Litoželezna ponev

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.978
6.867
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Biciklari pravi:
tale je dobra: http://www.ebay.de/itm/Grill-S...=item257cde3613

pa če daš v pečico, stisneš in odstraniš ročaj
smile-1.gif

Tole ne spravis v pečico tudi ce rocaj odstranis (ce bi se lahko) . Cez pol ure bo ze vroca in bo tako do jutri....
cheer.gif

2451559-20160709_175236.jpg
 

Priponke

  • 2451559-20160709_175236.jpg
    2451559-20160709_175236.jpg
    105,4 KB · Ogledi: 2.031
Nazadnje urejeno:

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Znalci, prosim za mnenje.

Kupil sem camp chef. Moja prva litoželezna. http://www.speci.si/spletna-trgovina/litozelezne-ponve/litozelezna-ponev-camp-chef-30cm/

Uporabil prvič. In sicer sem za prvo uporabil očistil z vodo in malo soli, počistil in segrel. Vrgel gor meso in pekel. Smodilo se je zelo! Sem moral prezračiti kuhinjo. Ene 5-10 min po koncu peke sem očistil s sodo bikarbono in vodo. Ampak vsega nisem spravil dol - glejte sliko znalci. https://www.dropbox.com/s/6moentoy98khu...

Ob koncu sem posušil in naoljil ter malenkost segrel.

A sem morda že uničil ponev?
 

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Litoželezne ponve niso feromagnetne in na običajnih indukcijah ne delajo.
ni običajnih in neobičajnih indukcij. Litoželezne so feromagbetne še liti inox je magneten, k
Litoželezne ponve niso feromagnetne in na običajnih indukcijah ne delajo.
ni običajnih in neobičajnih indukcij, vse delajo po istem principu. In litoželezo je feromagnetno, tudi liti inox je feromagneten ker mu ne odstranijo feritov, kar naredijo po navadi.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Znalci, prosim za mnenje.

Kupil sem camp chef. Moja prva litoželezna. http://www.speci.si/spletna-trgovina/litozelezne-ponve/litozelezna-ponev-camp-chef-30cm/

Uporabil prvič. In sicer sem za prvo uporabil očistil z vodo in malo soli, počistil in segrel. Vrgel gor meso in pekel. Smodilo se je zelo! Sem moral prezračiti kuhinjo. Ene 5-10 min po koncu peke sem očistil s sodo bikarbono in vodo. Ampak vsega nisem spravil dol - glejte sliko znalci. https://www.dropbox.com/s/6moentoy98khu...

Ob koncu sem posušil in naoljil ter malenkost segrel.

A sem morda že uničil ponev?

Litoželezne ponve ne moreš uničit.

A je bila že pripravljena za uporabo (preseasoned)? Če ni bila potme itak da se je smodilo ker si vrgel direktno na lito železo ki ima polno por in hrana se dobesedno zažre v njih.

Glede na to da sedaj po barvi zagotovo nimaš več zaščitnega sloja ga moraš obnovit. Prej kar v miru z neko kovinsko gobico oz. karkoli že uporabiš zdrsaj vse zažgano stran (večje škode itak ne moreš naredit). Naj ne bo ostankov. Potem izvedi postopek zaščite (seasoning) po eni od metod (jih je več). V osnovi pa ponev namastiš okoli in okoli na tanko in to olje potem zažgeš (ja dimilo se bo), najlažja je metoda v pečici.
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Hvala za odgovor. Načeloma je imela neko rastlinsko olje gor za zaščito. Vendar sem jo pred uporabo spral z vodo in soljo, pobrisal s papirnato brisačo, nato nisem več naoljil (ali delal seasoning), temveč samo segrel kar precej, nato pa gor vrgel meso.

Kovinska gobica? A ni to nekako no-go, vsi pravijo, da se tako uniči ponev? Postopek zaščite sem naredil s temi ostanki vred, torej posušil ponev, nato nakapljal nekaj olivnega olja, premazal celo ponel, vžgal steklokeramiko spodaj in počakal, dokler se ni začelo kaditi. Nato sem izklopil in pustil, da se na steklokeramiki zadeva sama od sebe ohladi.

Torej obvezno madeže stran? A lahko to delam s hladno povnjo ali jo moram segret, z vodo ali brez, kakšen dodatek?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Z detergentom ali pa z žično gobico/krtačo ne smeš čistit ker uničiš zaščitni sloj. Samo ti ga nimaš (več). Moraš pa preden delaš ponovno ta sloj vso morebitno svinjarijo spravit stran, drugače ti bo pa čez čas tam zaščitni sloj spet odstopil, ker se bo svinjarija spodaj enkrat odlepila. Delaš to lahko na mrzli ponvi, nima veze.

