Evo, za koliko me je dobavitelj "nategnil"?
Utisevalec bo to z rokava stresel.
Zunanja temperatura 0
Referenčna temperatura 15C
Zdaj če že merijo to referenčno temperaturo, bi pričakoval da bi vsaj približno realna bila.
Sicer pa je razlika pri merjenju količine pri sedanjem dobavitelju bila manjsa kot prejsnjem.
Če me je prejšnji nategnil za skoraj 10% me je ta vsaj za pol manj.
Ne vem če razumeš kaj referenčna temperatura pomeni, ampak sedaj če hočeš vedet koliko je razlike v volumnu kurilnega olja med 0C in 15C pravi izračun (za 2000l volumna) da je to razlika med 1688.4kg in 1668.3kg, kar je 20.1kg razlike oz. 24.1 litra pri referenčni temperaturi (1% razlike oz. na absolutno količino na trenutno ceno je to 16.92 EUR).
Referenčna temperatura sicer pomeni da morajo temperaturo olja (ki mora bit izmerjena) upoštevat za dejanski volumen. Torej če ti natočijo pri 0C noter 2000l ti bodo zaračunali dejansko 2024l. Ker ko se bo olje ogrelo boš imel 24l več v cisterni.
Kako se zajema dejansko temperaturo smo pa debatirali v eni drugi temi, načeloma naj bi se po zakonu "nekje" vzela. Sam sem delal z digitalnimi števci na tavelikih cisternah pa vem da to temperaturo merijo in celo funkcijsko računajo potem dejanski korekcijski faktor (torej če temperatura na začetku točenja in na koncu točenja ni enaka se vzame neko vmesno ki je pravilna za izračun). So pa tle na alterju majstri ki si se s tem (razvoz do končnih uporabnikov) ukvarjajo trdili da so temperature vse prej kot pobrane iz števca ampak so malo na blef (bodisi vzete ob trenutku točenja V kamion oz. se jih šofer kar malo na pamet spomne).
Edit: sem popravil kalkulacije več manj ker sem narobe zapisal
Nazadnje urejeno: