LJ Ig: 32 ljudi padlo iz gorečega balona

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Dela kot ključavničar,če se ne motim,drugače je pa pri prostovoljnih gasilcih,tako kot jaz
wink-1.gif

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Sožalje svojcem preminulih in veliko sreče pri okrevanju poškodovanim.

Sediva s punco v soboto v kitajski ob Ižanski in opazujeva promet. Prikolice, košare, kombiji s folkom, baloni, košare... Pravim: "Tale biznis jim je pa kar zalaufal..." Včeraj se v Zajcu pogovarjava o poletih. Polet nad Julijci, polet nad Barjem in še en.... Ja, greva čez en teden na tega nad Barjem….. Danes pa tale katastrofa.
frown-1.gif

In potem poslušam veleume komentarje, da je kriva "narava". Narava je kriva za inteligenco takšnih komentatorjev pa tudi ostalih tv komentatorskih izrodkov, ki tekmujejo v senzacionalizmu katastrofalnih dogodkov... Zajebal je človek. Ena odgovorna oseba, ki bi morala reči "štop". Sorry, dons ne bo nič. Jebat ga, res nebi bilo luštno poslušati 30 godrnjajočih strank. Očitno gre za feler in samo upamo lahko, da 30 x YYY EUR ni prevladalo nad strokovno odločitvijo.

Kaj bo posledica vsega tega (poleg že očitnih)? Kaj lahko pričakujemo?
- Tožbe
- Kazni
- Ustanavljanje dodatnih služb (..... denarja ni niti za obstoječe)
- Zbirokratiziranje panoge do nerazpoznavnosti
- Glede varnosti ne morem komentirat, ker ne poznam obstoječih protokolov, a verjetno bo nekaj storjenega tudi na tem področju.

To so moja razmišljanja.

Celotna situacija je v krucu, očitno pa se še popravlja… na slabše.

LPM

Nazadnje urejeno:

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.208
3.831
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Jaz sem štartal iz Kranja ob 5:30 in sem že takrat videl na zahodu, da se pripravlja zelo slabo vreme v naslednjih urah.... ob 6:00 sem pogledal na ARSO radarsko sliko padavin in videl veliko gmoto padavin, ki je dokaj hitro prihajala iz zahoda proti vzhodu, ravno nekje nad Triglavom je bila...takrat oni še niso bili v zraku.
Balon S5-OLM je poletel ob 5. uri zjutraj in je na Kontrolo zračnega prometa prijavil spuščanje ob približno 7.40, ob 7.54 pa strmoglavil 200 metrov od odcepa za Mateno, so zapisali na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

In ob 6:00 nisi ti ničesar videl nad triglavom
smirk-1.gif

Zdaj je tudi uradno: poleteli so šele ob sedmih. In takrat je bila radarska slika že orenk rdeča. Tako da ni "narava" nič kriva, pač pa ljudje, ki je ne spoštujejo.

JakeOnBreak

Majstr
18. jun 2012
734
297
63
Zadnje ekipe gasilcev ravnokar zapustile prizorišče. Sedaj je tam še policija. Komunalci z Iga pa so tudi že na poti, da počistijo prizorišče.

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Türk je prvi delal 'reklamo' ko je iz Novega mesta poslal sožalje svojcem med promoviranjem kandidature. Ampak kot predsednik se je spodobilo, da je poslal sožalje.

Že, že, ampak ko so ga poklicali iz Radia Krka, ni imel časa. No, čez pol ure ali največ uro si je premislil in tema ni bila več drugorazredna.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.432
2.784
113
Tko na pamet bi rekel da 32 ljudi je malo prevec za v tak balon, ne da se jih ne da noter spravit, le zanima me ce je za toliko ljudi registriran. Ve kdo za tip balona?

JakeOnBreak

Majstr
18. jun 2012
734
297
63
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Tko na pamet bi rekel da 32 ljudi je malo prevec za v tak balon, ne da se jih ne da noter spravit, le zanima me ce je za toliko ljudi registriran. Ve kdo za tip balona?

