Lučka, si videla kva dogaja v Ratečah...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.092
-8.771
113
Niti ne. Velik del najtolplejših let je okoli 1930. Vsaj v svetovnem merilu.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.950
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Saj to je hakelc. Daleč največ povprečja dobimo iz temperaturnih vrednosti v urbaniziranih okoljih. Te vrednosti pa zaradi naraščajočih količin asfalta, betona in klimatskih naprav niso realne.

Predvidevam da v zimskem obdobju zgoraj našteto nima velikega vpliva na dvigovanje povprečne tempereature v urbanem okolju....imajo pa kipnena okna pri stanovalcih ki se grejejo preko TE-TOL

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.950
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Prikazani graf višje je produkt modela GFS za napovedovanje vremena. Prikazuje temperaturo na ploskvi s tlakom 850mb(okoli 1500m) in padavine. Rdeča črta pa je 30letno povprečje temperatur ob tem času-kot vidiš ni nič kaj nizko
evil.gif

Sicer pa ne vem, kaj bi ti rad? Vsako leto nove rekorde?
bonk.gif
Če tega ni, je pa zanič zima?
Sem ti že višje lepo napisal, da je normalna nočna temperatura za te dni, če imamo snežno odejo med -5 in -15. Kar je nižje od tega je redek ekstrem, ki zahteva močan prodor polarnega zraka nad naše kraje.

Aha torej je to model napovedi za naslednjih 30 let.
Kake reference pa ima ta GFS. Mu Danny svetuje ali meta malus?
S tvojo normalno zimsko temperaturo se popolnoma strinjam
Ne strinjam se s tistimi (in mediji) ki današnjih 5 cm in snega in minus 8 C napovedujejo kot rekordne temperature ( in nekateri alterjevci jim dajo še kako prav saj ne morejo v kratkih hlačah zunaj igrati fuzbala...
wink-1.gif
)
Ne boš verjel. letošnji januar je baje(izjava na pop pred nekajminutami) rekorden v mrazu v zadnjih TREH letih.....
Zdaj pa ne vem: ali je povrepčna starost alter uporabnika cca 10 let, ali ima spomin samo na poletje, ali pa bila za njega povprečna zima tista , ki je bilav LJ brez snega in so januarja odganjali zvončki.....
trenutno ne najdem neke lepe snežne slikce stare nekaj let, narejene na doamčem dvorišču

jest5

Guru
18. avg 2007
26.092
-8.771
113
IQ 5-letnega otroka je verjetno dovolj, da razume, da se gre za povprečje v preteklih 30letih

jest5

Guru
18. avg 2007
26.092
-8.771
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Saj to je hakelc. Daleč največ povprečja dobimo iz temperaturnih vrednosti v urbaniziranih okoljih. Te vrednosti pa zaradi naraščajočih količin asfalta, betona in klimatskih naprav niso realne.

Predvidevam da v zimskem obdobju zgoraj našteto nima velikega vpliva na dvigovanje povprečne tempereature v urbanem okolju....imajo pa kipnena okna pri stanovalcih ki se grejejo preko TE-TOL
V lj je pozimi v povprečju 0,5-1 stopinj topleje kot na obrobju mesta. To se lepo opazi, kadar so padavine na meji med snegom in dežjem-v Lj komaj kaj belo, v okolici pa 10+cm

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.950
113
pri taščici
aha in zakaj potem pišeš "produkt modela GFS za napovedovanje vremena"
Sem mislil da to pomeni za naprej? nisem vedel da se nekaj napoveduje za nazaj....
Vem da je ljubljana toplejša vsaj 1 stopinjo od okolice v zimskem času. Ampak se bojim da je tako že kar nekaj desetletij.....

Še obljubljena slikca iz dec. 05. slikano 10 km iz lj
550431-sneg024.jpg

Priponke

• 550431-sneg024.jpg
    550431-sneg024.jpg
    186,1 KB · Ogledi: 90
Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.950
113
pri taščici
Aha, sem šel enkrat gledat graf!
Se posipam s pepelom.... sem mislil da ti z grafom napoveduješ 30 letno povprečje za naprej.
Zdaj pa vidim da napoveduješ vreme za 2 tedna vnaprej in ga priemerjaš s 30 letnim povprečjem za nazaj.....
Mogoče bi lahko vzeli daljše povprečje!
Zanimvo bo čez dva tedna (in naslednje leta v istem času) vnesti temperature v ta graf.....
takrat se bo dejansko vedelo kakšne so bile temperature in ne kakšne bodo čez 2 tedna.....

jest5

Guru
18. avg 2007
26.092
-8.771
113
No danes je bila v Lj min temperatura -15,6, 10cm od tal pa -17,5 stopinj.
Verjetno je ponoči tudi padel kakšen rekord na marziščih na Komni. Pod -45 bi znalo iti.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Pa vsi ki pravite, da je včasih bilo pa po -20 stopinj pa pol metra snega, a ste prepričani, da je bilo tako čisto vsako zimo? Da ni bila recimo v petdesetih letih slučajno kaka zima, kjer so bile januarske temperature tudi okoli +15 stopinj? Gotovo ne, kajne?

