LETNI DOPUST

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Citat:
Kako to misliš? Če jaz svoj dopust spremenim v ure po 8, potem za en 12 urni delavnik moram dati 1 dan in pol dopusta.
DA.
Sporoči odgovor odvetnika, ko ga boste dobili.
Jaz sem na razporedu povprečno14-15*po 12 ur na mesec na šihtu, dopusta imam pa 36dni. Torej bi naj jaz bil kar 2 meseca in pol na leto na dopustu
smile-1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
No evo sem dobil odgovor, očitno napisani zakon velja samo za tiste ki delajo po 8 ur ali manj;

Na podlagi današnjega tel.razgovora vam skladno z dogovorom dodatno pošiljamo še besedilo stališča Odbora za razlago Kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije z 52.seje z dne 3.10.2006, ki se nanaša na vprašanje določitve oz.izrabe letnega dopusta v primeru delavca, ki dela v 12 urnih delovnih izmenah (objavljeno v glasilu Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije NOVIS št.1 januar 2007): »Vprašanje: Kako določiti letni dopust delavcu, ki dela v 12 urnih delovnih izmenah? Letni dopust je določen po dnevih in se tudi koristi in evidentira po dnevih, obračunava pa se za toliko ur, kolikor bi delavec tisti dan delal, če ne bi bil na dopustu. Vendar pa odbor meni, da se do sedaj sprejeta stališča glede evidentiranja letnega dopusta po dnevih ne morejo uporabljati pri delavcih, ki imajo tako razporeditev delovnega časa, da delajo v dveh izmenah, pri katerih si 12 urni izmeni izmenično sledita skozi vse leto (12 urna dnevna izmena, kateri sledi 12 urna nočna izmena, nakar je delavec dva dneva prost). V tem primeru odbor meni, da se mora zaradi enakopravnosti vseh zaposlenih s kolektivno pogodbo določeno število dni letnega dopusta pretvoriti v ure in ga potem tudi evidentirati v urah. To ne pomeni, da delavec lahko letni dopust koristi tudi po urah na ta način, da bi bil na dopustu manj ur, kolikor bi tisti dan znašala njegova delovna obveznost.« Lep pozdrav,

To je odgovor pravnika. Čeprav v zakonu piše da je spreminjanje dopusta iz dni v ure kaznivo in je treba prijaviti na delovno inšpekcijo, pravnik odgovarja da je treba delati tako.

No, pa naj bo
tongue-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
No pa smo rešili.
wink-1.gif
Mi smo tole s pravniki dali skozi že nekaj let nazaj in zgleda, da še vedno drži.
Še nekaj mi povej. Ali pri vas dobite plačano nadomestilo za praznični dan, če na dan praznika nisi na razporedu? Pri nas so pravniki v tem primeru ugotovili, da ti nadomestilo v tem primeru ne pripada.
Z ženo sva bila recimo oba 2.maja doma le s to razliko, da je ta dan ona dobila plačan jaz pa ne.
tongue-1.gif

garbo

Pripravnik
8. avg 2007
204
0
16
Kako imate s sobotami?Ali date za vse sobote dopust če ga koristite ali samo za toliko sobot kot ga dobite?

007

Pripravnik
4. sep 2009
707
0
16
Tuki je sam vprašanje, ko je jači taj tlači očitno. Podjetja si dovolijo kršitev zakona, sicer ne vem s kakšnim motivom, pa vseen to se dogaja.
V zakonu je jasno napisano, da je dan dopusta določen v dnevih in se šteje za dan dopusta tisti dan, ko si vzameš dopust ker si po razporedu pisan, o tem je 5. točka 160. člena ZDR-ja jasna:
"Kot dan letnega dopusta se šteje vsak delovni dan, ki je po razporeditvi delovnega časa pri delodajalcu za posameznega delavca določen kot delovni dan."

Vse, kar je drugače kot to ni zakonito!

