Letna obrestna mera na državne vrednostne papirje

alien_alien

Pripravnik
7. dec 2014
77
0
6
Pozdravljeni

Pogosto opazim, da se to omenja, a mi ni uspelo najti podatka, koliko dejansko znaša
povprečna letna obrestna mera na državne vrednostne papirje z dospelostjo nad enim letom ?

Lep pozdrav,

alien_alien

Pripravnik
7. dec 2014
77
0
6
To že, da so različne obrestne mere glede na izdajo. Vendar pa bi potreboval uradni podatek, ki pa mi ga žal še ni uspelo najti,
koliko znaša "povprečna letna obrestna mera na državne vrednostne papirje z dospelostjo nad enim letom" ?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Povprecna v katerem obdobju in za katero drzavo. Pa se kak parameter, ker "nad eno leto" limitira proti neskoncnosti.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik alien_alien pravi:
Povprečna letna obrestna mera na državne vrednostne papirje v Sloveniji za leto 2015.
Obrni se na statistični urad, morda vodijo tudi kako tako evidenco.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici

kaj ko bi slovenija po taki obrestni meri dobila kredite....
evil.gif

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
726
106
43
Evrokrat ; a se di to malo razložit, ker me res zanima.

Recimo če gledam to menico piše Accrued Interest 1.8602 % - a ni to v bistvu letni donos ?

yield 0.2 bi pa bil donos za tistega ki bi jo kupil danes - po aktualni kotaciji na borzi (Issue Price 97.95 ), sedaj je pa (At the current price of 101.81 EUR ) ?

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.693
556
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
mas prav
letne obresti je coupon, tolk dobis izplacano kot imetnik tega papirja,
donos do dospelosti je pa odvisen za kolk si nabavil ta papir, recimo doloceni papirji so se prodajali za 30% nominalne vrednosti in v enem letu si pac imel, poenostavljeno, 300% donos, ce si seveda dobil poplacano celotno glavnico

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
A se je to letos kaj spremenilo ali kakšna je meja nad katero plačaš?
Ker sem prejšnji teden dobil položnico (mislim, da prvič v življenju), da morem plačat zaradi par delnic :/

Ping

Pripravnik
10. jul 2014
99
3
8
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
A se je to letos kaj spremenilo ali kakšna je meja nad katero plačaš?
Ker sem prejšnji teden dobil položnico (mislim, da prvič v življenju), da morem plačat zaradi par delnic :/

Govoriš o kapitalskem dobičku ali dividendah? Pri delnicah plačaš celotni dobiček oz. dividende (za razliko od obresti, kjer ti 1000€ letno odpustijo).
Pri dividendah iz SLO ti takoj odbijejo 25%, tako da ti ni treba nič prijavljati (in plačevati), za tuje dividende pa moraš oddati napoved in nato dobiš odločbo.
Pri kapiralskem dobičku (razlika med prodajno in nakupno vrednostjo) pa moraš oddati obračun za kapitalske dobičke in na plačaš na podlagi odločbe.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Sedaj ko sem ti hotel točno napisat kaj mi piše, pa sem slučajno videl v čemu je fora...
Lani sem res par delnic prodal in od tega "dobička" so me zdej še obdavčli in sem moral oddati napoved...

pa to sem jst že čist pozabil na ta drobiž...