LAN diskovno polje za domačo uporabo

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Rabil bi eno zadevo, katera sprejme vsaj dva čimvečja diska (mirror) in se priključi na LAN omrežje, da bi lahko uredil arhiv dokumentov, slik in filmčkov. Torej nikakršna zahtevna uporaba. Fajn bi bilo, če bi zadeva omogočala še vleko torrentov. Kolikor vem je bil leto nazaj Etrayz zelo zanimiv, kakšno je sedaj stanje? Kaj predlagate?
Prvensteno mi gre za to, da mirror dela zanesljivo, tako da, če rikne disk, bodo podatki še vedno ostali. Fajn je, če je zadeva plug and play (ne pray
evil.gif
), tako da ni treba zelo dosti šljakat po nastavitvah (razen osnovnih seveda). Morda bi bilo fajn še, da zadeva zmore 4 diske, tako da bi se pripravil za naprej.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
za 4 diske: QNAP410

Nikakor ni poceni, vendar imaš lahko od JBOD do RAID6, torrenti delajo + lahko gor obesiš kamere za nadzor itd. Diske dodajaš po želji oz. po zmožnostih. Prebavi do 1,5Tb po disku, ne kupuj "zelenih" diskov - poglej spisek podprtih oz. priporočenih zadev na qnapovi domači strani.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Tole pa izgleda kar fina varianta v primerjavi s kakšnimi "out-of-the-box" NAS sistemi. Gor daš FreeNAS in si zmagal. Sem malo gledal še razne DIY ITX sisteme, ampak je vse precej dražje.

Obstaja tudi kakšna varianta z USB 3.0?

BigPoppa

Majstr
19. jul 2007
1.297
364
83
Citat:
Uporabnik stein pravi:
HP ProLiant MicroServer N36L pri hoh.de že za 177 EUR.

Lahko daš gor FreeNAS, ... v bistvu bilokateri OS (Linux, Windows, *BSD,...)
Ulalala, tnx za tale info.
Sem zadevo nekoč že opazil, pa ima diss neko smešno ceno na websajtu napisano in sem zadevo odmislil.
Za tole ceno iz hoh.de je pa zadeva zelo "povabljiva" in jo bom najverjetneje kar vrgu v košarico.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ja, cene imajo ful velik razpon.
Jaz sem pomladi v Avstriji kupil za okoli 270 EUR. Pri nas je bilo (in je še vedno) 360 EUR.

PS: To je v bistvu komplet PC, 7 USB portov, eSATA, 4 interni SATA cold-plug*, mesto za optično enoto, VGA izhod (mala slabost, če bi kdo hotel tudi kot video predvajalnik uporabljat, nima zvoka sploh), PCI-Express v2.0 16x , in enkrat 1x , 2 slota za DDR3 RAM ( max 8GB, podpira ECC).

* - uradno kao ni hot-plug, ima pa vse okvirje, vodila in tako v Windows kot Linux zazna med delovanjem vstavljen disk.

Nazadnje urejeno:

BigPoppa

Majstr
19. jul 2007
1.297
364
83
Ampak zadeva je lahko res ful uporabna.

Sedajle imam v glavi tele scenarije:
- kot nas z nameščenim freenas 7
- kot majhen server za avtomatiziran backup workstationov
- fileserver z windows 2008r2
- multimedijski predvajalnik (sem našel podatek katere grafične pašejo not s hdmi izhodom)
- testna mašina za virtualke na hyperv server ali esxi

In to vse za smešno ceno, počiš not 4 2TB diske in 8GB rama in more zadeva šibat.

Jaz sem že odločen, točno to kar sem iskal.
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik BigPoppa pravi:
- multimedijski predvajalnik (sem našel podatek katere grafične pašejo not s hdmi izhodom)
Kje pa ?
A ne paše vsaka low profile not? No pa predebela verjetno tudi ne sme biti.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
HP ProLiant MicroServer N36L pri hoh.de že za 177 EUR.

Lahko daš gor FreeNAS, ... v bistvu bilokateri OS (Linux, Windows, *BSD,...)

Če res rabiš samo za doma in se na vse skupaj spoznaš toliko kot jaz (k zajc na boben), daš gor Windows Home Server in maš mir. Dela Back-up vseh mašin v mreži, file share, media server, torrent, celo web server (IIS), FTP, mail server...
Test

Nazadnje urejeno:

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
kdo ve koliko je to glasno?

Drugače pa poglejte še Amahi. Dober linux (fedora 16 se mi zdi, al je 14, ne vem točno) nadomestek WHS.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Je različno od modela do modela.
Nekje na forumu (ne našem) je tema, kako se utiša.
Neki angleški forum, če se prav spomnim.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik OldSkul pravi:
kdo ve koliko je to glasno?

Drugače pa poglejte še Amahi. Dober linux (fedora 16 se mi zdi, al je 14, ne vem točno) nadomestek WHS.
Ja, Amahi je tut dobra rešitev. Mene je edino motilo, da sem imel probleme s pisanjem na diske, če sem prenašal datoteke z druge mašine, vendar sem skoraj siguren, da je bil to moj feler, ker sem nekaj palamudil s tremi diski.