LAN diskovno polje za domačo uporabo

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Bom se dodatno pojasnil, da ti ne bo nerazumljivo ... Bi me pa veselilo, da ce se ze s cim od napisanega ne strinjas, svojo pripombo argumentiras; ne samo "jej, jej, jej". Hvala
zmaga.gif

Cisto preprosto dejstvo je, da ce ti dodajas redundancne paritetne informacije (= ECC), je popoln mirror najmanj ucinkovita moznost glede na izrabo prostora, ker redundancne informacije niso v ugodnem razmerju (niso dovolj dobro medsebojno povezane). Spet se moram vrniti na tisti banalen primer, ki ga moram servirati tukaj vsaka dva meseca: ena najpreprostejsih ECC kod, ki "zapravi" 100% prostora za ECC podatke, je Hamming 8,4 (se pravi porabi 8 enot prostora za zapis 4 enot informacije; npr. 8 diskov namesto stirih). To je identicno "zapravljanje" prostora kot mirror, le da pri mirrorju v primeru okvare enega bita podatka ne ves vec kateri podatek je pravi (lahko je en ali drugi), v primeru ECC pa ne le da ves kateri bit se je okvaril (in ga lahko obrnes nazaj v pravilno stanje), temvec lahko tudi zaznas okvaro dveh bitov (a je ne mores odpraviti, saj ne ves za katera dva bita gre).

Vecnivojske ECC kode. ki so zasnovane s predvidevanjem najpogostejsih tipov napak (kot npr. na opticnih medijih, ki sem jih tudi omenil zgoraj) so v primerjavi s tako potratno kodo, kot je ravnokar omenjena, se daaaaaaaaalec bolj ucinkovite.

Tako da ja, seveda trdim, da je RAID5 ali drugo podobno polje (6 ...) bistveno bolj varno, ob predpostavki, da gre obakrat enako prostora za hrambo redundancnih informacij, ter ob predpostavki, da je diskov dovolj veliko stevilo, da je polje odporono na dolocene tipe napak (npr. nacin zapisa z ECC na enem samem disku ti ne pomaga cisto nic, ce disk povsem crkne, ko pa je diskov v polju enkrat precejsnje stevilo, je pa mrk enega diska ekvivalenten okvari enega podatka, torej banalna tezava).

Zdaj pa izvoli utemeljiti tvoj "jej, jej, jej", jaz grem pa v trgovino
smile-1.gif

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Da si pozabil omenit velikost prostora uporabnega prostora. Samo to.
evil.gif
Noben RAID5 ali 6 na štirih diskih ni tako zanesljiv kot ubogo zrcaljenje čez štiri diske.

Itak so pa to samo tehnike zviševanja razpoložljivosti podatkov. Ne pa trajna shramba.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Nekak dvomim, da ima odpiralec teme tako visoko leteče želje. Dovolj je server tipa Win Home Server (al pa kakšen podoben Linux, kar mu je bliže) in en zunanji disk primerne velikosti za back-up serverja. Resno dvomim, da bosta oba naenkrat odletela in bo ob vse vilme, fotke in tajne vojaške plane, ki jih hrani doma.

Jaz imam tako sestavljeno že od kar je WHS zunaj, to je kar nekaj let in zadeva špila u nulo. Enkrat sem zamenjal tri diske v WHS za dva večja in enkrat dunanjega za večjega, to je vse.

Pa še enkrat sem ram povečal.

Gor je zaloga filmov, vsi moji službeni dokumenti (delam od doma), muzika, fotke in kup krame. Goni utorrent, FTP, celo eno web stran sem imel gor, bolj iz firbca, nekaj časa tudi mail server (tudi ta iz firbca), skratka dela kot mora.

Ne mi zdaj, da je to bolj počasna reč, ker kaj traja 7 milisekund dlje - za doma me poli ona stvar za vse kar je mili.

Zakaj mu kdo ne predlaga omare s poljem serverjev? SPRAŠUJE ZA DOMA!!!

EDIT: mam novo tipkovnico, verjetno se opazi.
jezen.gif

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
Da si pozabil omenit velikost prostora uporabnega prostora. Samo to.
evil.gif
Noben RAID5 ali 6 na štirih diskih ni tako zanesljiv kot ubogo zrcaljenje čez štiri diske.

Mislim, da je to samo po sebi umevno, sicer bi primerjal jabolka in hruske
smile-1.gif
Ti imas doloceno stevilo diskov, rad bi imel tolikointoliko uporabnega prostora, ostalo pa so redundancne informacije. Katera metoda zaznavanja in odpravljanja napak je najucinkovitejsa ?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
RAID ni backup.
RAID nima ECC.

Za doma bo en disk (ali RAID mirror) + še en disk dovolj.

Za resne (pomebne) stvari pa narediš backup.
Torej narediš fizično kopijo in jo pospraviš nekam na varno.
In čez mesec (dan, teden,leto, odvisno od primera) narediš še eno kopijo.