Meni je močno ostalo v spominu leto hmmm hmmm.....88, 89 tam nekje, ker ni bilo snega pa že kupljene celoletne vozovnice za sneg. Jaz mulc pa čist nesrečen.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.950
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
No danes je bila v Lj min temperatura -15,6, 10cm od tal pa -17,5 stopinj.
Verjetno je ponoči tudi padel kakšen rekord na marziščih na Komni. Pod -45 bi znalo iti.
Lahko podaš kak vir, kjer piše da so take temperature na Komni? Me prav zanima kakšni pogoji morajo biti da je lokalno temperatura 20-30 stopinj pod okoliškimi kraji.
Sicer pa zanimivo. Navedbe o globalnem segrevanju zanikaš z grafom in napovedjo za nek kraj za 14 dni?!
Ko se bo enkrat zgodilo, da takega grafa ne bo več(bodo vsi nad povprečjem), se bojim da tudi mi oziroma naši potomci ne bodo imeli prilike več gledat tak graf...oziroma se bo moralo nekaj konkretno spremenit....

jest5

Guru
18. avg 2007
26.092
-8.771
113
Od kje ti je prišla ideja, da hočem s tistimi grafi kaj posebnega dokazati? Pokazati sem ti hotel le, da pri nas v povprečju sploh niso ne vem kako nizke tamperature v tem letnem času. Kakšno leto je peklensko mraz, večinoma pa se gibljejo temperature nekaj pod nulo.

Glede komne: http://www.google.com/search?hl=sl&q=komna+mrazi%C5%A1%C4%8Da+rekord&btnG=Iskanje&lr=
Intenzivno se tam meri bolj kratek čas. Do sedaj je bila minimalna izmerjena temperatura -41,7 stopinj, računsko predvidena za okolico tega merilnega mesta pa pod -50 stopinj. Pogoji za kaj takega so prodor polarnega zraka, snežna odeja, popolno brezveterje in zelo nizka vlažnost zraka. To noč je bilo vse to doseženo

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.950
113
pri taščici
tole cifro so pred parimi minutami celo objavili na TV (slo pop?)
Zdaj pa ne vem, ali se za ta kraj do sedaj ni vedelo, ali je bil neznan (tudi meteorologi so vseskozi govorili o babjem polju),
Bi bilo res zanimivo poslat certificirane termometre v tisto "mrazišče" (izraz se mi zdi nekam starinski, mogoče je res kaj na tem. Očitno je jest5 nekje pri "koritu" kar se tiče merjenja v mrazišču

jest5: ne ljubi se mi ponovno brat zadnje strani, da bi ugotovil zakaj točno sva zapela (poleg grafa).

Pa da ti malo pomagam pri "dokazovanju" tvojih temperatur na komni-
Komna danes

komna 2006

Mogoče meteorologi teh temperatur ne priznajo zaradi nenaseljenosti?

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.092
-8.771
113
Babno polje je verjetno naseljen kraj, ali pa kraj s stalno merilno postajo. Ne vem kje točno je fora.
Po mraziščih pa le občasno postavljajo termometre-jasno certificirane

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
keber: pred 31 leti je bila moja prva zima... se ne spomnim kakšna je bila, lahko pa mi ti postrežeš s tem podatkom....najbrž pa vesta moja dva starša kako sta pedenela svojega prvorojenca

No, to je bila tudi moja prva zima. Po pričevanjih staršev je bila bolj pomlad kot zima.

Glede vremenskih postaj:
Takole bi moralo biti:
OrlandCA_USHCN_Site_small.jpg

ne pa takole:
MarysvilleCA_USHCN_Site_small.jpg

In zanimivo: večina ameriških vremenskih postaj je bolj podobnih temu drugemu primeru. Te postaje v povprečju seveda nakazujejo globalno segrevanje. Čudno, kajne?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Komna je pač tako izjemno območje z polno zaprtimi polji in vrtačami, kjer se zadrži zelo mrzel zrak (in se še dodatno ohladi). Že poleti se vidi po rastju, kje se nahajajo ta mrazišča, na enem od teh je tudi informativna tabla (planina Govnjač cca 3/4 ure od Doma na Komni). Je pa res, da ti žepi niso pomembni glede globalnega segrevanja/ohlajanja, ker je to čisto lokalni pojav.