamo da je polizdelek, še prej pa kaki mileniumi).

Da se ne zatika oz. deluje obupno še na izrednem hardware-u te pa zabije njihov lastni Project Butter. Če bi dobro delali, vsaj kako leto, dve ne bi smeli bit primorani, da zdaj v dobi QuadCore še delajo na takem projektu, da bi OS delal gladko.
stupid-1.gif

Zakaj je dovolj 100k velik marketplace napram 500k? Koliko fart appov pa človek rabi?
hysterical-1.gif
https://play.google.com/store/search?q=fart&c=apps

Yes....numbers really matter.
grims-1.gif

Tebi pašejo novitete....meni tudi zdaj, ker mi WP res ustreza in bom takoj zamenjal za WP8 telefon, ampak daleč od tega, da mi bo pa zdaj WP8 telefoniranje omogočil....vsaj tako pišete.
tongue-1.gif

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
govoris o tekocem osu, kljub temu da ma wp vecje hitrostne tezave pri preklaplanju aplikacij iz ozadja kot ostala dva, ie ma tezave z typekit fonti, itd itd...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Tvoji objekti oboževanja menijo drugače: http://www.androidauthority.com/steve-wozniak-windows-phone-android-80537/

Ravno aplikacije in njihov "enoten" look&feel je velik plus. Skoraj ni appa, ki ne bi bil je veliko lepši/enostavnejši na WP kot na Androidu in iOS.

Groza me je zajela, ko sem nastavljal "mail" client na stock ICS SGS2 prejšnji teden....kakšno skrpucalo od appa. Da je treba tako osnovno funkcionalnost tako butasto implementirat je....
hysterical-1.gif

Drugače pa glej....ne se razpočit, nikoli ti ni treba kupit WP telefona al pa karkoli od Microsofta, jaz pa tudi ne bom nič profitiral, tako da....vsakmu svoje.
cheer.gif

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik Sijan pravi:
Koliko časa je bilo potrebno čakati na uradno nadgradnjo Galaxy S2 na 4.0 verzijo?? Točno 1 leto. Pa je bil sistem zelo nestabilen... Zakaj potem problem Lumie, če brez nadgradnje dela vse tako kot treba?
Poleg tega pride še nadgradnja na WP 7.8, ki bo rešila še zadnje malenkosti.

Lumia ponuja vse funkcije, kar večina uporabnikov 95% potrebuje in še več - izjemno tekoče in user friendly.

Uporabnikom je najbolj pomembno, da deluje zanesljivo in enostavno, logično za uporabo.
Za Androide tega ne moremo reč, ker vsi, ampak res vsi tarnajo nad težavami z zanesljivostjo, zmrzovanjem, ugašanjem telefona, izbrisu telefonskih iz imenika... Poleg tega, da se čez nekaj mesecev uporabe telefon "zabaše" in deluje bistveno počasneje kot takrat ko je nov.
Tako da je v tem primeru slab nakup edino telefon z Androidom....

STFU!!! Uradno je bil ICS predstavljen 19.10.2011. Torej eno leto je 19.10.2012...kaj a ti živiš za tri mesece v prihodnosti in še vedno ni prišel ICS update ali kako??
hysterical-1.gif

Tukaj pa je še kdaj je prišel URADEN update za SGS2:
http://www.androidauthority.com/ics-update-samsung-galaxy-s2-62787/
Torej prišel je 13.3.2012, to je manj kot pol leta in niti blizu enega leta.
Bodi raje tiho!! Svojo nokio si pa lahko vtakneš nekam!

Edit:
Update na JB za Galaxy Nexus je že zunaj! Torej po cca dveh tednih je že dan update za prvi telefon.
smile-1.gif
Ne vidim ravno roka enega leta.
http://www.gsmarena.com/android_41_jelly_bean_rolling_out_to_gsm_galaxy_nexus-news-4502.php

Nazadnje urejeno:

Sijan

Fizikalc
3. sep 2007
2.265
0
36
Ne predstavljam si, kako bi fotru, ki je kar nekaj čez 50 lahko priporočal Android telefon? Če nisi računalniško bolj podkovan, je prekompliciran za uporabo oz. proti WP glede enostavnosti uporabe je kot dan in noč.