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
No, rabim za doma, ne da se mi pa več zajeb. z backupi, ker pol na koncu ne vem več, kje imam original in je vse zblojeno. Tako sem si omislil to zadevo, da če en disk rikne vseeno ne bo šlo vse v PM. Pač bom dan, dva brez dostopa dokler ne dobim nov disk, ampak bo že. Osebne zadeve (ne filmov, itd.) bom pa itak še vedno posinhroniziral na en zunanji disk enkrat na mesec, samo tega je ene 50 GB.
A mi lahko samo da še kdo kakšen nasvet, kako naštimam RAID na zgornjem HP-ju. A se to na strojnem nivoju (BIOS) ali je treba na operacijskem sistemu naštimat. Raje bi na strojnem sicer...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Za Windows Home Server?

Za Windows lahko vedno v BIOS urediš. (sicer je zraven ponavadi programček za Windows, kjer mogoče tudi lahko urejaš, samo jaz se mu toliko nisem posvetil).

Zdaj ne vem, če v BIOS sploh podpira RAID-5. Bom doma pogledal, samo ne vem, če bom danes imel čas.

Windows podpira tudi lasten RAID, je pa to odvisno oz edicije Windows. WHS (stara verzija) je imela še dodatno avtomatsko kopiranj fajlo v drugo mapo, kot posebno obliko mirroringa.

A že imaš server kupljen?

Vidim, da je zdaj neki novi model s procesorjem N40L.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Jup, kupljeno. Pa 4 diski po 2TB noter. Jah, v specifikacijah ne piše, da podpira RAID 5, temveč zgolj 0 in 1. Sam 4 TB bo dost za nekaj časa
smile-1.gif
. Prosim preveri.
Bi pa rad imel RAID na strojnem nivoju, ker je to bolj zanesljivo. Tudi, če potem menjam operacijski sistem se ni treba zajeb... s podatki. Gor bom pa verjetno ruknil Windows Server 2008 R2, če bo šlo... RAM-a namreč nisem (še) upgrade-al.

Ali obstaja kakšna druga odprtokodna zadeva, katera je enostavna za namestit (beri čim bolj GUI in bog ne daj kakšen command line)?

Operacijski sistem predvidevam, da se namesti na 250 GB disk, kateri je zraven?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Aha.

Torej ta "strojni" RAID ni glih bolj zanesljiv.

Če menjaš OS, je ravno nasprotno, v Linux mislim da sploh ne dela. (sem sprobaval - deluje ampak zelo omejeno. Mogoče bi čisto navaden mirror deloval.)

Za RAM piše:
Minimum: 512 MB RAM
Recommended: 2 GB RAM or greater

Torej z 1 GB komot lahko instaliraš. (najbolje na oni 250 GB disk, ja. Ni pa nujno. Je pa priročno, da je OS ločen od podatkov.)

Odprtokodno zadevo iščem sam tudi, pa se še nisem odločil. FreeNAS 8.0.1 je ven prišel te dni. Lahko se poigraš z njim. Podpira ZFS ("naslednik RAID-a" bi poenostavljeno lahko rekel).

Glede RAID-a. Če uporabiš Windows 2008, ima on "lasten" RAID, vključno z 5.
To dela le v Windows, pa še to le v server verzijah (če misliš OS menjat).

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Jaz imam to in sem zadovoljen. Backup, torrenti, A / V streaming,...

Točno ta je tudi pri meni v najožjem izboru poleg Netgeara ready nas ultra 2 in Qnap turbo nas TS-219P+ in ravno ta, ki si ga ti kupil je dokaj ugoden, napram ostalima dvema.
Kako se zadeva nastavlja, kako je stabilna ...... sam bom sicer uporabljal le kot omrežni server za dnevno delanje Backupov in bo tudi konfiguriran v raidu 1 miroring, diski pa bodo black caviar WD 1TB.
Vsaka dodatna informacija bi bila dobrodošla .

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Jaz svetujem polje z vec diski (najraje vsaj 8) in z dodatnim error correctionom (tipa "RAID 6" oziroma sorodstvo). In ja, najbrz to ne obstaja v poceni izvedbi.
Ce bi rad nekaj cungalunga in ti je za podatke vseeno, potem kupi karkoli zelis. Ce bi rad vsaj nekaj priblizno smiselnega, kar ne bo odpovedalo ob socasnem mrku dveh diskov v polju (ali enega diska in napake pri branju drugega ...), potem je minimum RAID5 z dovolj diski. Ce bi rad kaj boljsega, potem kupi polje z vec diski in ustrezen (profi) krmilnik.

