LAN diskovno polje za domačo uporabo

mlacar

Pripravnik
29. avg 2007
441
5
18
Rabim kakšno mnenje glede izbire.

Zamislil sem si eno kombinacijo za domačo uporabo, pa me zanima če bo zadeva funkcionirala.

Za bakupiranje + mržni disk (za robo ki ni nujno da je na prenosniku) bi uporabil synology SD211j + 2x 2tb v raidu.
http://www.synology.com/products/product.php?product_name=DS211j&lang=enu

Nabaviti moram tudi TVBOX, ogledam Patriota za priklop preko HDMI na monitor/tv (P2770HD) za gledanje filmov, muske...
http://www.mimovrste.com/artikel/1110057217/patriot-box-office-av-media-player#galerija
V njem nebi bilo diska, robo za predvajanje bi pobiral s Synologija. Vse skupaj bi bilo priklopljeno na router Netgear wnr3500, gigabit mreža.

Bo zadeva funkcionirala? Bo povezavadost hitra da bo šlo pri predvajanju filma brez zatikanja tudi pri kakšnem ne dvdrip formatu?

Nazadnje urejeno:

Desty

Pripravnik
2. jul 2009
613
0
16
desty.biz
Že 100mbit mreža bi bla dosti, Gbit pa sploh. Synology je pa tudi dovolj hiter, da se ne bo nič zatikalo. Go for it!
smile-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik mlacar pravi:
Rabim kakšno mnenje glede izbire.

Zamislil sem si eno kombinacijo za domačo uporabo, pa me zanima če bo zadeva funkcionirala.

Za bakupiranje + mržni disk (za robo ki ni nujno da je na prenosniku) bi uporabil synology SD211j + 2x 2tb v raidu.
http://www.synology.com/products/product.php?product_name=DS211j&lang=enu

Nabaviti moram tudi TVBOX, ogledam Patriota za priklop preko HDMI na monitor/tv (P2770HD) za gledanje filmov, muske...
http://www.mimovrste.com/artikel/1110057217/patriot-box-office-av-media-player#galerija
V njem nebi bilo diska, robo za predvajanje bi pobiral s Synologija. Vse skupaj bi bilo priklopljeno na router Netgear wnr3500, gigabit mreža.

Bo zadeva funkcionirala? Bo povezavadost hitra da bo šlo pri predvajanju filma brez zatikanja tudi pri kakšnem ne dvdrip formatu?

Imam isti router, NAS je QNAP410, Patriot je v fazi ovohavanja (tik pred nakupom). Do sedaj sem predvajal kar prek prenosnika - brez težav. Sem prepričan, da tudi Synology zmore.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
"Poraba je 150 W manj, kot pri primerljivih vstopnih modelih serverjev."
Evo, iz prve roke. Zadeva z dvema Samsung Green diskoma žre med 35 in 40W.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
No, še ena izkušnja. Tale N36L z AMD chipsetom je total sranje. Lepo spravil dva diska v RAID 1, vse poinštaliram in zadeva lepo šiba. Nakar sem si rekel, pa da potestiramo, kako zadeva deluje ob izpadu enega diska. Ruknem en disk ven in zadeva seveda dela BP, zgolj ob boot-u javi critical pri RAID-u. Normalno. Ni pa normalno, da nobena lučka ne utripa ali pa v Wnsih, da bi dobil napako. Torej, če uporabljaš zadevo zgolj remote nimaš pojma, da se je kaj zgodilo. Oz. bi imel, ko bi ti ruknil še preostali disk.
No, potem dam disk noter, rebootam in grem v meni za nastavljanje RAID-a, da bi pognal rebuild oz. sinhronizacijo obeh diskov in TO NI MOŽNO v privzetem meniju. Malo posurfam in vidim, da je to velik problem tega chipseta (in precej ostalih AMD tudi). V glavnem trenutno sem naložil gor orodje od AMD-ja RAIDxpert in v njem sprožil sinhronizacijo. Zaenkrat izgleda ok, čeprav bo verjetno trajalo kakšen dan, da posynca.
V glavnem ne moreš verjet. Jeben RAID 1, ti rukne disk in potem skoraj ne moreš zadeve poštimat brez zabitja enega dneva na googlu iskanja 1001 varijante, namesto da b bi bilo v osnovnem meniju za kliknit resync in je. Da ne govorim o neobveščanju o izpadu diska. Nekaj takega ima sicer izgleda RAIDxpert noter, tako da bom to uporabil.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
Se pravi, ti se pritožuješ, da nisi dobil obvestila o izpadu diska, ker nisi naložil programske opreme, ki to omogoča?