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
Še vedno pa ICS nima 80% ostalih android naprav, za nekatere je izid napovedan v 3 četrtletju (recimo LG Optimus x2, kar bo res naneslo eno leto.), za nekatere pa nikoli.

Malecky ima fanboy izjave: "ni appa, ki ne bi bil je veliko lepši/enostavnejši na WP". To je kr lepo subjektivno mnenje, kot je oblika/materiali telefona.

Glede nezanesljivost z androidi je to večinoma problem pri cenejših modelih, kolikor sem se igral z dražjimi sgs2, sensation, sgs3 ni bilo problemov. Ima pa vsak telefon zagotovo kakšen bug in omejitev, in če te ta preveč moti pač tega telefona ne vzameš, ne pa da jamraš na vseh forumih kako je zanič, ker tistega ne podpira.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik amacar pravi:
Še vedno pa ICS nima 80% ostalih android naprav, za nekatere je izid napovedan v 3 četrtletju (recimo LG Optimus x2, kar bo res naneslo eno leto.), za nekatere pa nikoli.

Malecky ima fanboy izjave: "ni appa, ki ne bi bil je veliko lepši/enostavnejši na WP". To je kr lepo subjektivno mnenje, kot je oblika/materiali telefona.

Glede nezanesljivost z androidi je to večinoma problem pri cenejših modelih, kolikor sem se igral z dražjimi sgs2, sensation, sgs3 ni bilo problemov. Ima pa vsak telefon zagotovo kakšen bug in omejitev, in če te ta preveč moti pač tega telefona ne vzameš, ne pa da jamraš na vseh forumih kako je zanič, ker tistega ne podpira.

Saj Google ni rekel, da bodo dobili vsi telefoni ICS update. Pa tudi vsi android telefoni ne podpirajo ICSa, ker so pač premalo zmogljivi. Tako kot ne moreš na vsak računalnik inštalirat Viste ali pa sedmice.
Kdaj pa katero podjetje izda ven uraden update za telefon je pa njihova stvar. LG izgleda da se jim ne mudi z izdajanjem updata za Optimus 2X. Je odvisno tudi koliko prilagoditev morajo narediti.
SGS2 je bil kar precej dobro prodajan telefon in so malce pohiteli, pa niso delali samo na updateu za SGS2, ampak tudi za Notea in tablice (mislim da bodo oz. so dobile vse tablice od Samsunga update).

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ni subjektivno, bi bilo pa treba najdit kako konkretno primerjavo appov na youtube, mogoče pa obstajajo. Fora je da nekateri ne poznate obeh oz. treh tko da res nimate kaj plozat.

Pa google te spet zatre, ker je moral izdat konkretne smernice za razvoj appov in poizkuša v red spravit wannabe designer programerje ali pa function over form morone, ki s slabimi appi ubijajo uporabniško izkušnjo kompletnega sistema.

MS že od cca. 30k appov naprej, briše debilizme/zlorabe in sortira marketplace, pa je zadnji, ki bi si to lahko privoščil glede na število aplikacij.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
V enem tednu sem sel igral z vsemi tremi naenkrat, iPhone 4s, Galaxy S3, Lumia 800.

Vse je odvisno kaj hoce imeti clovek od telefona.

Ce ti je dovolj surf, mail, sms, klic in mogoce mal organizerja je Lumia prav kul izbira. Ni overkilla z raznimi funkcijami in ima preprost in ucinkovit vmesnik.

iPhone ima tudi preprost in ucinkovit vmesnik, kvalitetnih aplikacij imas miljon (ce jih rabis), skupaj z Androidom najvec supporta za aplikacije in razno razne dodatke in prikljucke. V primeru, da si geek ga jailbrejkas in uredis po svoje. Je pa treba malo filtrirati kaj je kul in kaj ni kul za instalacijo.

