LED vs xenon žarometi

urby20

Majstr
14. jul 2010
3.147
357
83
Goriska
Kolikor je meni znano je pri xenonu pranje žarometa potrebno, zaradi nabiranja umazanije na luč in pri tem se ksenon žarki ne lomijo pravilo (ne zagotovijo optimalne osvetlitve), zato je potrebno pranje.

Sem že od večih slišal to kar sem napisal, tako da ne vem, kje je sedaj resnica
smile-1.gif

B81

22. jul 2007
36.933
10.503
113
Ok, preden se skregata
grin1.gif

Kako vklopiš pranje luči? je to avtomatsko zraven pranja vetr. stekla? Lahko vklopiš samo pranje stekel ali je ono vedno zraven vklopljeno?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.404
5.682
113
odv od avta.
Eni prožijo na recimo vsak tretji poteg ročke za šipe prat. Eni imajo posebaj tipko samo za luči.

Nazadnje urejeno:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Ok, preden se skregata
grin1.gif

Kako vklopiš pranje luči? je to avtomatsko zraven pranja vetr. stekla? Lahko vklopiš samo pranje stekel ali je ono vedno zraven vklopljeno?
Večinoma ne moreš.
Je namreč vezano na brisalce, algoritmi so pa različni: od npr. števila vklopov pranja stekel, potem npr. če dlje časa držiš pranje stekel, itd.

Še tole: ob dovolj mraza tudi halogenke ne stopijo snega, nisem le enkrat ustavil in drgnil halogenk v svinjskem metežu in mrazu.

der_Starke

Pripravnik
22. jun 2010
881
5
18
Vzhodna - MB
KSZ

Na BMWju se pri voll-LED sneg ni topil, vsaj na krajsih turah...
Me pa po resnici povedano ni nikdar tako zelo zanimalo ali motilo, da bi sel preverjt med voznjo....

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Pri meni xenon že 8 zim čisto zadovoljivo topi sneg na žarometih. Pa "blendanje" z njim tudi ne vpliva na življensko dobo.

Po neki logiki se tudi nebi zanašal na to, da ima večina populacije pozimi v močnem sneženju in mrazu dovolj močno (do dovolj minusa) tekočino za pranje.
Iz prakse lahko tudi potrdim, da v močnem sneženju in mrazu ni glih najboljše špricat po šipah (in lučeh), nastane še večji šmoren.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Pri meni xenon že 8 zim čisto zadovoljivo topi sneg na žarometih. Pa "blendanje" z njim tudi ne vpliva na življensko dobo.

Da razčistimo to dilemo, blendanje seveda ne škoduje xenon žarnici saj ne blenda žarnica temveč zaslonka v leči (bixenon), v kolikor pa bi bil navaden xenon pa bi za blendanje imel zraven navadno halogenko.

https://www.youtube.com/watch?v=lBtyzwduh_I

od 45s dalje... edino kaj tukaj "trpi" je zaslonka....

Corvette

Majstr
6. nov 2008
421
283
63
Mogoče je mišljeno v primeru, če gorijo dnevne ne-xenon luči, kjer z blendanjem vklopiš xenon...

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.744
15.800
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:

Da razčistimo to dilemo, blendanje seveda ne škoduje xenon žarnici saj ne blenda žarnica temveč zaslonka v leči (bixenon), v kolikor pa bi bil navaden xenon pa bi za blendanje imel zraven navadno halogenko.

https://www.youtube.com/watch?v=lBtyzwduh_I

od 45s dalje... edino kaj tukaj "trpi" je zaslonka....

Ja ampak eno je blendanje, drugo je pa vklop in izklop luči in to je bila poanta osnovnega posta tega topica
smile-1.gif

Ali gre pa za "urbano legendo" ali pač ne in je dejansko kaj na tem je pa spet oz. že tretje.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Tako je, dnevne luči + blendanje s xenonom - tolk bukov pa tudi jaz nisem, da nebi vedel, da v resnici pri vklopljenem xenonu "blenda" zaslonka.

Kar se mene tiče, je to urbana legenda. Ko sem kupil avto je bil en xenon med 250 in 300€ in po izkušnjah s H7, sem se pripravljal na bankrot, no pa se nič od tega ne dogaja.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.744
15.800
113
Ja saj iskreno povedano tudi sam v 8ih letih nisem imel kakšnih posebnih težav iz tega naslova, me je veliko bolj hecala občasna vlaga v luči, ki na dolgi rok poškoduje elektroniko xenon sistema.

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
Ta vikend (iz sobote na nedeljo) sem se ponoči peljal po Avstrijskih gorah, kjer je snežilo kor pri norcih.