Gre za največji industrijski toplozračni balon. V košari je prostora za 30 oseb + 2 člana posadke (pilot in co-pilot)

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik krimec pravi:
Naši PGD operativci so še vedno na kraju dogodka od jutra. Vsaka jim čast za požrtvovalno prostovoljno delo.
Kakšnih novih informacij pa ni, še vedno pregledujejo teren za morebitnimi ponesrečenci.
frown-1.gif

Ponesrečence se je prenehalo iskati ob 15:18 minut (po moji uri). Ko smo mi odhajali so bili na terenu policisti, ki so se aktivno ukvarjali (po mojem laičnem mnenju) z ugotavljanjem vseh dejstev in meritvami in tu bodo imeli kar nekaj dela, saj naj bi (po besedah policistov in videnem na terenu) največji balon kar trikrat udaril ob tla preden se je zaletel v drevo, katero je potrgalo cevi goriva in na osnovi česar naj bi se vžgal.

Ob vsakem trku ob tla je ven pometalo nekj ljudi in tako se je balo zopet dvignil... etc, etc.

Žal so tokrat tisti, ki so poslušali pravila igre in so počepnili in obstali v košari potegnili ta kratko.

Glede psov, sledi, ali uporablja vonj ali bi nekoga prej slišal ali ne (@pediater, @msenjur, @Apollo8, @Tenforest )...
Policijski psi delajo tako, kot je dejal Apollo8... sledijo vonju ne specifičnega človeka temveč sledi, katero je pustil za sabo (pod to se smatrajo koraki in vonj izhaja iz sprememb mikroorganizmov, ki so v pohojenih tleh in, ki imajo specifičen vonj glede na starost sledi). Ime takih psov lahko sklepate iz zapisanega - to so sledarji.

Poleg policijskih psov pa je bilo danes prisotnih tudi 25 reševalcev, ki delujejo v okviru civilne zaščite (ERPS in ZRPS). Naši psi delujejo po povsem drugem principu in sicer iščejo specifičenj vonj človeka (ne specifičnega človeka), ki se prenaša skupaj z gibanjem zraka. Pri pogrešanih v naravi je to vonj ponesrečenca, ki se skupaj z zračnimi tokovi prenaša ob tleh - pri ruševinah je to gibanje zraka pač vertikalno in se ponesrečeni ponavadi nahaja pod psom.

To, kako pes "ne gre po vonju" tako ne drži. Je pa dejstvo, da mi ne vemo, kje gre vonj - pes ga pa "vidi" in marsikateri psi vonju zaupajo veliko bolj kot vidu. Moja je že tak primer - na treningih se je že zgodilo, da je osebo zagledala a ker ni bilo nič vonja je bila prepričana, da pač narobe vidi...

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Aja... krimec - če slučajno veš: kaj je bil tisti ogromen vojaški tovornjak, ki je prišel, ko smo mi odhajali?

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.840
141
63
Ravnokar na RTV SLO, da je bila pred mesecem dni pilotu odvzeta licenca za letenje zaradi neopravljenega zdravniškega pregleda. Praktično je letel brez dovoljenja Agencije za letalstvo!

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.840
141
63
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Aja... krimec - če slučajno veš: kaj je bil tisti ogromen vojaški tovornjak, ki je prišel, ko smo mi odhajali?

Ali ni prišel po ostanke balona, da jih odpelje na varovano območje za nadaljni pregled? Nisem bil tam takrat.
Pa počohaj psičko v mojem imenu
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.638
215
63
Kranj
Citat:
Uporabnik krimec pravi:
Ravnokar na RTV SLO, da je bila pred mesecem dni pilotu odvzeta licenca za letenje zaradi neopravljenega zdravniškega pregleda. Praktično je letel brez dovoljenja Agencije za letalstvo!

Novinarji imajo kost za glodanje, državno tožilstvo pa prav tako. Uboj na mah, iz malomarnosti ali kako bi se pravno reklo?
Maček 2 skoraj
crazy1.gif

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Voditelj Sveta vpraša gasilca : "Kako se vam je bilo soočiti z zoglenelimi trupli?" 

Trebušaka jst organsko ne prebavljam odkar je zasliševal in nečloveško javno maltretiral Danila Slivnika v zvezi z zakoncema Karner, naslednji dan se je pa fental... zaradi njega iz principa ne gledam več SVETa

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.371
91
48
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:
V taki situaciji ti kosara iz drugih materialov ne pomaga kaj dosti.
Še posebej v taki situaciji pomaga.
Če košara ne bi zagorela, verjetno tudi folk ne bi skakal ven, ali pa celo padal.
A ne?
Pozabljaš da so jeklenke propana v košari in če ta začne puščat, kar se je v tem primeru zgodilo, nima nobene veze iz kakega materiala je košara, ker bo najprej se vnel plin........

Je pa itak @tis odgovoril, da so ga nyebal tisti, ki so v košari obtičali