LETNI DOPUST

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ali se kdo kaj spozna na zakone
smile-1.gif

Namreč, v zakonu o delovnih razmerjih piše naslednje

...(4) Letni dopust se določa in izrablja v delovnih dnevih.

(5) Kot dan letnega dopusta se šteje vsak delovni dan, ki je po razporeditvi delovnega časa pri delodajalcu za posameznega delavca določen kot delovni dan.....

Mi imamo tako 8 urni delavnik kot 12 urni delavnik. Ko smo na dopustu, na razporedu pa 12 ur, nam odštejejo 12 ur dopusta - torej en dan in pol. In tako si po razporedu na dopustu 2 dni, odštejejo nam pa 3 (ker sta oba dneva po 12ur)

Kot sam razumem napisano, piše da je en dan en dan, ne glede na ure - torej ni važno ali si zaposlen za 4 ure, 8 ali 12, odšteli naj bi ti en dan dopusta.

Imam prav ali ne ?

LP

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Hm, ponekod vem, da lahko dopust izrabljajo po urah. Recimo da bi rad šel prej domov, vzameš 4 ure dopusta.

Mogoče je tudi pri vas nek podoben sistem (ker gre za delo daljše od običajnega delovnega časa) in se zadeva odšteva po urah? To bi mi bilo še najbolj logično.

Sicer pa logika iz zakona pravi tako kot si sam napisal - en delovni dan je en delovni dan, ne glede na število ur.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Ko boš vzel dopust, bodi doma cel dan (8ur) in še naslednji dan (4 ure), pa piši si samo 1 dan in opazuj reakcijo. Verjetno boš imel probleme.
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Ali se kdo kaj spozna na zakone
smile-1.gif

Namreč, v zakonu o delovnih razmerjih piše naslednje

...(4) Letni dopust se določa in izrablja v delovnih dnevih.

(5) Kot dan letnega dopusta se šteje vsak delovni dan, ki je po razporeditvi delovnega časa pri delodajalcu za posameznega delavca določen kot delovni dan.....

Mi imamo tako 8 urni delavnik kot 12 urni delavnik. Ko smo na dopustu, na razporedu pa 12 ur, nam odštejejo 12 ur dopusta - torej en dan in pol. In tako si po razporedu na dopustu 2 dni, odštejejo nam pa 3 (ker sta oba dneva po 12ur)

Kot sam razumem napisano, piše da je en dan en dan, ne glede na ure - torej ni važno ali si zaposlen za 4 ure, 8 ali 12, odšteli naj bi ti en dan dopusta.

Imam prav ali ne ?

LP
Recimo da na mesec narediš 22 delovnih dni po 8 ur in imaš 22 dni dopusta... Se pravi si lahko cel mesec doma... Sedaj ali ti narediš na mesec 22×12ur ali recimo 14-15×12ur?
Meni je bivši šef zadevo glede dela razložil enostavno: šlo se je okoli prostih dni oziroma prostega dneva, ki je bil pri meni nedelja. Delal pa sem 6 dni na teden po 7 ur... In on pove, da ni nedelja prost dan, ampak da mi pripada en prost dan na teden, pa lahko delam od srede do ponedeljka in sem v torek doma... Lahko pa delam 3 dni po 14 ur in sem nato 4 dni doma... Matematika... In podobno je potem verjetno pri dopustu...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Sem zdaj še enkrat pregledal vse zakone in vse strani kjer to piše in imam prav.

Če sem na razporedu napisan 12ur in vzamem dopust, mi morajo plačati 12 ur dopusta, odšteti pa 1 dan.

Vse ostalo so nategovanja s strani delodajalca

Evo copy paste:

3. Kako se lahko izrabi letni dopust?
Letni dopust se izrablja samo v delovnih dnevih in da je osnovna enota letnega dopusta dan in ne ura, zato ni pomembno, koliko ur traja delovni dan nekoga. Letni dopust se torej lahko koristi le v dneh in ne v urah, kot se to še vedno dogaja v nekaterih podjetjih.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
Ko boš vzel dopust, bodi doma cel dan (8ur) in še naslednji dan (4 ure), pa piši si samo 1 dan in opazuj reakcijo. Verjetno boš imel probleme.
bonk.gif

Gleda se razpored

En dan dopusta je en dan dopusta ne glede na ure
smile-1.gif
Preberi si, kaj sem prilepil v postu.

Pa preden začneš jokati naj povem, da pri plačilu praznika gledajo razpored in kdor je prost po razporedu ne dobi plačan praznik (dela prost dan). Izgleda nas samo z dopustom nategujejo.

LP

Nazadnje urejeno:

B81

22. jul 2007
37.659
10.952
113
Ja, jaz delam 6 ur dnevno pa se mi ravno tako po dnevih odbija...

