Letne gume - zakon po snežni cesti

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.213
1.384
113
Se peljem danes malo po cesti in na vsakem manjšem klancu vidim junake v letnih gumah, kako se vozijo levo/desno samo naprej ne.
Kar me sploh ne preseneča pri naših junakih iz cest. Videl sem tudi par tovornjakov in nekaj policistov pri tovornjakih (le zakaj
evil.gif
)
Jaz z zimskimi nisem imel problema it v kar strm klanec gor.... Se pa grem stavit da bodo za vse spet krivi cestarji.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
zdajle prišel z Dolenjske - maš prav, vsega bodo krivi cestarji, samo tovornjakarji in heroji v letnih gumah ne.

sipalo je tako, da ko je avto stal eno uro, se je nabralo 5 cm snega gor, pa ko sem se vsedel v avto se mi zdi, da se je še malo ojačalo. so plužili, samo kaj ko je spotoma zametavalo. sam v zimskih gumah nisem imel niti enega problema, medtem, ko sem videl kar par avtov na strani, ki so se matrali, verjetno v letnih gumah.

pri Medvedjeku je obstala večja grupa kamionov, kakšnih 8 jih je moralo biti, policaji zraven, en vem, da se je matral, da bi nadaljeval z vožnjo, pa je samo rital, dva pa sta montirala verige.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Letne gume bi morali lepo in enostavnio prepovedati pozimi in bi bil problem rešen.
Ker bodo zdaj vsi skočili v zrak (Gorenjci in stiskači) pa je opcija še ena: kazen za vožnjo v zimskih razmerah brez primerne opreme povečati na 2000 EUR, s polovičko 1000 EUR.

Konec koncev golazen z letnimi gumami na zasneženi cesti ogroža sebe (zanje mi sicer dol visi) in druge voznike (to pa je že druga zgodba), predvsem pa ovira promet (do česar nimajo pravice). Torej je treba z njimi opraviti po hitrem postopku.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Kazni so kar pravšnje. Pomojem je tudi prav, ker se loči kazen za vožnjo brez zimske opreme kar tako in za primer, da zaradi tega pride do zastoja.

O idiotih, ki grejo z letnimi gumami v sneg, pa verjetno misliva enako. Me prav zanima kaj stori zavarovalnica, kot tak junak povzroči prometno nesrečno? Prav bi bilo, da od njega zahteva poplačilo izplačane škode. Ampak se mi zdi, da gre to v isto luknjo, zaradi česar potem vsi plačujemo več. Ali pa se motim?

B.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Policija pogleda pnevmatike. Sem to že parkrat videl. In UPAM, da zavarovalnice iztožijo refundacijo izplačanih zavarovalnin od bedaka, ki se po snegu vozi z letnimi gumami.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Letne gume bi morali lepo in enostavnio prepovedati pozimi in bi bil problem rešen.
Ker bodo zdaj vsi skočili v zrak (Gorenjci in stiskači) pa je opcija še ena: kazen za vožnjo v zimskih razmerah brez primerne opreme povečati na 2000 EUR, s polovičko 1000 EUR.

Konec koncev golazen z letnimi gumami na zasneženi cesti ogroža sebe (zanje mi sicer dol visi) in druge voznike (to pa je že druga zgodba), predvsem pa ovira promet (do česar nimajo pravice). Torej je treba z njimi opraviti po hitrem postopku.
Gorenjci se pozimi ne vozimo z letnimi gumami, to bi pa tebi Žabarju že moralo biti jasno.
10.gif

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Se peljem danes malo po cesti in na vsakem manjšem klancu vidim junake v letnih gumah, kako se vozijo levo/desno samo naprej ne.
Kar me sploh ne preseneča pri naših junakih iz cest. Videl sem tudi par tovornjakov in nekaj policistov pri tovornjakih (le zakaj
evil.gif
)
Jaz z zimskimi nisem imel problema it v kar strm klanec gor.... Se pa grem stavit da bodo za vse spet krivi cestarji.

Sem se pred eno uro brez problema pripeljal iz MB do Lenarta z letnimi gumami (praktično nove, 8 mm profila). Nobenih težav (tok,tok) Res pa je, da je 95% poti AC...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.213
1.384
113
Citat:
Uporabnik Goran_82 pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
evil.gif
)

Sem se pred eno uro brez problema pripeljal iz MB do Lenarta z letnimi gumami (praktično nove, 8 mm profila). Nobenih težav (tok,tok) Res pa je, da je 95% poti AC...

Zakaj se nisi šel še malo po Elblovem klancu in v trojiški breg. Sem se jaz bp z zimskimi, letni so vsi stali
evil.gif

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Zanimivo ,da niti v letošnjem oz lanskem sneženju v teh sezoni nisem še nikogar videl z verigami.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne vem no. enkrat pišete, d aje isti drek zimske, eltne, drugič spet ne.

sam imam prvič prave zimske gume in moram rečt, da je filing isti, če ne celo slabši. je pa res, da sme šel iz karavana na enoprostorca.

verige se v tem, kar je danes, ne natikajo.

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Kaj pa je bilo? Nikoli ni trdil, da v snegu letne gume bolje primejo od zimskih. Sva pa oba trdila, da se je recimo s P3000 dalo marsikam priti tudi v snegu, ker sva jo oba imela na avtu. Osebno sem šel po zasnežem Vršiču, na Roglo in čez Sorico. Pa so imeli nekateri z zimskimi tudi probleme.

Sem pa mnenja, da je Potenza, ki jo imam sedaj, na takih cestah ohoho slabša od P3000. Zato imam avto obut v Ultragrip 7.
evil.gif

PS. Zato pa tudi vem, da na suhi cesti pod 0°C Ultragrip ne drži tako dobro kot letna Potenza. Kje je kleč, pa upam, da veste.

Pungi

Pripravnik
2. avg 2007
208
0
16
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:
ksz

Pogrešam Fisherja in njegove argumente za letne gume pozimi
grin1.gif

Maš kak link od te debate?
smile-1.gif

Tudi jaz sem pristaš letnih gum pozimi. Za tista 2-3 dni na leto, ki sta kritična se mi ne zdi smiselno kupovat zimskih gum. Če je že sila grem raje na bus. Za po suhem so pa letne enako dobre, če ne boljše.

Res pa je, da ne vozim nekih relacij, večina vožnje je po mesto, gume so pa skoraj nove.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.773
548
113
42
povsod malo
Recimo v teoriji da imaš avto z nenavadnimi merami gum recimo kakšen superšportni avto in ni zimskih gum ali verig na voljo za ta voz. Kaj potem naredi policaj? A te lahko kaznuje?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
Recimo v teoriji da imaš avto z nenavadnimi merami gum recimo kakšen superšportni avto in ni zimskih gum ali verig na voljo za ta voz. Kaj potem naredi policaj? A te lahko kaznuje?
Ne, porivat ti pomaga, pa se cajceka ti zrihta, da ti ne bo mrzlo.
evil.gif