Velikost radiatorjev

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.499
174
63
Pozdrav.

Gre za etažno centralno.

Načeloma vse deluje b.p.

Moti me pa par zadev.

Nekako sumim da imam dva radiatorja prevelika . Gre za radiatorja korado 22 , 1200X600 .
Kljub vse, živim poizkusim , zadnjih 20cm in tako sorazmerno tudi v spodnjem delu večinoma vedno ostaja hladen.

Zelo velika razlika je tudi ali kurim na olje 55 stopinj ali drva 80 stopinj. To razumem ,da bolj topla voda se bolj in hitreje širi. Ker pri
80 stopinjah se radiator ogreje lažje,hitreje ampak še vedno ne čisto v celoti do konca.
Imam nameščene termostaske glave ,ker temperatura v prostoru je brez problema tudi tako 24 stopinj.

Razmišljam ,da bi menjal radiatorja za manjša 1000x600. Ali bo potem tudi ob kurjenju na olje 55 stopinj ,radiator topel do konca ??

Na tej isti liniji je naprej še en manjši radiator ,ki se pa ogreje v celoti. Tako da malo sumim da sta ta dva enostavno prevelika za ta starejši sistem ki še ni delan po nekih učbenikih in izračunih.

To da se ogreje cel radiator ,bo recimo zelo pomembno v primeru ,da vgradim toplotno črpalko.

Črpalko imam eno ,grundfoss 25/40-180 .

Bi menjava črpalke za morebitno kakšno močnejšo tudi kaj pripomoglo k boljšemu kroženju ? Ali vse bolj kot ne iste ?

Če ima kdo kakšno pametno idejo ,prosim za mnenje.
lp

javr

Guru
6. dec 2011
2.064
1.203
113
zapri vse radiatorje razen problematičnega, odstrani termostatsko glavo, poglej če je igla zaštekala, nekateri termostatski ventili imajo pri igli še nek nastavljiv obroček s številkami, preveri da je do konca odprt tudi ventil na odvodu iz radiatorja, odzrači (pri ugasnjeni pumpi) kot je že nekdo prej napisal, pumpo daj na najvišjo brzino, poročaj o rezultatu

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.413
8.441
113
pri taščici
Kaksne sladke skrbi imas :bonk:
Jaz bi jih tudi imel.
Koliko bolj bo grela TC ce bos dal 20cm manjši radiator v primerjavi s tem kjer je 20cm hladnega radiatorja?
A te zebe v prostoru?
Odpri spodnji ventil, odpri termostatsko glavo, še bolje da jo snames in preveris ce je igla "zunaj"
Potem pa das crpalko na najvisjo hitrost (koliko je rafiatorjev, ksksna je dovodna cev do radiatorja) in zacnes tipat radiator.
Crpalka za etazno pec je cist ok verjetno.
Lahko pa naredis diagonalni priklop radiatorja. Tam je potem skoraj gotovo cel topel ob ustreznem pretoku.
Ceprav 1.2m spet ni neka dolzina.

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.499
174
63
Verjemite da sem preizkusil dejansko vse kar se da ,preden sem pisal to temo...

Ne zebe me ...Ampak enostavno me moti ,če neka zadeva ne deluje kot je predvidena.

In če imam jaz željo , da iz nekih xxxx razlogov odprem ventile na polno ,pričakujem ,da bo v tem primeru pač cel radiator ogret.

V vsakem primeru pa imam občutek da je prevelik ,čeprav to nič ne moti ,ker ni praktično nikoli topel niti po celi zgornji strani ,ker je prej v prostoru 23 stopinj in termostat glava zapre...

Ampak v primeru TČ pa me skrbi kaj bo ,ker morajo biti vsi ventili odprti na full in je vprašanje če bo ta radiator dovolj grel.

Itak sem še pa kar v precepu ali dodam TČ ali pelete.

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.289
8.572
113
Ne zebe me ...Ampak enostavno me moti ,če neka zadeva ne deluje kot je predvidena.

Zadeva deluje kot je predvidena. Predvideno je namreč, da imaš 24 stopinj v prostoru (domnevam), ne da bo radiator topel. Radiatorj je tople samo toliko, kolikor mora biti, da doseže ta cilj.

Če boš šel na TČ, kjer po cele dneve kroži mlačna voda po bajti, noben več ne do delal, kot ti misliš, da je predvideno.

• Všeč mi je
Reactions: vogel

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.268
10.920
113
EU
Kakšna je cevna povezava radiatorja s sosednjim. Mogoče je enocevni sistem, ki se drugače "štela"?

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.234
5.247
113
Pomoje je treba hidravlično uravnotežit celotni sistem ,
Tam pa potrebuješ ventile , ki bodo štelali tudi pretoke .

Lahko pa katerim radjatorjem ,ki so bližje peči pripreš spodnje ventile , da bodo imeli manjši pretok in bo več pritiska ostalo za tavelikega

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.413
8.441
113
pri taščici
Verjemite da sem preizkusil dejansko vse kar se da ,preden sem pisal to temo...

In če imam jaz željo , da iz nekih xxxx razlogov odprem ventile na polno ,pričakujem ,da bo v tem primeru pač cel radiator ogret.

V vsakem primeru pa imam občutek da je prevelik ,čeprav to nič ne moti ,ker ni praktično nikoli topel niti po celi zgornji strani ,ker je prej v prostoru 23 stopinj in termostat glava zapre...

Ampak v primeru TČ pa me skrbi kaj bo ,ker morajo biti vsi ventili odprti na full in je vprašanje če bo ta radiator dovolj grel.

Zagotovo tudi po montazi TC ne bos imel vseh radiatorjev do konca odprtih. Ker ni radiator na W natancno dimenzioniran glede na izgube.
Popolnoma pdprt bos imel sano radiator v najbolj hladnem prostoru. Drugej bos ravno tako zapiral. al s pretokom na spodnjem ventilu ali (in) pa s termostatsko glavo zgoraj