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
to kar se pri nas dogaja je fevdalizem
Zaposlen, je v večini primerov nemočen, edino kaj lahko naredi je , da prijavi delodajalca na inšpekcijo , spakira svoje stvari in gre na zavod za zaposlovanje.
precej delodajalcev tudi pričakuje, da delaš 8+ur dnevno vsaj 6 dni na teden in po potrebi tudi ob nedeljah, da pa bi plačali nadure, sobotni ali nedeljski dodatek pa niti slišati nočejo
dokler bo s Sloveniji kriza in bo folk prisiljen delati tako se ne bo nič spremenilo.
Enako je z dopusti. Eni bi celo tako da je 14 dni dopusta enako 14 dni to je dva koledarska tedna . Take delodajalce je potrebno obvezno prijaviti, ker jih edino udarec po žepu boli

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
14 dni dopusta so v bistvu skoraj 3 tedni....3x5 delovnih dni...še 1 dan vzameš pa si 3 tedne prost.
smile-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Delam po 12 ur, odločbo o dopustu pa dobim napisano v dnevih. Nato nam interno te dneve spremenijo v ure ter nato te ure odštevajo od dopusta. Pač ko si pisan na razporedu pa vzameš dopust ti odbijejo 12ur, če pa nisi pisan na razporedu si prost in ti nič ne odštejejo.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Točno...moj delavnik je pač 8h in mi odštejejo 1 dan dopusta, plačanih 8 ur. Tisti ki ima 6urni delavnik mu odštejejo 1dan dopusta in plačanih 6ur...ipd. ipd. ipd.

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Sem zdaj še enkrat pregledal vse zakone in vse strani kjer to piše in imam prav.

Če sem na razporedu napisan 12ur in vzamem dopust, mi morajo plačati 12 ur dopusta, odšteti pa 1 dan.

Vem, da si nasel odgovor, ampak a ni to nekaj malega nelogicno ? Ti npr. dobis 20 dni dopusta. Ce bi imel 8-urni delavnik, bi bilo to 20 * 8 ur, kolikor bi tudi dobil placano in kolikor dni bi imel prosto. Ce imas 12-urni delavnik, potem imas vmes proste dneve, sicer bi presegel 40 ur na teden. Na koncu dopusta, ko si skuril tvojih 20 * 8 ur, si dobil enako placanih 20 * 8 ur ter imel enako 20 prostih dni, kot pri prvi varianti.

Ali pa morda nimas nobenih dodatnih prostih dni, ampak delas vsak teden po 5 * 12 ur, namesto recimo 2 * 12 + 2 * 8 z enim dodatnim prostim dnevom ?

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Meni je vse nelogično, zato pa sprašujem
smile-1.gif

Delamo pa 12+8+12+12+12 na teden oziroma to je turnusno delo odvisno na kateri dan začneš delati.

Razpored je pa napisan za celo leto vnaprej.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.530
896
113
in koliko ur letno narediš? ker si v turnusu predvidevam, da enako, kot če bi delal 40 ur tedensko.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Letno približno 250-350 nadur

Torej glede na svoj rapored, če si napišem dopust za en teden mi odštejejo 7 dni dopusta.

No kakorkoli, v zakonu piše da je neglede na ure treba odšteti EN DAN DOPUSTA

JETAMP: ti si pa že večkrat dokazal da vas nategujejo v UKCLJ, to da se dopust spreminja v ure je po zakonu kaznivo - no saj pri nas isto delajo hehe

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Meni je pri vas najbolj logično da dneve dopusta po odločbi pomnožijo z 8. Ker imate razpored že napisan vnaprej ti pač odštejejo tiste ure, ko bi po razporedu moral delati pa si takrat na dopustu. Pač enkrat 8 ur, drugič12 itn.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Meni je pri vas najbolj logično da dneve dopusta po odločbi pomnožijo z 8. Ker imate razpored že napisan vnaprej ti pač odštejejo tiste ure, ko bi po razporedu moral delati pa si takrat na dopustu. Pač enkrat 8 ur, drugič12 itn.

Kako to misliš? Če jaz svoj dopust spremenim v ure po 8, potem za en 12 urni delavnik moram dati 1 dan in pol dopusta.

Sicer ti pa piše, dopust se gleda v DNEVIH in ne URAH, ne glede na to koliko ur znaša delavnik. Torej nekdo ki dela po 4 ure na dan, mora dati en dan dpusta prav tako tisti ki dela 12.

No, smo to posredovali naprej odvetniku čakamo na odgovor
smile-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Pri vas je drugače, ker imate bolj natrpan delovni urnik kot mi in vse kar je več, kot mesečna obveza vam plačajo kot nadure. Pri nas je bolj enostavno (dnevna,nočna, dva dni frej). Saj bi nam lahko odštevali dopust po dnevih samo bi nam ga potem odšteli tudi takrat, ko smo prosti. Vendar je problem, če vzameš recimo samo dva dneva pa si enkrat na razporedu enkrat pa prost. Sedaj ti odštejejo 12 ur, če bi pa po dnevih bi jih pa 2*8=16ur. Nam je kar vredu, da nam računajo po urah.