Avto kupim na leasing, ker trenutno res nimam casha, s katerim bi ga kupil za gotovino. Tudi ko pogledam, bom avto na koncu preplacal morda za 300 EUR, ker mi leasing hisa da popust 1000 EUR, poleg tega dobim podaljsano garancijo v vrednosti 400 EUR, torej je to tako kot ce bi vzel avto na cash, s tem da mi ga ni treba placati danes. Izracunal sem tudi, da bom placevanje mesecnih obrokov lahko prenesel.
In ker smo ze ravno v ekonomskem koticku in se je nekdo "drzal za glavo" ob omembi nakupa novega avtomobila.
Zakaj kupujem nov avto. 18.000 EUR je res veliko denarja, vendar pa imam s prejsnjim, ki sem ga kupil, slabe izkusnje. Avto je bil ob nakupu star 3 leta, bil je lepo ohranjen, pregledan in ocenjen na uradnem servisu kot dober, kljub temu pa sem imel s tem avtom vsako leto poleg rednih servisov se vsaj za 700 EUR stroskov servisa (zamenjava FAP filtra, menjava zavor...). Ker je bil to nekaj vecji avto in visejga cenovnega ranga (nov cca 35.000 EUR), je bilo drazje zavarovanje, ker je bil mocnejsi motor, je bila drazja taksa, porabil je precej vec goriva, drazje od navadnih so bile pnevmatike. Stroskov torej cisto prevec. Kalkulacija za novega je bila dokaj enostavna. Pri gorivu letno prihranim 800 EUR, pri zavarovanju 200 EUR, izognem se stroskom dodatnih servisov (700 EUR) vsaj za kaksna 4 leta, cestna taksa cca 40 EUR nizja. Po stirih letih bom avto lahko se dokaj dobro prodal, vsekakor bom izgubil manj kot pri mojem prejsnjem. Res sem kar nekaj casa premisljeval kako in kaj in upam, da se nisem slabo odlocil.
Citat:
Uporabnik vidovitimilan pravi:
Ok samo nečesa ne razumem, praviš da si kratek a vseeno bi kupil avto, ki je vreden čez 18k...sense-you make none