hysterical-1.gif
Ne, pritožujem se, ker te programske opreme NI nikjer v priloženih dokumentih ali CD-ju in tudi na online strani od HP-ja ni zadeva nikjer omenjena. Do te programske opreme sem prišel preko googla in izgubljenih par ur časa. In pritožujem se nad tem, da ima zadeva 3 lučke + četrta za lep moder HP znak, od katerih pa NOBENA ne prikazuje izpada diska. Ravno zato, ker sem ziheraš sem šel to preverjat sedaj, ko nimam še podatkov gor. In ker bo zadeva pod mizo brez keyboard-a in ekrana sem hotel videt, kako bo zadeva obvestila, da je disk crknil. Namreč ne mislim vsak dan prenašat monitorja zraven in ga priklapljat samo zato, da vidim, če RAID dela dobro.
In pritožujem se še nad original orodjem za kreiranje RAID pogona (katero je itak čisto zjeb. že, ampak ok), katero ne omogoča ponovnega synca RAID-a.
Upam, da je zdej bolj jasno.
grin1.gif

Resync je pa že na 17%, še ene 23 ur pa bo.
grin1.gif

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
hmm, jst sem pa mel dost težav z 2TB samsung green diskom, ki ga mi je "ven metalo". Sepravi po določenem času, ga server ni več zaznal :/

Ugotovil sem, da je to kar pogosta napaka pri nekaterih linux kernelih in tudi prišel do nenavadne rešitve. Odstranil sem hddtemp servis oz. program. Zdej dela že cel teden normalno... čudna zadeva

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
To je problem z vsemi »fake RAID« zadevami. Na novo že lahko ustvariš polje iz diskov, ponovne sinhronizacije pa ne, ker v resnici vse počne gonilnik za OS (pa če je AMD, Intel, Nvidia, Sil, ...). Glede na to, da te naprave v celoti stanejo manj od nekega poceni pravega RAID krmilnika je zadeva jasna. V takem primeru imam raje kot fake RAID Linuxov SW RAID. mdadm FTW
cheer.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
OS RAID ima toliko prednosti, da je prav šokantno, da kdorkoli uporablja BIOS RAID. No ja, če nima informacij...

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
OS RAID ima toliko prednosti, da je prav šokantno, da kdorkoli uporablja BIOS RAID. No ja, če nima informacij...
E, kaj češ. Meni je tudi šokantno, da kdo pelje avto v avtopralnico oprat
evil.gif
.
V glavnem, sedaj vem kje sem, če nič drugega mi RAIDxpert lepo pokaže status RAID-a, tako da lahko zadevo tudi remote pogledam, pa sync in vse ostalo tudi preverjeno deluje kot je treba. Tako da, bo že...

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:

kakšne so te prednosti, da je šokantno?

hvala in lp

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
1.) Deluje
2.) Deluje tudi če zamenjaš hardver (ali softver).
3.) Se dodaja in konfigurira med delovanjem Windows.
3.b) Z enakim vmesnikom, na vsakem PC.

(na brzino, mogoče se potem še česa spomnim)

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Če govorimo of "fake" HW RAID vs SW RAID, se zna softwareski tudi kar se tiče performans bolje izkazat. No pravi HW RAID na konkretnem krmilniku je pa druga zgodba.