LED vs xenon žarometi

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Ok ne bom se s prodajalcem žarnic prepiral.
, sicer ne vem kam ciljaš s tem "prodajalcem žarnic"

Izključno na to kar sem napisal. Meni si prodal žarnice in zame si prodajalec žarnic. Ne vem kaj ste vsi tako napeti.

Povprečen voznik poblenda na suho (z izklopljenimi xenoni) kolikokrat na leto 10X? 20X? Več je PO MOJE že bolezen.
wink-1.gif

Kaj pa vem, po izkušnjah blendajo samo še po halozan. Ne spomnim se kdaj sem nazadnje blendal, niti se ne spomnim kdaj je meni kdo pobledal (ko je bil kje kakšen radar). Izgleda da se je to pri nas izkoreninilo odkar je kazen za blendanje
evil.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.848
681
113
Citat:
Uporabnik Corvette pravi:
Mogoče je mišljeno v primeru, če gorijo dnevne ne-xenon luči, kjer z blendanjem vklopiš xenon...

Xenon se zaganja kar nekaj sekund preden doseže max. svetilnost. Ni variante da blendaš s predhodno ugasnjeno xenon žarnico.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.848
681
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
In kje piše da se pri blendanju sprošča 100% svetilnost?
uf-1.gif

Pri blendanju 2x na hitro pobliskaš, vse skupaj traja <1 sekundo. Ne vem kako ti bo to uspelo pri xenonki, ki prvih par sekund praktično sploh ne sveti
rolleyes-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Kako pa blenda potem moj avto? Z brisalci?

Par sekund... kje si pa ti gledal xenon, v muzeju?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.848
681
113
Bottom line... s Xenon se ne blenda, vsaj ne tako kot pri halogenkah. Pri xenon blendaš z lečo, pri halogenkah pa s prižiganjem/ugašanjem žarnice.

Prvič ker ni zdravo za balast in žarnico in drugič ker mrzla žarnica na začetku ne sveti dovolj močno, da bi nasprotni avto to opazil. To so dejstva, pa lahko napišeš karkoli želiš.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ne pa niso dejstva tudi če si se zdaj umaknil za 90%.

S xenon se blenda in to konkretno. Avto ima dnevne luči, xenon nič ne sveti. Butnem ročico avto poblenda s xenonom in to močno.

Barva se pri xenonu še sekundo ali dve spreminja...temperatura. Jakost je pa zelo hitro nad 90%.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.404
5.682
113
xenon nikoli ni močno posvetil prvo sekundo. Še nisem videl take žarnice ki bi iz nič v prvo sekundla močno posvetla.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Pri biksenonu imaš spremembo zaslonke (xenon žarnica gori ves čas, samo zaslonka se preklopi na "dolg" snop), pri enojnem xenonu pa so za dolge luči itak klasične halogenke. Enak koncept se uporablja danes pri LED kombinaciji dnevnih luči + xenon, "blisknejo" navadne halogenke ki so noter samo zaradi tega.

Skratka ja, xenon se nikoli ne vklaplja za blendanje. Ali je že od prej vključen, ali pa so namenske halogenske žarnice.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ne veš kdaj vse se blenda.

Kar pomisli zakaj tvoja razlaga ne pokriva vseh situacij ti ne bom povedal. Jaz točno vem, da je zaslonka za dolge luči v bixenon žarometu.

Halogenskih žarnic že ni notri.

B81

22. jul 2007
36.933
10.503
113
Kaj pa ko xenon ni prizgan in so samo dnevne led cez dan? S cim poblendas takrat?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ne..
tongue-1.gif

Napisal si xenon, pri xenon pomeni da imaš lahko halogensko žarnico za dolge se pravi blendajo te žarnice

Če imaš pa bixenon pa nimaš za dolge halogenske žarnice (kdaj so notri halogenke, vendar ne za dolge, ampak za smerne ali "meglenke npr. Audi A6 4G) in blendaš s xenon žarnico. V primeru dnevnih luči je bixenon tako popolnoma izklopljen in ko poblendaš sprožiš xenon in prav uspešno "poblendaš". To je to.

Doma imam ene 3-4 različne luči, ki jih lahko pofotkam če tega res ne zmorete vzet na besedo. Xenon se štarta tudi za tisti delček sekunde blendanja iz NULE in dobro posveti. Material pa kot je napisal Autofun definitivno trpi v tem primeru, čeprav meni še ni crknila nobena stvar v 15 letih xenona.

B81

22. jul 2007
36.933
10.503
113
Se strinjam, da to nic kaj ne koristi. Sem se sam postal obcutljiv, ker se luci prizgejo ob prihodu v garazo, pomeni da gorijo nekaj sekund, potem pa itak ugasnes avto. Blendam redko (ko je radar pac).

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Citat:
Uporabnik sylver pravi:
Ta vikend (iz sobote na nedeljo) sem se ponoči peljal po Avstrijskih gorah, kjer je snežilo kor pri norcih.

Avto je imel LED sprednje žaromete za kratke in halogenke za dolge luči in po nekje 30 minutah vožnje po tako močnem sneženju pred nami nismo videli skoraj da nič več (niti 2m pred nami ne).

Takoj smo se ustavili in videli, da se je sneg dobesedno prijel na te sprednje LED luči in seveda blokiral svetlobo. Saj načeloma ni problema pri LED lučeh, pač odstraniš sneg iz luči in pelješ naprej, ampak sem prvič doživel kaj takega (do sedaj sem imel vozila s halogenkami in xenonkami).

No, morda bi pomagalo, če bi na vsakih nekaj minut sprožil brisanje stekel (takrat bi tekočina za vetrobransko steklo pošpricala tudi LED sprednje luči. Ne vem pa, če bi ta tekočina zadostovala, da se sneg naprej ne bi prijemal, ker je res zelo močno snežilo.

Znamka in model vozila?