LED Trak

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.453
345
83
34
Ne priporočam vezave več kot 5m na en trafo, prišlo bo do nihanja in svetilnost ne bo konstantna.

tagelind

Pripravnik
2. sep 2007
228
0
16
Nekateri traki se po defaultu grejejo, meni se je celo odlepil od vročine pa ga je samo 2,5m v kosu... lani sem naročil en trak, ki ima za vsako barvo ločeno diodo in se ne greje čisto nič...sveti pa tud ne :D

22. jul 2007
13.380
1.638
113
124
offtopic:
Zadnjič sem v Hofru za hec vzel cevno varijanto z led diodami 10W(850lm)-nadomestek neonke-60cm, delala je po menjavi ravno 5 minut in je nato crknila.
tongue-1.gif

Svetilnost je bila cca. 2/3 slabša od prejšnje 18W neonke, koliko mi je uspelo primerjati.
Zamenjati pa je bilo treba tudi štarter, kateri je bil zraven priložen.
Še dobro, da v Hofru nič ne komplicirajo z vračanjem denarja.
wink-1.gif

ivi

Pripravnik
19. avg 2007
466
17
18
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Ne priporočam vezave več kot 5m na en trafo, prišlo bo do nihanja in svetilnost ne bo konstantna.
Sej zaradi tega pa se uporabljajo ojačevalci mar ne.

ivi

Pripravnik
19. avg 2007
466
17
18
Citat:
Uporabnik tagelind pravi:
Nekateri traki se po defaultu grejejo, meni se je celo odlepil od vročine pa ga je samo 2,5m v kosu... lani sem naročil en trak, ki ima za vsako barvo ločeno diodo in se ne greje čisto nič...sveti pa tud ne :D

Ne ne, sem preverill in je isto neglede na to kateri trak uporabim zmeraj se prvi preveč greje.

ivi

Pripravnik
19. avg 2007
466
17
18
Recimo jaz vem kaj je ojačevalec sicer pa jaz še vedno ne vem v čem je problem če je napajalnik moči 360W dejansko pa bi bila poraba moči 244w bi mogu napajalnik prez problema zdržat

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik ivi pravi:
Recimo jaz vem kaj je ojačevalec sicer pa jaz še vedno ne vem v čem je problem če je napajalnik moči 360W dejansko pa bi bila poraba moči 244w bi mogu napajalnik prez problema zdržat

Problem je odvzem moči; če hočeš napajat 10m led traku z enega konca, bo "prva" ledica dobil tok direktno iz napajalnika, zadnja pa po 10m traku, ki ni predviden za distribucijo tolikšnega toka. Posledica bo taka, da se ti bo zadnji kos traku grel normalno (minimalno), začetek pa se bo pregreval. Razlika več kot 10C ti lahko pove, kje in za kaj se kuri energija. Za svetlobo zagotovo ne
smile-1.gif
(dobro pa to tudi sigurno ni). Pa tudi računsko, če upoštevaš padec napetosti na meter traku boš prišel do tega, da na koncu trak sveti občutno manj kot na začetku, čeprav boš mogoče na napajalniku dosegel cca. nazivno moč...

Ko sem pri sebi dal 5m traku v kosu sem z IR termometrom meril temperaturo traku, pa je bilo že na taki razdalji precej hudo. Ker sem pač to lahko naredil, ga napajam v dveh kosih po 2,5m (napajanje pripeljano na sredino). Verjetno nepotrebno, mi pa po dveh letih še vedno deluje.

@yahel: ful nor špegel, sploh polička (kaj je to za en materjal, steklo, pleksi?). Pa a prav vidim, da je "glavna" luč še vedno na fasungi
grin1.gif

lp
Peter

ivi

Pripravnik
19. avg 2007
466
17
18
Sej to, da na dolgi razdalji zgublja na moči vem. Jaz sem npr. vezal tako: Napajanje + kontroler + led trak (5m) + AMP (napajanje povezano na glavni napajalnik) + led trak (4m) + AMP (napajanje povezano na glavni napajalnik) + led trak (5m) + AMP (napajanje povezano na glavni napajalnik) + Led trak (5m). Problem je samo v tem da se mi prvi trak kljub takšni vezavi preveč greje. Zdej če prav zastopim bo rešitev problema v tem da na vsak AMP priklopim lasten napajalnik in pozabim na primarnega?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kaj pa če je samo nakapak na tistem traku, kot je že nekdo omenil?
probaj na njegove priklopne kable priklopit drugi trak.

ivi

Pripravnik
19. avg 2007
466
17
18
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
kaj pa če je samo nakapak na tistem traku, kot je že nekdo omenil?
probaj na njegove priklopne kable priklopit drugi trak.

sem probal z drzgim trakom in je isto

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.453
345
83
34
Za tv sem nalimal en RGB trak, ki je imel namesto lepila eno tekoče sranje, ki traku ne drži gor. Ve kdo s čim naj odstranim te ostanke lepila iz tv-ja?
crazy1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.884
626
113
ksz...

Tisti ki imate probleme z upadnjem svetilnosti in pregrevanjem traku.
A da bi trak razrezali na manjše konce in ga vezali vzporedno pa ni opcija?

Jaz sem ravno danes naredil led "luč" (40x90cm) za mojo delovno mizo. 8m traku (456 ledic 5050)
Trak sem razrezal na devetnajst 40cm dolgih koščkov in jih vezal vzporedno:

ivi

Pripravnik
19. avg 2007
466
17
18
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
ksz...

Tisti ki imate probleme z upadnjem svetilnosti in pregrevanjem traku.
A da bi trak razrezali na manjše konce in ga vezali vzporedno pa ni opcija?

Jaz sem ravno danes naredil led "luč" (40x90cm) za mojo delovno mizo. 8m traku (456 ledic 5050)
Trak sem razrezal na devetnajst 40cm dolgih koščkov in jih vezal vzporedno:

Nope meni ne pride v poštev ker delam nekaj v tem smislu: https://www.youtube.com/watch?v=YaSHR6mfbRE

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
@yahel: ful nor špegel, sploh polička (kaj je to za en materjal, steklo, pleksi?). Pa a prav vidim, da je "glavna" luč še vedno na fasungi
grin1.gif

lp
Peter

ja bla je na fasungi, od prejšnjega vikenda pa ni več
redface-1.gif

Polička je navadno 10mm debelo steklo, na eni strani je bela folija, da se ne vidi skozi steklo. To naročiš pri steklarju. Polička je v aluminijastem U-profilu, v profilu so ledice in to je to... barvo in svetilnost pa nastavim poljubno.