Kurilno olje

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.119
4.090
113
Evo, za koliko me je dobavitelj "nategnil"?
Utisevalec bo to z rokava stresel.
Zunanja temperatura 0
Referenčna temperatura 15C
Zdaj če že merijo to referenčno temperaturo, bi pričakoval da bi vsaj približno realna bila.
Sicer pa je razlika pri merjenju količine pri sedanjem dobavitelju bila manjsa kot prejsnjem.
Če me je prejšnji nategnil za skoraj 10% me je ta vsaj za pol manj.

Ne vem če razumeš kaj referenčna temperatura pomeni, ampak sedaj če hočeš vedet koliko je razlike v volumnu kurilnega olja med 0C in 15C pravi izračun (za 2000l volumna) da je to razlika med 1688.4kg in 1668.3kg, kar je 20.1kg razlike oz. 24.1 litra pri referenčni temperaturi (1% razlike oz. na absolutno količino na trenutno ceno je to 16.92 EUR).

Referenčna temperatura sicer pomeni da morajo temperaturo olja (ki mora bit izmerjena) upoštevat za dejanski volumen. Torej če ti natočijo pri 0C noter 2000l ti bodo zaračunali dejansko 2024l. Ker ko se bo olje ogrelo boš imel 24l več v cisterni.

Kako se zajema dejansko temperaturo smo pa debatirali v eni drugi temi, načeloma naj bi se po zakonu "nekje" vzela. Sam sem delal z digitalnimi števci na tavelikih cisternah pa vem da to temperaturo merijo in celo funkcijsko računajo potem dejanski korekcijski faktor (torej če temperatura na začetku točenja in na koncu točenja ni enaka se vzame neko vmesno ki je pravilna za izračun). So pa tle na alterju majstri ki si se s tem (razvoz do končnih uporabnikov) ukvarjajo trdili da so temperature vse prej kot pobrane iz števca ampak so malo na blef (bodisi vzete ob trenutku točenja V kamion oz. se jih šofer kar malo na pamet spomne).

Edit: sem popravil kalkulacije več manj ker sem narobe zapisal

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.776
113
pri taščici
Ne vem če razumeš kaj referenčna temperatura pomeni, ampak sedaj če hočeš vedet koliko je razlike v volumnu kurilnega olja med 0C in 15C pravi izračun (za 2000l volumna) da je to razlika med 1688.4kg in 1668.3kg, kar je 20.1kg razlike oz. 24.1 litra pri referenčni temperaturi (1% razlike oz. na absolutno količino na trenutno ceno je to 16.92 EUR).

Referenčna temperatura sicer pomeni da morajo temperaturo olja (ki mora bit izmerjena) upoštevat za dejanski volumen. Torej če ti natočijo pri 0C noter 2000l ti bodo zaračunali dejansko 2024l. Ker ko se bo olje ogrelo boš imel 24l več v cisterni.

Kako se zajema dejansko temperaturo smo pa debatirali v eni drugi temi, načeloma naj bi se po zakonu "nekje" vzela. Sam sem delal z digitalnimi števci na tavelikih cisternah pa vem da to temperaturo merijo in celo funkcijsko računajo potem dejanski korekcijski faktor (torej če temperatura na začetku točenja in na koncu točenja ni enaka se vzame neko vmesno ki je pravilna za izračun). So pa tle na alterju majstri ki si se s tem (razvoz do končnih uporabnikov) ukvarjajo trdili da so temperature vse prej kot pobrane iz števca ampak so malo na blef (bodisi vzete ob trenutku točenja V kamion oz. se jih šofer kar malo na pamet spomne).

Edit: sem popravil kalkulacije več manj ker sem narobe zapisal

Na dobavnici je napisana referenčna temperatura, dejanska ni zapisana. 15C ni bilo že 36 ur...
Ne verjamem pa da bodo kdaj dodali dejansko temperaturo.
Edino če števec slučajno to že sam avtomatsko upošteva. Kar pa bi najbrž bilo možno.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Kolikor jaz razumem - referenčna je neka vrednost pač za osnovo, dejanska T določa gostoto in maso in na cisternah je to že avtomatsko upoštevano v "števcu". A nisi dobil sprintanega listka iz števca?