S3 je pa mini PC za geeke. Ne razumem zakaj bi ga "obicajni" uporabnik, ki potrebuje samo SMSe, maile in obcasni net sploh potreboval, brezveze. Prej se bo zameril, kakor priljubil. Si je pa treba vzet cajt in si ga spersonalizirati po svoje, malce pazit, da ne rines vsak spam gor in si z malce potrpljenja in kreativnosti sestavis prakticno svoj uporabniski vmesnik. Je en kup brezveznih appov v play storu, je pa tudi en kup dobrih, ki ti olajsajo delo.

Za moje pojme imajo vsi trije telefoni popolnoma drugo ciljno skupino.

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
Praviš,da ne bojo dobili vsi telefoni ICS, čeprav so ga sposobni furati. Torej je lumia na istem, ne bo dobila updata, pa če ga je sposobna furati ali ne, zakaj toliko hude krvi, da se forumašu piše stfu...

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
A da ni subjektivno, na podlagi česa se pa potem izmeri lepota? Hitrost delovanja, dolžino baterije, jakost zvoka, vse se da izmerit, naprave za merjenje lepote še pa nisem videl...
hysterical-1.gif
Meni je tud top oblika nokie N9, pa to še ne pomeni, da je lepši telefon od sgs2. Meni sicer je, ni pa to splošno mnenje.

Če te moti slab app ga izbrišeš in testiraš drugega. Ni glih big deal.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik amacar pravi:
Praviš,da ne bojo dobili vsi telefoni ICS, čeprav so ga sposobni furati. Torej je lumia na istem, ne bo dobila updata, pa če ga je sposobna furati ali ne, zakaj toliko hude krvi, da se forumašu piše stfu...

Sem lepo napisal, da vsi ne bodo dobili ICSa, ker so premalo zmogljivi. Če pa se misliš tisto od Googla sem dal noter, sem se nanašal na tisto kar si ti napisal na začetku, da 80% ostalih Android naprav...
On pa je govoril o SGS2, da še vedno ni dobil uradnega updatea oz. da se ga čaka eno leto, pa čeprav leto še ni niti minilo. SGS2 pa je danes ali včeraj dobil update na 4.0.4 (http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s_ii_receiving_the_android_404_update-news-4498.php).

Za SGS se je reklo, da ne bo dobil update, ker ga menda ni sposoben poganjati...na XDA forumih so romi za SGS, ki imajo ICS. Le Samsung se ne bo ukvarjal s tem modelom, ker je pač starejši.

To mu pa pišem, ker govori kar nekaj kar sploh ni res, pa govori za prihodnost o telefoni, ki je dobil update že 4 mesece nazaj in ni to neka top secret zadeva za katero bi vedeli le izbranci ampak je to javno dostopno in je potrebno le vpisati par besed in dobiš odgovor. So pa tudi tule na forumu vsi odgovori, on pa trdi nekaj kar NIKOLI ni bilo res. Morda pa je misli update za JB, ki baje pride enkrat proti koncu leta in mislim da tudi za SGS2, vendar bo prioriteta SGS3, pa je bil JB "predstavljen" že lani in bo dobil update letos...ja potem pa pridemo do enega leta, vendar je bil JB predstavljen 14 dni nazaj.
smile-1.gif

JB update za Galaxy Nexus pa bo baje že enkrat v juliju.
Neuraden update pa je menda že dostopen, vendar par stvari ne dela.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja veliko ti manjka, če ne veš, kako pri appu pride do razlik.
bonk.gif
Kot sem že enkrat napisal....da RAZLIČNI appi, delujejo podobno če ne enako z enakim vodenjem, izgledom in občutkom je to velik plus in pri Applu se tega zavedajo in tudi pri Googlu, vendar prepozno, ker so spustili marsikaterega gumpca iz kletke. Zdaj se hvalijo s 500k++ appi, skrati pa trudijo, da bi za vsak nov app delali čimbolj po knjigci.

http://developer.android.com/guide/practices/ui_guidelines/index.html Tega ni bilo dolgo ne v štartu, zdaj se pa marsikater pri googlu sekira, ker tega ni blo. Še ogromne firme, ki majo res popularne appe, so jim delale sranje glede GUI, kaj šele domači programerji.

