Citat:
Uporabnik keber pravi:
Saj to je hakelc. Daleč največ povprečja dobimo iz temperaturnih vrednosti v urbaniziranih okoljih. Te vrednosti pa zaradi naraščajočih količin asfalta, betona in klimatskih naprav niso realne.
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Prikazani graf višje je produkt modela GFS za napovedovanje vremena. Prikazuje temperaturo na ploskvi s tlakom 850mb(okoli 1500m) in padavine. Rdeča črta pa je 30letno povprečje temperatur ob tem času-kot vidiš ni nič kaj nizko
Sicer pa ne vem, kaj bi ti rad? Vsako leto nove rekorde?Če tega ni, je pa zanič zima?
Sem ti že višje lepo napisal, da je normalna nočna temperatura za te dni, če imamo snežno odejo med -5 in -15. Kar je nižje od tega je redek ekstrem, ki zahteva močan prodor polarnega zraka nad naše kraje.
V lj je pozimi v povprečju 0,5-1 stopinj topleje kot na obrobju mesta. To se lepo opazi, kadar so padavine na meji med snegom in dežjem-v Lj komaj kaj belo, v okolici pa 10+cmCitat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Saj to je hakelc. Daleč največ povprečja dobimo iz temperaturnih vrednosti v urbaniziranih okoljih. Te vrednosti pa zaradi naraščajočih količin asfalta, betona in klimatskih naprav niso realne.
Predvidevam da v zimskem obdobju zgoraj našteto nima velikega vpliva na dvigovanje povprečne tempereature v urbanem okolju....imajo pa kipnena okna pri stanovalcih ki se grejejo preko TE-TOL
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Pa vsi ki pravite, da je včasih bilo pa po -20 stopinj pa pol metra snega, a ste prepričani, da je bilo tako čisto vsako zimo? Da ni bila recimo v petdesetih letih slučajno kaka zima, kjer so bile januarske temperature tudi okoli +15 stopinj? Gotovo ne, kajne?
Lahko podaš kak vir, kjer piše da so take temperature na Komni? Me prav zanima kakšni pogoji morajo biti da je lokalno temperatura 20-30 stopinj pod okoliškimi kraji.Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
No danes je bila v Lj min temperatura -15,6, 10cm od tal pa -17,5 stopinj.
Verjetno je ponoči tudi padel kakšen rekord na marziščih na Komni. Pod -45 bi znalo iti.
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
keber: pred 31 leti je bila moja prva zima... se ne spomnim kakšna je bila, lahko pa mi ti postrežeš s tem podatkom....najbrž pa vesta moja dva starša kako sta pedenela svojega prvorojenca