Kupuje se nov televizor.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.753
800
113
toti Maribor
Citat:
Uporabnik mamomu pravi:
Maš tunelski vid?

Sem popravil, ker je enim še na sliko težko kliknit.
stupid-1.gif

zakon

Guru
16. maj 2008
8.753
800
113
toti Maribor
Jaz sem pač prišel na forum po vaše mnenje. Sedaj imam TV 55cm diagonale in enostavno ne razumem, zakaj bi nova TV morala biti 90cm in še več. V čem je fora?

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.523
425
83
Diagonala *1,4 je optimum za 1080. Za silo gre do diagonala*1,7. Kar je dlje nima smisla.
Detajlov se ne vidi.

Za 1080 video se je treba postavit od ekrana prav nič dlje, kot se še popolnoma brez napora bere PC desktop na normalni velikosti pisave.

ecan

Pripravnik
11. avg 2007
371
0
16
Dobro premisli, da ti kasneje ne bo žal. Zorni kot človeških oči je sigurno večji kot misliš, da ga imaš ti. Poglej kino dvorane in velikost platna, kjer je zorni kot veliko večji kot pri gledanju televizije in verjetno nimaš problemov. V tvoji tabeli te razdalje niso optimalne pač pa verjetno maksimalne s katerih vidiš še detajle. Pa full HD televizija za to velikost je tudi nesmisel.

Na kratko ne delaj si problemov z nasveti in tabelami. Pojdi tja kjer v praksi primerjaš velikosti televizorjev in zornih kotov pa boš videl kaj ti paše.

Fakin

Pripravnik
29. mar 2009
32
0
6
Citat:
Uporabnik zakon pravi:
Jaz sem pač prišel na forum po vaše mnenje. Sedaj imam TV 55cm diagonale in enostavno ne razumem, zakaj bi nova TV morala biti 90cm in še več. V čem je fora?

sem bil pred enako dilemo kot ti... Sem imel star TV 55 cm ali je bil celo 51... Ko sem kupoval nov lcd sem nekako planiral 32" (razdalja do tv je dobra 2m), no na koncu sem kupil 40"...sem mislil da bo itak čist prevelik....no zdaj vidim da bi lahko bil komot še malo večji. Ne boj se velikega TV, prej boš kupil premajhnega kot prevelikega....

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Takega TV, ki ga ne bi videl celega ne boš našel, oz si ga itak ne bi mogel privoščiti. Poanta razdalje je v tem, da človeško oko relativno slabo loči piksle. To se pa še slabša z razdaljo. To je osnovni princip kako deluje barvna TV. Na ekranu se ti izrišejo tri pike v osnovnih barvah (rdeča, modra, zelena), oko pa te tri zlije v eno piko. S kombinacijo intenzivnosti teh treh pik lahko predstaviš cel barvni spekter.

Kot rečeno se sposobnos ločevanja teh pik slabša z oddaljenostjo od ekrana. Pri rač. monitorju sediš pol metra od ekrana, zato rabiš zelo na gosto piksle, da je slika lepa. Pri TV ponavadi gledaš z razdalje par metrov, zato so te pike lahko malo večje in oko še vedno vidi lepo sliko. Tu pa sedaj prideta HD ready (720p) in FullHD (1080p) signal. Če postaviš dva enaka TV enega zraven drugega in na enega daš film v 720p, na drugega pa 1080p. Če se boš sedaj počasi oddaljeval od obeh ekranov, boš videl, da bižje kot si bolj boš ločil razliko med njima, pri večji oddaljenosti pa razlike praktično ne bo več, ker oko enostavno ni več sposobno ločiti vseh pikslov v kvalitetnešim videu. Enako velja za standardni SD TV signal (576i), s tem da je tu ta razdalja še večja.

Na koncu moraš narediti kompromis,kaj boš gledal. SD signal na 60'' ekranu z razdalje 2 m je katastrofa, sploh če si sedaj navajen CRT TV-ja, so pa FullHD filmi fenomenalni.

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
vsekakor, 32 je pritlikavi TV, verjemi
wink-1.gif
32" mamo mi v kabinetu, za tam je to prava velikost. Za dnevno sobo pa je popolnoma premajhen.
Mi imamo v dnevni 42", pa vsi že pravijo, da bi bil lahko večji. Problem je v tem, da se zaslona navadiš in ti rata premajhen.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Koliko imas pa fizicno prostora ? Jaz bi gledal najprej na to. Ce si imel do zdaj 50-nekaj cm, potem najbrz prostora ni prav veliko, torej kupi to, kar bo se pasalo namesto stare TV kar se tice dimenzij.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Zanimivo, do zdaj smo lepo živeli z 60-80 cm ekrani, zdaj pa si primer za psihiatra, če nimaš vsaj meter in pol...

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.523
425
83
Živel smo ker druzga ni bilo. Babice so naučili, da je sevanje ekrana škodljivo in da je treba stran vsaj 4-5 m.
Bog ne daj, da sem se kot mulček ob koncu 70-ih spravu pol metra pred prvi barvi ekran v domači dnevni. Ampak kot otroku mi je bilo gledanje s take pozicije naravno.