Da so ble to napake, pa ne trdim jaz, ampak priznavajo drugi. MS pa od drugih izdelovalcev telefonov, zasluži tolko, da lahko financira razvoj nekega appa za WP. Za nekatere nepoštena konkurenca, za druge lenoba in zloraba "monopolnega" položaja....za nas uporabnike....velik plus.
smirk-1.gif

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik TUPLI pravi:
Lumia 900 ima malo večji display od lumie 800 , močnejšo baterijo - drži isto kot lumia 800 , ostalo je vse isto . Sprednja kamera z videoklici . Ima nov FW v2175.2101.8779.12201 in je zadnji od WP 7.5

Baterija je lahko močnejša od Lumie 800 ampak je slabša (poglej si spodnje linke):
http://blog.gsmarena.com/nokia-lumia-900-att-battery-life-test-is-completed-results-inside/
http://blog.gsmarena.com/nokia-lumia-800-battery-test-now-over-see-how-it-did-test/
http://blog.gsmarena.com/samsung-galaxy-s-iii-battery-test-is-ready-does-very-well/
http://blog.gsmarena.com/our-s...ow-it-did-test/

Motorole pa ne bo noben telefon premagal v zdržljivosti baterije (od teh "pametnih" telefonov).

TUPLI

Fizikalc
12. jul 2010
4.703
0
36
All World
Odvisno kako si prilagodiš OS za uporabo, nekaterim drži več, nekaterim pa manj, tako 900 kot 800 lumia. Na testih mi ni držala nobena več od enega dne . Res da so bili starejši FW - ji gor .

Nazadnje urejeno:

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Sodeč po tem kar sem jaz prebral je trajanje baterije domala odlično na 900. Tam majo LTE in je treba to upoštevat....priv LTE androidi so počepnili po urci in pol, potem so pa to spravili na par urc z update-i.
bonk.gif

"Battery life was an issue with the Lumia 800, but the 900 comes with a significantly larger 1830mAh battery. In benchmarks it performs almost as well as the iPhone 4S, but in real-world use I’ve found that it actually lasts longer under moderate to heavy use. This is likely due to the larger battery and an equally conservative use of processing power. The Lumia 900 will last a full day of use, but it doesn’t last as long for phone calls as it does for app use or web browsing. For hotspot use it will last between 3-4 hours per charge, depending on internet use."

“The first 2 weeks my battery life was terrible. It only lasted about 8hrs with normal use before wanting a charge. Then it consistently got better after every week, averaging about 12hrs. Now fast forward a few more weeks, about a month after purchase, I'm getting about a day and half on a single charge! I take it off at 8am every morning, and usually put it back on the charger at around midnight for overnight charging.”

"Own the 900. battery does pretty good all day with normal use."

"My Nokia lumia 800's battery is great after the fix. It lasts me about a day and a half, with music playback, texting, taking photos and video, email and Facebook. As well as using the wpcentral app!"

"I have found I haven't had an issue with battery life. The 900 seems to last longer then my Focus did with battery saver on. My computer is old and dated so I use my WP moderate to heavy during day. I average to the time I go to bed while the focus was dying around 8pm."

