LCD: LED/LCD

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Zanima me razlika med obema, predvsem pa poraba energije.
Je vredno odšteti, za recimo 32 inčni TV, razliko v ceni , več za LED?
In še: kaj je v tem trenutku najbolje kupiti v razponu do 600eur?

lp

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Jah poraba je manjša, ampa poglaviti cilj naj ti bo kvaliteta slike; po mojem mnenju se izplača. Za 600€ bi jaz kupil kakšnega LG, kaj višji "rang" pa kakšnega philips-a, izogibaj se sony-a.

lp

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Če gledaš cena-kvaliteta trenutno najboljša izbira, drugače pa philips; Pa nisem govoril, da ima kvalitetno sliko ampak da je LED bolj kvalitetna slika kot navaden LCD, pa še enkrat preberi če nisi dojel.

lp

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Pa slucajno ves, da je LED samo tip osvetlitve LCD zaslonov?
confused-1.gif

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Ja in kaj hočeš dopovedati? Z LED osvetlitvijo/tehnologijo kakor hočeš da ti rečem, lahko dosežeš skoraj popolno "črnino" s tem pa je povezan seveda kontrast v končni fazi pa tudi jasnejša slika. Hkrati imaš pri LED večji "kot gledanja", daljša življe. doba; glede porabe pa so mnenja povsod drugačna eni pravijo več eni manj... Sam imam doma "full" LED in navadnega pa če primerjam obe slike, se bi še enkrat odločil za LED.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.867
-381
113
mene pa sam zanima, zakaj se folk tok obremenjuje s porabo? sej če kupiš tv, ga kupiš zato, da imaš lepo sliko, ne pa zato, da ti bo manj štroma žrl??

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Po tej tvoji logiki bi potem vsi kupili hladilnik, škrinje, štedilnike tisti ki so najcenejši(ponavadi z najslabšimi energijskimi razredi), saj hladi enako, kot tisti model za 2k€... Ko boš enkrat sam plačeval položnice za vse stvari, boš še kako premislil ob novem nakupu naprave, razen če že plačuješ, potem imaš pa preveč denarja
evil.gif

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Jaz sem kupoval 3 ob menjavi sistema in se kar pozna LED, sploh ker sta 2 prižgana cele noči... ne vprašat zakaj...

Verjetno tudi pri avtu ne gledaš porabe, ker ga kupiš za vožnjo?

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.867
-381
113
no ja, drugo je, da tv laufa celo noč, sam za tiste 3 urce, kot jo gleda povprečen uporabnik je pa kok razlike na računu? 3€??

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Ja in kaj hočeš dopovedati? Z LED osvetlitvijo/tehnologijo kakor hočeš da ti rečem, lahko dosežeš skoraj popolno "črnino" s tem pa je povezan seveda kontrast v končni fazi pa tudi jasnejša slika. Hkrati imaš pri LED večji "kot gledanja", daljša življe. doba; glede porabe pa so mnenja povsod drugačna eni pravijo več eni manj... Sam imam doma "full" LED in navadnega pa če primerjam obe slike, se bi še enkrat odločil za LED.

Hocem povedati, da je pri teh TV-jih, ki jih sedaj prodajajo popolnoma vseen smorn ali je LED ali ne. LED osvetlitev je le po robovih panela. Full LED za vsak piksel posebi je pa preceeeeeeeej drazja opcija. In v koncni fazi prakticno ni razlike med obicajno in LED osvetlitvijo, kar se tice kvalitete slike. Nianse, prej se opazi razlika med paneli.

LED nima nobene veze s kotom gledanja.

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:

- skoraj popolno "črnino"
Le v primeru izvedba local dimming, ki je krepko dražji, pa še tam le v blokih na ekranu.

- pri LED večji "kot gledanja"
Kot že rečeno, kot je odvisen od LCD, ki je pred LED lučkami.

- daljša življe. doba
Nekatere LED-ke opazno spremenijo lastnosti s časom. Problem posebej, če so različne za različne barve in se modra postara prej kot rdeča in zelena.

LED ima ponavadi manjšo porabo in omogoča tanjše ekrano. To je v glavnem to.
Pa bolje omogoča scanning backlight, čeprav se to nekak ne omenja zadnje čase.

22. jul 2007
13.398
1.652
113
124
Citat:
Uporabnik MViper pravi:
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:

Hocem povedati, da je pri teh TV-jih, ki jih sedaj prodajajo popolnoma vseen smorn ali je LED ali ne. LED osvetlitev je le po robovih panela. Full LED za vsak piksel posebi je pa preceeeeeeeej drazja opcija. In v koncni fazi prakticno ni razlike med obicajno in LED osvetlitvijo, kar se tice kvalitete slike. Nianse, prej se opazi razlika med paneli.

LED nima nobene veze s kotom gledanja.
zmaga.gif

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Mja, OLED tepejo visoki stroski proizvodnje in pa zivljenska doba, ki je okoli 4 leta bojda..

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Dobro, LED je načeloma ok, ker pri meni igra vlogo tudi globina TV-ja.
Zdaj pa recimo kaj je najboljši/najugodnejši nakup trenutno do 600 flik?

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Citat:
Uporabnik ergo pravi:
Dobro, LED je načeloma ok, ker pri meni igra vlogo tudi globina TV-ja.
Zdaj pa recimo kaj je najboljši/najugodnejši nakup trenutno do 600 flik?

Klik

Jaz bi to vzel.. ce se ti gre striktno le za kvaliteto slike.