Kupujem Weber žar

kajn

Guru
5. okt 2007
2.876
1.717
113
Iskajoč brata
pa predvsem, ko prebereš da moreš biti finomehanik, da urediš pravilno zaprtje pokrova.
Pa to prebereš, da se je naredilo pri parih primerih in si rečeš: za dražji žar se ne bom zaje....val


ne vem pa kakšna je razlika med 5750 in 5755...
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.765
6.056
113
Mah ta pant je tak, če ga ne bi blo bi blo čisto isto. pač pokrova ne dvigneš ampak umakneš. To ni neki gejmčejnđer. Bolj tisti dodatki ki so zraven, če jih potrebuješ. Samo zaradi panta se ziher ne splača dat več.
 

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.069
127
63
Doma
Glede dodatkov, litoželezna rešetka ( mala sredinska) in nastavek za celega piščanca se splača kupiti? Glede cene so v A zelo podobne s poštnino, pri nas pa kar dosti večje, pa še popusta mi ni treba žicat. Ko nabavim poročam kako se je obneslo. Hvala vsem
 

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
428
157
43
Mala litoželezna sredinska rešetka za steak, da dobiš tisti karo vzorec....Ne vem, jo imam že nekaj let namen vzeti, bolj zaradi firbca, če se ta searing res toliko bolj pozna pri okusu....
Kot sem samo zaradi firbca vzel tole. Sredinski valj lahko odstraniš. In na tej zadevi sem v treh letih ravno enkrat pekel tega famoznega piščanca na pirovski piksni. Seveda ni na piksni, pivo vliješ v ta valj na sredini...Zraven sem pekel še zelenjavo in krompir, ker je ta pekač pač velik...In na koncu ugotoviš, da vsi dobri sokovi od mesa in zelenjave gredo v nič. Neuporabno, je pa dober za peko kostanja....

Ne nasedaj gourmet BBQ systemu glede rešetke ( kjer lahko odstraniš sredinsko rešetko, da namestiš BBQ system dodatke ), ker vse te dodatke lahko daš na navadno rešetko...Ni nobene razlike pri žarih na oglje. Mogoče je razlika pri žarih na plin, ker je rešetka drugačna.

Je pa priporočljivo, da ima rešetka ob strani dvižni sistem, da pri daljših pekah lahko dodaš oglje / brikete....
 
  • Všeč mi je
Reactions: Seba81

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.658
4.586
113
50
Na sončni strani ALP
Odločitev je padla, namen imam kupiti
Weber Master-touch premium GBS E-5775.
Kolikor sem gledal je razlika v posodi za pepel in rešetkah med modeli? Je vreden tega denarja?
Najcenejše sem ga našel pri Madiču v Celovcu…
Hvala, lp
Dobiš še tist difuzor za počasno peko, ki stane okoli 150€ in litoželezno sredinsko plato za stejke katera pa stane okoli 50€. Za 200€ dodatkov se splača naročit pri Majdiču. Imam 5750 pa sem mislil, da bom pogrešal pant, pa ga zdaj po 4ti peki nekot ne pogrešam več. Sem imel pokrov na pante na prejšnjem žaru.
 

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.658
4.586
113
50
Na sončni strani ALP
20250317_192418.jpg
 
  • Všeč mi je
Reactions: Holobist in Seba81

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.295
4.251
113
Mah ta pant je tak, če ga ne bi blo bi blo čisto isto. pač pokrova ne dvigneš ampak umakneš. To ni neki gejmčejnđer. Bolj tisti dodatki ki so zraven, če jih potrebuješ. Samo zaradi panta se ziher ne splača dat več.
Pri webru se pokrov itak obesi na "ročaj" žara in ti vzame natanko 1 sekundo več, kot če bi imel pokrov na pantu, tako da so panti odvečna stvar sploh ko delaš veliko stvari kot klasičen "grill" (peka brez pokrova).

Pante in to kvalitetne rabiš za keramični žar (kamado), samo to je druga cenovna liga.
 

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.069
127
63
Doma
Naročil rešetko in Weber Master touch GBS C 5750, 57 cm velikost, sem pa kolebal med rešetko in ponvijo… bo pa naslednji dodatek. Do konca tedna naj bi dobil da sprobamo.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Utisevalec
19. mar 2025
7
0
1
Verjetno bo komu prišlo prav in bo vesel kode s popustom.

KZWEBER → 15% vrednosti žara v darilnem bonu ali izdelkih po izbiri.