"I haven't noticed any such behavior with my Lumia 900. Instead now that I am more comfortable with the phone, I am sure I am using it more and the battery never lasts a full day. Love the LTE speed, hate the amount of battery it sucks. "

"Battery life just as good as my iPhone 4S, surprised and satisfied."

http://www.wpcentral.com/forums-hot-thread-battery-life-and-lumia-900

Enemu je pa držala 8-12 ur, jo je nesel na servis, dobil novo pa drži normalno 1 dan heavy use po njegovo. Punca bi z Lumio zdržala tudi 3 dni če me ne čaka preveč in igra igrce.
tongue-1.gif
Meni pa zgleda da bo kak dan in pol držala....čisto solidno.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Tvoji objekti oboževanja menijo drugače: http://www.androidauthority.com/steve-wozniak-windows-phone-android-80537/

Ravno aplikacije in njihov "enoten" look&feel je velik plus. Skoraj ni appa, ki ne bi bil je veliko lepši/enostavnejši na WP kot na Androidu in iOS.

Groza me je zajela, ko sem nastavljal "mail" client na stock ICS SGS2 prejšnji teden....kakšno skrpucalo od appa. Da je treba tako osnovno funkcionalnost tako butasto implementirat je....
hysterical-1.gif

Drugače pa glej....ne se razpočit, nikoli ti ni treba kupit WP telefona al pa karkoli od Microsofta, jaz pa tudi ne bom nič profitiral, tako da....vsakmu svoje.
cheer.gif
gotovo si prebral samo prvi stavk clanka
priden.gif

sicer pa:
http://www.theverge.com/2012/4/3/2921472/lumia-900-review
http://www.engadget.com/2012/04/03/nokia-lumia-900-review/

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Mirko...zavedat se moraš, da predstavljaš en promil trga, ki je sposoben naložit custom ROM ali pa doktorirat iz enega telefona. Poznavalcem ITja in zagovornikom Androida pa zamerim še eno zelo veliko stvar....kako hudiča lahko zagovarjaš OS, ki zdaj še na !štirih! jedrih ne deluje tekoče brez češkega zatikanja? To je podpora najbolj nesposobnim developerjem, kar jih je svet videl, kot da bi zagovarjal Visto (kar se strinjamo da je polizdelek, še prej pa kaki mileniumi).

Da se ne zatika oz. deluje obupno še na izrednem hardware-u te pa zabije njihov lastni Project Butter. Če bi dobro delali, vsaj kako leto, dve ne bi smeli bit primorani, da zdaj v dobi QuadCore še delajo na takem projektu, da bi OS delal gladko.
stupid-1.gif

Zakaj je dovolj 100k velik marketplace napram 500k? Koliko fart appov pa človek rabi?
hysterical-1.gif
https://play.google.com/store/search?q=fart&c=apps

Yes....numbers really matter.
grims-1.gif

Tebi pašejo novitete....meni tudi zdaj, ker mi WP res ustreza in bom takoj zamenjal za WP8 telefon, ampak daleč od tega, da mi bo pa zdaj WP8 telefoniranje omogočil....vsaj tako pišete.
tongue-1.gif

Mater si ratau zategnjen, da ti "prdni" programi ne pašejo (več)
wink-1.gif

Ne preferiram nobenga OS-a, meni trenutno najbolj paše android, ravno zaradi customiziranja. Je pa res, kot si rekel, je majhna skupina ljudi, ki se jim da s tem ukvarjat. Tisto z večjedrnimi proci in ne vem kakšne karakteristike so res krneki. Men dela SGS1, ki je bil že u štartu en jajc zaradi počasne memorije, čist lepo z ICS, sam mal sem se poigral z romi in kerneli. Torej se da
smile-1.gif

Glede na to, da se z modeli Lumia in WP nekako "rešuje" Nokio, bi pričakoval manj takih fail-ov kot je že pri novem telefonu napoved nenadgradljivosti. Močno upam na neko mini revolucijo z WP8 že zato, ker mi je malo žal za Nokio, katere zadovoljen uporabnik sem bil 11 let, samo je žal ostala za časom.