linksys WRT 54 GL in prenosnik

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Inštalirani je omenjeni ruter na stacionarni računalnik kot je predvideno: modem na ruter, ruter na comp. Do tu vse OK, povezava dela, internet tudi.
Nato pa se hoče na omrežje priklopiti prenosnik: ta zazna omrežje in ko se vspostavlja povezava, zahteva ta geslo, brez pasworda.
Internet je siolov, na prenosniku je win7. Kje je hec? Še to , prenosnik zazna omrežje pri sosedu in se nanj brez problema priključi, na domačega pa ne gre.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
To se priklaplja brezžično?
Za to je nastavljeno geslo v nastavitvah ruterja ( WLAN Security, tam nekje).

Če nisi ti nastavljal (in ne veš gesla), potem verjetno ne boš mogel izvedeti kak je, zato nastavi novo. Pa tip zaščite daj WPA-PSK (znano tudi kot "WPA personal"), če je na voljo WPA2, pa tisto (spet "PSK" oziroma "Personal")

(PSK je kratica za "Pre-shared key", mogoče tak piše, to se razlikuje od ruterja do ruterja).

PS: Torej to ni geslo za dostop do nastavitev ruterja, niti geslo za internet, ampak geslo za brezžično mrežo. To so ločene zadeve.

Nazadnje urejeno:

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Tako ja. Priklaplja se brezžično in hoče geslo , pravzaprav key za brezžično mrežo..
Pravzaprav geslo na ruterju ni blio sploh nastavljeno, predvidevam, da mora biti torej kakšna tovarniška nastavitev.
Se pravi, grem na ruter in nastavim security. Pravzaprav bi rad nezaščiteno omrežje. Torej bo treba na ruter.

Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Če imaš Win: na računalniku, ki je priklopljen preko kabla, zaženi ukazno vrstico (cmd) in zaženi "ipconfig". V izpisu pod default gateway (prevzeti prehod) poišči naslov IP in ga vnesi v brskalnik (privzeto 192.168.1.1). S tem se povežeš na ruterjev vmesnik, ki te povpraša po uporabniškem imenu in geslu, ki je ??? (privzeto geslo ti najde Google). Potem sledi steinovim navodilom.

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
imam ip rutera, pa vseeno ne morem preko brskalnika gor
confused-1.gif
!
Kako še drugače pridem gor?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Druge opcije ni (v bistvu je, ssh ali telnet, ampak to zate ne pride v poštev)

Verjetno ne bi škodilo, če napišeš še kaj več kot zgolj "ne morem gor".

Ako je problem v (pozabljenem) geslu lahko zadevo resetiraš - reset gumb na zadnji strani držiš pritisnjen ene 10sec in povrnejo se tovarniške nastavitve. Pri čemer vedi, da bo ruter potrebno ponovno nastavit.

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
ponovno poiskušam naložiti ruter in ko ga povežem z modemom in računalnikom, mi izpiše: unable to connect to the router.
Check that router has been connected to the comp and your ethernet adapter is working.

Ve je povezano kot mora biti, kje je torej problem?

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Po resetu se spremenijo IP in gesla na privzeta (tovarniška) !
Inaš original FW ali Tomato, ddWRT,...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
To vtikaš v računalo namestitven CD? Ker mi ni jasno kaj pomeni "ponovno poiskušam naložiti ruter"?

Začasno pozabi na CD, ponovno zaženi ruter (izklop / vklop), pojdi še 1x po mojih navodilih, povej kakšno napako javi browser, preveri če dela mrežna kartica (gorijo lučke, na mrežni in na ruterju?), če je to ok resetiraj nastavitve na ruterju (zgoraj sem napisal kako) in poizkusi ponovno. Brez divjanja, ker ruter rabi vsaj kakšne pol minute, da se postavi nazaj.

edit: robert ima prav, resetiraš z držanjem knofa za 30sec, ne zgolj 10

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Jaz imam z omenjenim routerjem tudi tezave oziroma le z wifijem.

Al nastavim geslo al pa ne nastavim (odvisno od security kaj izberem), se ne morem konektat.

Včasih ga zazna, večinoma pa ne. Vsa ostala sosednja omrežja pa vidim.

Ne vem v čem je fora, mogoče je defekten.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Mogoče je tudi tvoja naprava s katero se povezuješ čudna. (oziroma je njihova kombinacija čudna).

Če se prav spomnim ene Intelove zadeve imajo težave z Broadcomm Access Point-i.

S čim se povezuješ?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Ne vem ali lahko s stock fw spreminjaš kanale pri wifi, ampak pri enem tp-linku je bil ravno to problem. Nastavim zadevo, čez nekaj časa panika: wifi ne dela več oz. dela zelo slabo. Gledam, resetiram, nov fw, cela jeba, nič jasno... potem pa vidim, da je Channel nastavljen na 1 (avtomatska izbira), mogoče zato ker se je v soseščini pojavilo vsaj še eno omrežje? Anyway, spremenil sem na manual in izbral 6(?) in zadeva je spet špilala.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik stein pravi:
Mogoče je tudi tvoja naprava s katero se povezuješ čudna. (oziroma je njihova kombinacija čudna).

Če se prav spomnim ene Intelove zadeve imajo težave z Broadcomm Access Point-i.

S čim se povezuješ?

S telefonom čekiram, pa z android tablico sem čekiral. Z nobenim ne gre.
Doma, ko imam drugo model linsysa pa z obema deluje v nulo.

Pa je tisti wrt 54 gl star kakšno leto, sem ga osebno nabavil in nastavil.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Ne vem ali lahko s stock fw spreminjaš kanale pri wifi, ampak pri enem tp-linku je bil ravno to problem. Nastavim zadevo, čez nekaj časa panika: wifi ne dela več oz. dela zelo slabo. Gledam, resetiram, nov fw, cela jeba, nič jasno... potem pa vidim, da je Channel nastavljen na 1 (avtomatska izbira), mogoče zato ker se je v soseščini pojavilo vsaj še eno omrežje? Anyway, spremenil sem na manual in izbral 6(?) in zadeva je spet špilala.

To se mi zdi bolj logična razlaga ja. Ker enostavno ne razumem, da zadeva ne deluje, tu pa tam vidim ime routerja, ko se konektam pa nič.

V okolici pa je kar nekaj drugih routerjev, jih precej najde.