Letalo francoske družbe Air France izginilo

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Citat:
Uporabnik SpEkTr pravi:
Ja, čist možno. Al pa ga je pr lubici pozabu, ka pa veš
smile-1.gif

al pa sploh ni bil na tem letalu
evil.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
"Of course I'm in the office..." reče mož jezno v slušalko, ko leži v postelji ljubice, skoz okno pa se vidi, kak se drugo letalo zaleti v WTC.
evil.gif

(žal ne najdem karikature)

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
frown-1.gif

Brazilske letalske sile so sporočile, da so v Atlantiku našli razbitine, a še nimajo dokazov, da gre za izginulo potniško letalo airbus 330 francoske družbe Air France, poroča tiskovna agencija Reuters. Reševalci so sporočili, da so med razbitinami videli tudi letalske sedeže.

Ali so videli ogenj?

Eno od brazilskih letal je pred urami sporočilo, da je opazilo "svetle točke na površini oceana“. Gre za potniško letalo, ki je območje, kjer naj bi se zgodila nesreča, preletelo približno pol ure po tem, ko je za francoskim letalom izginila vsakršna sled. Posadka je sporočila, da so na oceanu opazili oranžne madeže, vendar niso mogli potrditi, da gre za ogenj. Brazilci so takoj preverili podatke in sporočili, da trgovske ladje, ki plujejo znotraj območja iskanja, niso zaznale nikakršnih letalskih razbitin.

Senegalske oblasti naj bi obvestile brazilske letalske sile, da so v svojih teritorialnih vodah odkrili del ostankov francoskega letala. Uradne potrditve omenjene informacije še ni, saj so odgovorni zelo previdni pri dajanju izjav. Brazilci so znova stopili v akcijo, kaj so odkrili, še ni znan

Nazadnje urejeno:

alcyx

Fizikalc
19. jul 2007
2.091
0
36
Bizeljsko
Jst se pa sprašujem zakaj ob vsej vesolski tehnologiji v letalstvu ne morejo naredit da bi se par sekund/minut po trku zraven črne skrinje sprožil nek mehanizem ki bi naredil da se črna skrinja dvigne iz dna morja...

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
Ker je boljše, da ostane približno tam kjer so ostali deli letala pa magari če je 6000m pod morjem.
Pa ta črna skrinjica ni črna ampak je oranžna in sta dve ena je za podatke o letalu druga pa o pogovorih v kabini in drugi pogovori.
In zdrži hudičevo velike obremenitve.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik alcyx pravi:
Jst se pa sprašujem zakaj ob vsej vesolski tehnologiji v letalstvu ne morejo naredit da bi se par sekund/minut po trku zraven črne skrinje sprožil nek mehanizem ki bi naredil da se črna skrinja dvigne iz dna morja...

Jaz pa se bolj sprasujem zakaj nimajo GPS sledenja
confused-1.gif

V konkretnemu primeru bi lepo videli,kje se je signal izgubil (domnevno zaradi udara strele) in bi se tako obmocje iskanja mocno zmanjsalo
zmaga.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.078
113
Hmmmm, nepotreben strošek?
Zadeva ni obvezna, niti standardizirana, niti predpisana,...
Zaradi sledenja niso prihodki čisto nič višji, imaš samo stroške.
Če pa avion dol pade, pa itak zavarovalnica časti iskanje (verjetno).

Pa niti konkurenčna prednost to ni.
(si ne predstavljam reklame: "Naši avioni pogosto dol padajo, ampak vaše truplo bomo pa hitro našli")

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Citat:
In zdrži hudičevo velike obremenitve.
Zakaj pa iz istega materiala ne delajo avijonov, da bi tudi oni zdržali takšne obremenitve in bili skoraj neuničljivi
sprasujem se.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Zakaj pa iz istega materiala ne delajo avijonov, da bi tudi oni zdržali takšne obremenitve in bili skoraj neuničljivi
sprasujem se.gif

Zakaj pa ljudi ne delajo iz takih materialov, da bi vsaj oni ostali celi (če že letalo ne)
rolleyes-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Citat:
Uporabnik alcyx pravi:

confused-1.gif

V konkretnemu primeru bi lepo videli,kje se je signal izgubil (domnevno zaradi udara strele) in bi se tako obmocje iskanja mocno zmanjsalo
zmaga.gif
Ga imajo. Vsakih XX minut (sem pa pozabil koliko, mislim pa, da 15 minut) letalo javi svoj položaj (če že ne kontroli letenja, pa vsaj letalski družbi). Piloti pa na pol ure ... Ampak 15 minut je dobrih 200 kilometrov (v katerokoli smer) ... Zdaj pa išči ...

hitra_kaca

Pripravnik
8. avg 2007
106
0
16
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Citat:
Uporabnik alcyx pravi:

confused-1.gif

zmaga.gif

GPS sledenje naj bi bilo uvedeno nekje v naslednjem desetletju. Pa še to večinoma nad kopnim ozemljem, zaradi poenostavitve smeri (ne bi bilo več letenje od ombočja ene kontrole do druge, ampak v (skoraj) ravni črti do cilja). Stroški so bili za ZDA že pred nekaj leti ocenjeni na 4-5 MRD USD...
Drugače so opremljeni z GPS, vendar v glavnem zaradi informacij posadki. V primeru težav bi posadka javila svoj položaj kontroli letenja. Zakaj v tem primeru ni bilo tako, bo verjetno jasno kasneje (npr. ob analizi CVR, ko jo bodo našli in izvlekli).
Ni problem vgraditi sistem za dvig na površino, problem je sistem, ki bi skrinjicama omogočil osvoboditev iz razbitin...

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
tudi jaz sem slišal po enih novicah danes. Našli naj bi leseno paleto in 2 rdeči boji, sled pa naj bi bila naftna in ne kerozinska. Po podatkih družbe na letalu ni bilo niti ene lesene palete. Slišal pa sem to po radiu ko sem bil v avtu.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
noro pri vsej tehniki ni možno najti enega letala!
Kakšni tehniki? Nismo še Star Trek, oceani pa so zelo velika reč.