Losos

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Na pravem žaru malo težje, ker od njega zelo kaplja mast. Na plati bi šlo.
Začiniš, flikneš v ponev brez masti(jo bo itak sam dovolj spustil), spečeš in na koncu posoliš.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Najbolje file s kožo na žar. Začiniš in ga na vročo rešetko položiš s kožo navzdol. Pečeš brez obračanja dokler meso ne gre narazen z vilico. Fino je imet pokrit žar, lahko pa tudi na navadnem preko fileja postaviš kako kovinsko posodo ali pa kar kos alu folije. Meso bo tako dobilo več okusa po dimu. Za mast se ne sekiraj preveč ker koža na ta način služi kot podlaga. Meso serviraš tako da ga ločiš od kože z lopatko jn zavržeš kožo. Na ogenj lahko dodaš še kake sekance za dim.
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Sem ga ravnokar spekel in pojedel, na žaru. Marinada sol, poper, rdeča paprika, česen v prahu, bazilika, peteršilj, olivno olje. Dodal sem še par sekancev za aromo.

Bilo zelo dobro.
 

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.557
1.157
113
Malo soli, olivnega olja, limone in rožmarina. Ostalo mi preveč pokvari oz. zakrije okus.

Pečem na keramični ponvi, pokrito. Kratek čas, zmeren ogenj...
 
Nazadnje urejeno:

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.691
1.320
113
Tudi jaz sem le na soli in malo česna, zraven nam paše krompir z maslom. Sem pa naletel na tale recept in bi ga rad delil z vami, ker je pomojem njami in bom probal v kratkem. Itak, Italijani.
 
  • Všeč mi je
Reactions: aljoman

godfather

Fizikalc
8. nov 2007
516
73
28
širne planjave Dolenjske
Tudi jaz sem le na soli in malo česna, zraven nam paše krompir z maslom. Sem pa naletel na tale recept in bi ga rad delil z vami, ker je pomojem njami in bom probal v kratkem. Itak, Italijani.
Samo sol + poper, vse ostalo je preveč....škoda uničiti okus z vsemi dodatki, je losos dovolj kvaliteten sam od sebe....Sploh pa ta putr, pa česen in ostalo sranje, to se uporablja za zakriti okus slabe ribe, slabega mesa.
Saj je poznano, zakaj je nastala tržaška omaka ;);)
 
  • Všeč mi je
Reactions: jest5

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.691
1.320
113
Saj se strinjam, itak, 1.000x sem ga že tako, zdaj bom pa probal malo drugače. Če ti kakšna sestavina ne paše ali je nimaš, lahko preskočiš.
 

mistique

Guru
16. jun 2009
14.049
1.849
113
Emona / Carnium
Če ga nisi sam na roke ujel, ali ukradel Grizliju potem ni pravi!


Imam dostavljavca:
1000012794.jpg
 

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.691
1.320
113
Ne sam res, v Sloveniji v trgovinah še nisem videl divjega. A ga kakšna ribarnica v Ljubljani mogoče drži? Sem ga pa na Finskem jedel divjega in če sem iskren, nisem opazil razlike, mogoče je bil malo bolj pust.

Kot zanimivost, pred nekaj leti sem na Sardiniji jedel sveže ulovljeno mečarico. Skeptično spečem meso, dišalo je lepo, zrezek pa čista tuna. Odlično.
 

mistique

Guru
16. jun 2009
14.049
1.849
113
Emona / Carnium
Ne sam res, v Sloveniji v trgovinah še nisem videl divjega. A ga kakšna ribarnica v Ljubljani mogoče drži? Sem ga pa na Finskem jedel divjega in če sem iskren, nisem opazil razlike, mogoče je bil malo bolj pust.

Kot zanimivost, pred nekaj leti sem na Sardiniji jedel sveže ulovljeno mečarico. Skeptično spečem meso, dišalo je lepo, zrezek pa čista tuna. Odlično.
Coolhouse ima zmrznjenega. Leclerc je imel dolgo časa frišnega.
Ključna razlika ni v okusu ampak vsebnosti omega-3.
Na videz so tudi razlike...in sicer v barvi. Gojenemu morajo dodajati karotenine oz. sintetični astaksantin, da je približno oranžen in ne bled kot bohinj. Razlika v ceni tudi obstaja.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Valhalla

krava

Majstr
5. sep 2007
3.669
341
83
www.kacnje.eu
Ne sam res, v Sloveniji v trgovinah še nisem videl divjega. A ga kakšna ribarnica v Ljubljani mogoče drži? Sem ga pa na Finskem jedel divjega in če sem iskren, nisem opazil razlike, mogoče je bil malo bolj pust.

Kot zanimivost, pred nekaj leti sem na Sardiniji jedel sveže ulovljeno mečarico. Skeptično spečem meso, dišalo je lepo, zrezek pa čista tuna. Odlično.
V kamniški ribarnici je divji vedno na voljo. Saj imajo tudi v Ljubljani poslovalnico.
Pa v Sparu v BTCCity sem ga pogosto videl.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Valhalla

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.691
1.320
113
Pismu, zmeraj pogledam, pa še nikoli ga nisem videl. Coolhouse ga ima za 30/kg zdaj, ko se že gojeni prodajajo za 26. Na Finskem 2013 sem pa dal 8/kg za divjega :jok:

Ja, hvala vam.
 

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.428
411
83
Pismu, zmeraj pogledam, pa še nikoli ga nisem videl. Coolhouse ga ima za 30/kg zdaj, ko se že gojeni prodajajo za 26. Na Finskem 2013 sem pa dal 8/kg za divjega :jok:

Ja, hvala vam.
Naslednjic se ustavi pri Erikssonu (best of the best) na glavnem marketu v Helsinkih pa bos videl kaj je pravi divji losos. Kg frisno na rezine narezan pred tabo 70€...dandanes.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Valhalla