Hvala za mnenje, ki ga zelo cenim, samo ne rabim take varnosti, ker imam še posebej sicer že 6 let star podatkovni strežnik narejen v samogradnji, ki sicer še zmeram solidno deluje, ga pa težko obremenim še z beckapiranjem podatkov z postaj nanj, ker ni dovolj prostora. Torej rabim, samo zato, da bo 7 računalnikov preko mreže preko brezplačnega programa EaseUS Todo Backup (ki se je po testih pokazal za premijo + brezplačen za poslovno uporabo) delalo dnevno avtomatski backup vsaka postaja svojih mailov, ki so pri uporabnikih. Vsak ima to bazo mailov veliko ttam od 4 -8 GB, samo ta program zgoraj omenjen naredi popolen bakup 1 x potem pa samo shranjuje razlike in je potem manj tega. Vsi podatki in datoteke, so pa po starem sistemu dobrem sistemu na starem "serverju", ki dela celo na XP-jih in sicer nima dostopa na internet, vseeno pa se da preko hamacija dostopati do postaj in preko teh tudi nanj, vendar zelo omejeno, pa dovolj za naše delo. Pa vem, da se boste smejali, da dela na Xp- jih.... bomo kaj nadgradili s časom oziroma menjali za kak pravi server, ali pa vsaj pravi NAS.
No sem na kratko pojasnil, zakaj bo Raid 1 dovolj dobra zadeva za to.
Strela sicer ne more direktna prileteti k nam,ker gre za nov objekt z varovano elektriko in strelovodi, vseeno pa varnost gor ali dor, ob pravem udarcu strele gre vsak raid 1 ali pa 5 .......po gobe ...in podatki, razen spet tisti na oddaljenih lokacijah .....

HVALA vsem za pomoč, tudi v naprej, ker mi to področje ni preveč domače .

Nazadnje urejeno:

mistique

Guru
16. jun 2009
14.044
1.845
113
Emona / Carnium
Torej, če razvrstim razloge za nakup:
1. Backup (+ enostavna konfiguracija, - nekoliko počasen prenos - RAID1 - 4TB)
2. Web server (php, mysql), FTP server, mail server
3. Boxee (fun, fun, fun)
4. Torrent (ozko povezano s točko 3)
smile-1.gif

5. poraba

In še malo elaboriram:
1. Iskal sem rešitev, kjer bo nastavljanje backupov enostavno in bolj ali manj enkratno početje. Prenos podatkov mi ni bil tako zelo pomemben, ker tisto, kar prenesem z računalnika na NAS niso tako zelo velike datoteke.
2. Web server kot tak in ta seznam: 3rd party apps
3. Uporabljam Boxee in sem želel napravo s katere bo Boxee znal pobirat vsebine.
4. Torrenti...težko priznam, vendar občasno potegnem s pašnikov kakšno zadevo, ki me zanima (glasba, film,...) in grem potem kupit v spletno trgovino
grin1.gif

5. Poraba (idle 11W)

Če poskusim direktno odgovoriti na tvoje vprašanje o stabilnosti in nastavljanju: nastavitve so enostavne. Nekaj googlanja sem potreboval pri povezovanju z Boxee-jem. Stabilnost je odlična, saj nisem imel nikakršnih izpadov ali česa podobnega.
Če bi bolj pogosto prenašal večje količine podatkov, bi si želel hitrejši procesor. Ventilator je slišen, ni pa prav glasen. To je za nekoga lahko moteče, spet odvisno od tega, kje boš imel NAS postavljen.
No, eden izmed razlogov je bilo tudi razmišljanje o video nadzoru (vendar tega še nisem uspel implementirati in niti ne vem, če bom).

Če vzamem v ozir tvoje potrebe oz. zahteve, verjamem, da se da kupiti tudi bolj primerno napravo, v kolikor ti hitrost backupiranja pomeni več kot meni. Model DS211 ima nekoliko hitrejši procesor, več pomnilnika,...

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Zdaj ne vem, če v BIOS sploh podpira RAID-5. Bom doma pogledal,
BIOS ima samo RAID 0 in 1.
Torej poknem v BIOS-u na RAID 1 in v Windows Serverju na NFTS brez RAID-a in bo tudi v primeru, da odleti kakšen disk zadeva berljiva. Drži? Pač bom imel tam 3,5 TB prostora, ampak bo že ...
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Tako nekako.

Kako točno se obnaša v primeru problemov, pa ti ne morem povedati.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Še eno vprašanje: glede na to, da na začetku ne bom rabil toliko prostora, bi dal noter zgolj dva diska. Kako bo Windows Server preživel morebitno povečanje? Bom moral kaj ponovno instalirat ali sprejme brez težav?

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Server 2008 sprejme brez težav, ne vem pa kako sprejme RAID controller povečanje polja za en disk brez rekonstrukcije.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Pri dveh diskih ima lahko samo mirror in nima kaj povečevati.

Če ima RAID iz BIOS, lahko nov par za mirror naredi, v Windows pa na nov "virtualni" disk, razširi obstoječi volume (torej span-a stari mirror in novi).

Ali pa ju ima čist ločeno.