Sedaj pa je vprašanje, ali je delavec pripravljen zaradi dopusta tožiti svojo firmo, ki mu daje kruh...

Nenanazdnje, tisti ki ste po 12 ur v službi, ko vzamete dopust niste nič na boljšem. Dopusta dobiš dodeljeno kolikor ga dobiš. Če primerjaš npr. dva, en dela 8 urni delavnik, drugi tudi 12 urni vmes. Oba dobita 20 dni dopusta, pač to je limit, ki ga ne moreš presečt in če se dopust gleda po dnevih ali po urah, ga ne moreš presečt, toliko ga je. Sedaj ga pa tisti revež, ki že tako ali tako trajba 12 urne delavnike, porabi prej, kot tisti, ki 8 urne?! Kje je tu logika?!

Kakorkoli, logika gor dol, da ni nejasnosti, je tu zakon, ki nedvomno govori, da je dan dopusta, dan dopusta, ne 8 ur dopusta, itd...

Snaga1

Pripravnik
3. sep 2012
257
0
16
Tista določila o dnevih so predvsem mišljena za tiste, ki imajo krajše delovne dni, so zaposledni za polovični čas recimo. Taka oseba bi imela ob preračunavanju 20 dni * 8h kar naenkrat 40 prostih dni, ker pač dela dneve po 4h.
Če delaš recimo 2x12 + 2x8 = 40h delaš dejansko 4 dni na teden, čeprav si oddelal enako število ur kot tisti, ki dela 5x8h, tudi dopusta ti pripada enako, doma si cel teden, delal nisi sicer 4 dni, ampak ker imaš daljše delovne dneve, po številu ur so ti ekvivalentni 5 dnem po 8h.
V logiki dan = dan ne glede na vse, bi lahko delal dva dni po 20h vsak teden, če bi imel 20 dni dopusta bi bil torej fraj 10 tednov = 2 meseca in pol, za razliko od tistega, ki dela 5x8h, ki bi bil doma samo 4 tedne.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
No dopust se steje po urah tako
da pac kolikor delas toliko ur dopusta
pises en dan dopusta je pa 8 ur. Torej jaz za
12 urni delavnik porabim en dan in pol dopusta.
Da se po domace povem- na teden koristis 40 ur
recimo jaz delam 3x na teden po 12 ur si pisem 36 ur dopusta.
Preverjeno pri pravnikih. Tako mora biti ne glede na to kako neumno je napisan zakon.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Presenecen sem, da vas vecino sefi sploh se gledajo v sluzbah.
smile-1.gif

Samo omenim.
evil.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Dej seronja ne spamaj ce tebe izkoriscajo ne pomeni da lahko tusi ostale. Se pac pozanimas o svojih pravicah in zakonih preden gres nadrejenim pametovat. Ce bi vecina zappslenih tako pocela b bilo veliko manj mobinga in propadlih firm
wink-1.gif

Snaga1

Pripravnik
3. sep 2012
257
0
16
Zakon bi se dalo vsekakor bolje zapisati, ampak potrebno je samo malo logično razmisliti, kaj je smisel zakona. To je, da imaš za 4 tedne prostih dni. Če ti delaš 2x20h na teden ali 5x8h je popolnoma irelevantno.
Ločitev na dneve je zato, da ne vzameš 2h danes, 30min jutri itd., za vsak dan velja, ali si v službi, ali pa na dopustu, ne pol/pol.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Ja pri nas naj bi bilo tudi tako v praksi je pa malo drugače. Če si dnevni po 12 ur in vzameš dopust ti odštejejo en dan dopusta. Če pa vzameš dopust ko naj bi imel nočno 12 ur ti pa odbijejo dva dni dopusta
confused-1.gif
.
Pač program je tak in se lahko razpočiš in nič ne pomaga. Mah naša skupina si ga interno preračuna v ure in po urah koristi tisti v obračunu plač naj se pa j....