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.776
113
pri taščici
Kolikor jaz razumem - referenčna je neka vrednost pač za osnovo, dejanska T določa gostoto in maso in na cisternah je to že avtomatsko upoštevano v "števcu". A nisi dobil sprintanega listka iz števca?
Ker sem tocil jaz, nisem imel skoz števca "pod nadzorom" kaj je delal na njem. Predvsem.ne vem koliko je kazal števec ko sem nehal točiti.
Kakorkoli, do novega leta je dovolj olja ;)

Priponke

• IMG_20200416_104116.jpg
    IMG_20200416_104116.jpg
    240,1 KB · Ogledi: 219

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.119
4.090
113
Sej ti piše količina pri referečni temperaturi, torej števec upošteva dejansko temperaturo in potem preračuna količino ki jo ti plačaš (dejansko ti niso natočili 1297litrov, toliko litrov bi prišlo če bi imelo olje 15C).

impre

Pripravnik
19. apr 2008
332
7
18
Bo ostalo tudi olje na istem, glede na to da ostajata bencin in dizel nespremenjena?

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Jaz bom gemblal in počakal na naslednjo "podražitev". Trenutno cena na svetovnem trgu še vedno pada in je že pri 22,84 dolarjih za sod. Nabavit moram za dve hiši. Upam, da se mi kockanje obrestuje.

Po moje bomo pokasirali se eno ppcenitev (v roku 14 dni) potem bo pa pocasi to to. Ker firme so zacele delat nazaj..tako pri nas kot drugje po evropi.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.532
267
83
Ker se počasi začenja kurilna sezona - kakšno mnenje kam bi lahko šla cena kurilnega olja v kratkem? Trenutno je 1,066, pa se mi dozdeva da gre samo še navzgor... Ko pomislim da smo ga lani kupovali po 0,718 :eek:

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.838
-1.063
113
145 km SZ od Opatije
Vsi upamo, da bo šla cena dol, v resnici pe je to pričakovati približno enako, kot da bo naslednje leto velikonočni ponedeljek padel na torek. Sodeč po stanju v naši državi in raznim butastim zakonom to ni nemogoče, je pa zelo malo verjetno :evil:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Dol bi šla, če bi ga lahko pripeljal denimo iz Nemčije ali Avstrije. Mi imamo gor nabitih preveč davkov, ker moramo podpirati zelene energije. Pač večje plače in si lahko več privoščimo.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.327
4.139
113
Se da,
Shell v Lojčah.
Ampak veš, da je to trošarinskih prekršek, če te dobijo slučajno naši financ policaji.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Se da,
Shell v Lojčah.
Ampak veš, da je to trošarinskih prekršek, če te dobijo slučajno naši financ policaji.
Ni panike, mam PCT :D. Sicer pa do 10l ni carinski prekršek če prav vem... Potrebujem 5x10l kant in 5 kolegov, ki gredo vsak dan mimo črpalke. V enem mescu imam dovolj olja za sezono :).

• Všeč mi je
Reactions: kroja_

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.327
4.139
113
Kurilno olje je od 0 litrov trošarinski prekršek.
Pogonsko gorivo pa je res da lahko napolniš rezervoar in pa še 10 l rezerve.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.776
113
pri taščici
Clio
Mogoče kar s Ted ovega doma.
Mislim da je bila lani najnizja cena 0.6x €. Kdor ga ob ceni okoli 0.7 ni nafilal , naj bo pa na mrzlem. Ali pa naj nadure tolce, da bo drazje olje plačal.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.776
113
pri taščici
Dol bi šla, če bi ga lahko pripeljal denimo iz Nemčije ali Avstrije. Mi imamo gor nabitih preveč davkov, ker moramo podpirati zelene energije. Pač večje plače in si lahko več privoščimo.
Lahko pa nemsko cena elektrike placas.
Zato v nemciji ni nekega navala iz olja na TC kot vem. Mi pa gremo na TC kot divje svinje na buce. Ze zdaj samo pol elektrike proizvedemo.
Ce zapremo TES in NEK se za razsvetljavo ne bomo proizvedel elektrike.