Uživajte ob žarih.
Miha
 
19. mar 2025
7
0
1
Odločitev je padla, namen imam kupiti
Weber Master-touch premium GBS E-5775.
Kolikor sem gledal je razlika v posodi za pepel in rešetkah med modeli? Je vreden tega denarja?
Najcenejše sem ga našel pri Madiču v Celovcu…
Hvala, lp
Jaz bi bolj priporočal cenejši 5750 iz naslednih razlogov:
- način odpiranja pokrova je veliko bolj kompakten kot fedrce na 5775, prav tako če želiš na hitro prižgat žar s podtlakom (tako da pokrov malo zamakneš in se začne zrak vrtinčit), na 5775 tega ne moreš.
- deflektor je totalno neuporaben in če ga ob prvi peki ne zaščitiš s folijo ga je nemogoče očistit. Posledično začne plesnivit.

V kolikor pa ti cena ni problem pa bi ti priporočal Master-Touch Crafted E-6755 ker je res užitek pečt, če imaš 2 temperaturni coni in veliko prostora.

Drugače pa smo mi bolj fani keramike, ki je ful bolj šparavna z ogljem in se čisti s pirolizo.

LP Miha
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.765
6.056
113
- deflektor je totalno neuporaben in če ga ob prvi peki ne zaščitiš s folijo ga je nemogoče očistit. Posledično začne plesnivit.
Zanimivo, da je pri meni popolnoma uporabn že mnoga leta. Oziroma imam ta žar samo za peko s tem difuzorjem.

Da splesni? Ni pikice plesni gor po teh letih. Niti ni zažgana maščoba nekaj na čemer bi plesn kaj preveč rada uspevala. Sploh, če je na suhem.

Ne moreš ga spucat? Špohtl pa gre vse dol. Razen, če bi rad mel sivega kot prvi dan.

bi od Kralja žara pričakoval, da ga dve tak preprosti stvari ne vržejo s tira, pa brez zamere.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.270
9.750
113
Jaz bi bolj priporočal cenejši 5750 iz naslednih razlogov:
- način odpiranja pokrova je veliko bolj kompakten kot fedrce na 5775, prav tako če želiš na hitro prižgat žar s podtlakom (tako da pokrov malo zamakneš in se začne zrak vrtinčit), na 5775 tega ne moreš.
- deflektor je totalno neuporaben in če ga ob prvi peki ne zaščitiš s folijo ga je nemogoče očistit. Posledično začne plesnivit.

V kolikor pa ti cena ni problem pa bi ti priporočal Master-Touch Crafted E-6755 ker je res užitek pečt, če imaš 2 temperaturni coni in veliko prostora.

Drugače pa smo mi bolj fani keramike, ki je ful bolj šparavna z ogljem in se čisti s pirolizo.

LP Miha
OK, razumem, zdej je keramika moderna pa je treba zagovarjat pa zelo se strinjam, da je keramika v marsičem v prednosti, samo piroliza? A pri Webru pa ne morš nardit pirolize?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.270
9.750
113
Zanimivo, da je pri meni popolnoma uporabn že mnoga leta. Oziroma imam ta žar samo za peko s tem difuzorjem.

Da splesni? Ni pikice plesni gor po teh letih. Niti ni zažgana maščoba nekaj na čemer bi plesn kaj preveč rada uspevala. Sploh, če je na suhem.

Ne moreš ga spucat? Špohtl pa gre vse dol. Razen, če bi rad mel sivega kot prvi dan.

bi od Kralja žara pričakoval, da ga dve tak preprosti stvari ne vržejo s tira, pa brez zamere.
Men je komplet ProQ splesnil, ker sem pozabil not vodo. Zakuril sem ga do amena pa je vse šlo v pepel, skratka naredil sem pirolizo ;) .
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.295
4.251
113
Bistvo je da pri keramiki moraš delat pirolizo ker šamot vpija maščobo/beljakovine, ki odtekajo iz mesa, kot goba. Vem ker imam v pro q smokerju namestro vode vedno keramične briketa (šamot) in tega ne ščistiš drugače kot da neslednjič vržeš nad žerjavico da se prepuca. Če spustiš ti splesni (sploh ker pri low n slow kuhi velikokrat ne preseže 120C). Da bi pleh splesnel pa še nisem videl! ;)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.295
4.251
113
Pa da nastene plesen mora od nekje prit voda, če po koncu kuhe odstraniš vse stvari in pustiš zračnike par minut odprte pa zgorevanje na polno in potem žar zapreš (vse zračnike) in ko je hladen pokriješ ni šans da noter pride voda.

Drugače tudi sam po daljši neuporabi smoker esnotavno nabašem z mali bukovimi poleni in odprem vse zračnike in še spodnja vratca pa pustim da se prekuri (aka. piroliza). Če ne drugega ti ne diši po svinji naslednjič ko piščanca pečeš! ;)