Sicer pa naredi potem zaščitni sloj tako da namažeš ponev z neko rastlinsko maščobo (navadno jedilno olje je čisto ok), pobriši vso odvečno maščobo s krpico. Daj ponev na glavo obrnjeno (ali zavito v alu foljo) v predhodno ogreto pečico na 250C za pol ure (se bo kadilo, kar pripravi se). Potem jo vzemi ven, počakaj da se ohladi in isti postopek lahko ponoviš še 2-3x, več je bolje oz. škodi ne. Ponev bo postala črna in površina bo postala gladka.

Naslednjič ko kuhaš poglej če je kaj notri sprijeto, če ni nič potem sploh ne pomivaj oz. pusti malo na plati/plinu da se svinjarija sama prežge in dostopi, malo podrsaš s leseno kelo če je kje kak ostanek in to je to. Za prvih nekaj rund lahko po kuhi očiščeno ponev kot sem prej omenil namažež z malo olja in spet kuriš dokler se ne neha kadit (to spet povečuje oz. onavlja zaščitno plast, enako kot metoda zgoraj). Ko imaš enkrat dober sloj to ni več potrebno oz. narediš vsake toliko.

Če se ti je res kaj zažgalo noter in ne gre stran operi samo z vodo in brez detergenta, najboljše če po kuhi kar v fino segreto ponev naliješ vodo in pustiš 5 min bo šlo najbrž samo stran.
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Z detergentom ali pa z žično gobico/krtačo ne smeš čistit ker uničiš zaščitni sloj. Samo ti ga nimaš (več). Moraš pa preden delaš ponovno ta sloj vso morebitno svinjarijo spravit stran, drugače ti bo pa čez čas tam zaščitni sloj spet odstopil, ker se bo svinjarija spodaj enkrat odlepila. Delaš to lahko na mrzli ponvi, nima veze.

Sicer pa naredi potem zaščitni sloj tako da namažeš ponev z neko rastlinsko maščobo (navadno jedilno olje je čisto ok), pobriši vso odvečno maščobo s krpico. Daj ponev na glavo obrnjeno (ali zavito v alu foljo) v predhodno ogreto pečico na 250C za pol ure (se bo kadilo, kar pripravi se). Potem jo vzemi ven, počakaj da se ohladi in isti postopek lahko ponoviš še 2-3x, več je bolje oz. škodi ne. Ponev bo postala črna in površina bo postala gladka.

Naslednjič ko kuhaš poglej če je kaj notri sprijeto, če ni nič potem sploh ne pomivaj oz. pusti malo na plati/plinu da se svinjarija sama prežge in dostopi, malo podrsaš s leseno kelo če je kje kak ostanek in to je to. Za prvih nekaj rund lahko po kuhi očiščeno ponev kot sem prej omenil namažež z malo olja in spet kuriš dokler se ne neha kadit (to spet povečuje oz. onavlja zaščitno plast, enako kot metoda zgoraj). Ko imaš enkrat dober sloj to ni več potrebno oz. narediš vsake toliko.

Če se ti je res kaj zažgalo noter in ne gre stran operi samo z vodo in brez detergenta, najboljše če po kuhi kar v fino segreto ponev naliješ vodo in pustiš 5 min bo šlo najbrž samo stran.

Hvala za odličen odgovor. Naredil sem točno tako, kot je bilo opisano. Tole je stanje, potem ko sem ščitil madeže dol s kovinsko gobico: https://www.dropbox.com/s/t0vl8pg4h7utpd3/2018-03-02 21.01.19.jpg?dl=0

Tole pa je stanje po končanih seasoningih: https://www.dropbox.com/s/r65t6l21p8l9ju3/2018-03-02 23.35.11.jpg?dl=0

Je to že ok ali moram še ponoviti postopek pred naslednjo peko?
 

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
jaz iz slike ne znam razbrati koliko je gor, ker je bila že prej črna. Moja je iz temno sive ratala v popolno črno. Je pa tako če je premalo, jo lahko še vedno malo pripališ. Jaz jo vsake toliko, ko vidim da se malo prijemlja 2x pripalim na plati in to je to.
To so skoraj neuničljive plate, če seasoning zajeb.eš ali pa če rjavi jo samo zbrusiš do železa in ponovno narediš seasoning.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Jaz za to uporabljam Vim (Saponia Osijek). Ena redkih čefurskih zadev, ki je pa zares dobra.

Ga natresem noter za par žlic, do vrha nalijem vode in prekuham do amena (vsaj pol ure ali več).
Potem ponev na ognju popolnoma posušim in naredim z oljem tisto, kar vi tamoderni rečete "seasoning". Jaz raje rečem po domače, ker bi se po angleško preveč lamal :nazdravje: