Tvoje vprašanje bom nekoliko postavil v tvoja znanja: želim imeti toplo pozimi in hladno poleti, kaj naj kupim - toplotno črpalko ali vrhunsko klimo. In potem bi šla razprava naprej.
Podoben problem si izpostavil v svojem vprašanju.
Pri obeh sistemih boš s pomočjo aparata lahko ustvaril všečno fotografijo, vendar bodo razlike predvsem v velikosti aparata, čez nekaj časa tudi cenovno in v teži za prenašanje.
Če ne nameravaš fotografije razumeti kakor hobi, potem je NEX boljša izbira. Če pa bi se ti čez nekaj časa fotografija pričela 'dogajati', boš z nakupom 5200 precej manj omejen. In seveda - denar bo hitreje odtekal.
Torej: tako, kakor sem se jaz odločil, da mi zadošča srednje-cenovna inverterska klima in da investicija v toplotno črpalko za moje potrebe ni ekonomična, tako se boš verjetno moral odločiti tudi ti.
Vem, da sem bolj malo odgovoril, zato morda še en poskus: če bi pred skoraj osmimi leti vedel, v kaj se spuščam z DSLR fotografijo in bi takrat imel znanje od danes, bi brez pomislekov kupil NEX-a (oziroma takratni ekvivalent sposobnega foto aparata).
Pa zanesljivo ne bi mnogo manj fotografiral ali užival ob tem.