Avto je imel LED sprednje žaromete za kratke in halogenke za dolge luči in po nekje 30 minutah vožnje po tako močnem sneženju pred nami nismo videli skoraj da nič več (niti 2m pred nami ne).

Takoj smo se ustavili in videli, da se je sneg dobesedno prijel na te sprednje LED luči in seveda blokiral svetlobo. Saj načeloma ni problema pri LED lučeh, pač odstraniš sneg iz luči in pelješ naprej, ampak sem prvič doživel kaj takega (do sedaj sem imel vozila s halogenkami in xenonkami).

No, morda bi pomagalo, če bi na vsakih nekaj minut sprožil brisanje stekel (takrat bi tekočina za vetrobransko steklo pošpricala tudi LED sprednje luči. Ne vem pa, če bi ta tekočina zadostovala, da se sneg naprej ne bi prijemal, ker je res zelo močno snežilo.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Tako je, dnevne luči + blendanje s xenonom - tolk bukov pa tudi jaz nisem, da nebi vedel, da v resnici pri vklopljenem xenonu "blenda" zaslonka.

Če misliš bledanje z "ugasnjeno" xenon žarnico pa ti povem da je ta urbana legenda resnična, ne samo da trpi žarnica, še bolj trpi balast, ki pa stane cca. 8-10x več kot žarnica. Sicer pa nima veze, važno da je vsak posameznik pri sebi srečen ker trdno verjame v nekaj
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
tolk bukov pa tudi jaz nisem, da nebi vedel, da v resnici pri vklopljenem xenonu "blenda" zaslonka.

Zakaj pa bi moral biti zato bukov če tega nebi razumel oz. vedal? Jaz osebno tudi marsi česa ne vem ker me pač to ne zanima in nimam nič od tega da bi se informiral? Še vedno me tedensko kličejo tudi izobraženi, bogati in situirani ljudje ki bi kupili 4 xenon žarnice ker imajo bixenon žaromet (saj veš, kao 2 xenon žarnici za vsak žaromet)
smile-1.gif

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Ok ne bom se s prodajalcem žarnic prepiral.

BMW xenon 4 leta - prve žarnice, C5 xenon 9 let - prve žarnice 8 let potem menjane zaradi slabše svetilnosti - kak sem jaz en srečko pod srečno zvezdo rojen.

Disclaimer: ves čas govorim o svojih avtih, kar tudi jasno zapišem - po moje.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik SeriousSam pravi:
ksz

Nekje sem zasledil, da naj bi pri LED žarometih prihajalo do "težav" pri sneženju. Zaradi premalo sproščene toplote naj bi se na žarometih nabiral sneg, kar pri drugih vrstah osvetlitve ni težava, saj se sproti topi.
Ali to drži?

To nima ravno veze z zaskrblčjenostjo avtorja teme
wink-1.gif

Ob hudem sneženju bo sneg na vseh žarometih...ob manjšem pa verjetno z navadno žarnico prideš bolje skozi..spet do neke mere. Na vsak načins e ti splača pob dolgi poti vsake kvadre it ven pogeldat in pokukat kako je stanej spredaj..je tablica vidna, kako je z žarometi, kako je z režami za zrak za sam avto (če so le te speljane skozi prednji gril)...pa da malo prednjo šipo spucaš.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:

Se ne prepiram, nimam interesa, povem samo kako je, sicer ne vem kam ciljaš s tem "prodajalcem žarnic" ampak če bi se jaz tukaj vsaj malo tržno obnašal bi napisal da to pa to res ne škoduje žarnicam, da vi kar ablendajte na polno
hysterical-1.gif
Sicer pa kot sem napisal, vsak užig, vsak štart žarnice je stres tako za žarnico kot elektroniko.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:

BMW xenon 4 leta - prve žarnice, C5 xenon 9 let - prve žarnice 8 let potem menjane zaradi slabše svetilnosti - kak sem jaz en srečko pod srečno zvezdo rojen.

Nihče ne govori da če boš kaj po-ablendal da se ti bo življenjska doba žarnice skrajšala za 40%, govorim pač o tem da ni OK.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
, sicer ne vem kam ciljaš s tem "prodajalcem žarnic"

Izključno na to kar sem napisal. Meni si prodal žarnice in zame si prodajalec žarnic. Ne vem kaj ste vsi tako napeti.

Povprečen voznik poblenda na suho (z izklopljenimi xenoni) kolikokrat na leto 10X? 20X? Več je PO MOJE že bolezen.
wink-1.gif