Citat:
Uporabnik ivi pravi:
Recimo jaz vem kaj je ojačevalec sicer pa jaz še vedno ne vem v čem je problem če je napajalnik moči 360W dejansko pa bi bila poraba moči 244w bi mogu napajalnik prez problema zdržat
Problem je odvzem moči; če hočeš napajat 10m led traku z enega konca, bo "prva" ledica dobil tok direktno iz napajalnika, zadnja pa po 10m traku, ki ni predviden za distribucijo tolikšnega toka. Posledica bo taka, da se ti bo zadnji kos traku grel normalno (minimalno), začetek pa se bo pregreval. Razlika več kot 10C ti lahko pove, kje in za kaj se kuri energija. Za svetlobo zagotovo ne
(dobro pa to tudi sigurno ni). Pa tudi računsko, če upoštevaš padec napetosti na meter traku boš prišel do tega, da na koncu trak sveti občutno manj kot na začetku, čeprav boš mogoče na napajalniku dosegel cca. nazivno moč...
Ko sem pri sebi dal 5m traku v kosu sem z IR termometrom meril temperaturo traku, pa je bilo že na taki razdalji precej hudo. Ker sem pač to lahko naredil, ga napajam v dveh kosih po 2,5m (napajanje pripeljano na sredino). Verjetno nepotrebno, mi pa po dveh letih še vedno deluje.
@yahel: ful nor špegel, sploh polička (kaj je to za en materjal, steklo, pleksi?). Pa a prav vidim, da je "glavna" luč še vedno na fasungi
lp
Peter