Krvni tlak - razlaga vrednosti

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.395
1.399
113
A mi lahko kdo razložili vrednosti krvega tlaka, ki jih imam. Krvni tlak imam oz. sem imel skozi daljše obdobje skoz okrog 130/80 (+/- 5 enot); pulz cca85 bmp. Odkar sem cca 5 mesecev nazaj začel teči se krvni tlak znižuje enako velja za pulz. Tako imam v zadnjih mesecih krvni tlak nekje 117/70 (+/- 5 enot), pulz pa okrog 60 bmp. Kar je glede na prej super.

Kar mi je zadnje dni čudno je to, da nekaj ur po teku opažam nesorazmerje pri sistolični vrednosti tlaka, ki je v tem primeru okrog 131, kljub temu da distolična vrednost ostaja okrog oz. pod 70, prav tako je pulz okrog 60. Kaj bi to lahko bilo? Lahko to kaže na kake težave ali je to normalen pojav zaradi športne aktivnosti?

Po dopustih se bom sicer naročil na pregled k kardiologu, ampak moram najprej zamenjati osebnega zdravnika, da bom zadevo peljal na napotnico in ne samoplačniško.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Po moje normalno, saj tudi sam opažam enako anomalijo. Tečem pa malo dlje kot ti (kakšna dva meseca)

miha123

Pripravnik
30. nov 2010
286
7
18
Lej spodnji tlak ti mora biti vedno enak, malenkost se spreminja. Se pravi, ce ga imas 80/120 in ce bos sel na obremenitveni test, bos ugotovil, da ga imas pri max pulzu npr 80/200.

Skratka, spodnji tlak imas super, za zgornji, kaj se dogaja po obremenitvi se pa ne obremenjuj.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jaz kljub močnemu porastu športanja v zadnjih nekaj letih, s športom se ukvarjam recimo v povprečju 10 ur na teden, od tega 1x-2x na teden z zelo intenzivnimi matranji, da naženem srce v maksimalne obrate. Nehal sem kaditi, solim mnogo manj. Vendarle imam pritisk še naprej nekoliko povišan in ga pod 130 ne spravim, tudi utrip v mirovanju pod 60 pri meni praktično ne obstaja. Če imaš vse ostale srčne in krvne vrednosti v redu, se jaz ne bi sekiral, še manj pa obiskoval kardiologa.
Najverjetnejša razlaga pri meni je, da imam dedno povišan pritisk (po mami), tako da se tega ne rešiš. Seveda pa ko se razpustiš za dlje časa, pa bo pritisk šel bolj gor, tako da s športanjem nikar nehat.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Sam imam cca 110/75 ko "mirujem", sem pa na testu obremenitve srca dosegel tudi vrednost 160/90, pa ni kardiolog nič komentiral, da je kaj narobe.

H kardiologu pa ni slabo it, ampak naj naredi vsaj UZ srca, ker le na tak način se dobesedno "pregleda" srce, torej tisto najbolj pomembno, zaklopke, debelina sten, žil, etc...

miha123

Pripravnik
30. nov 2010
286
7
18
ce je ekg ok, in ni nobenih sumov je to cisto ok
smile-1.gif

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.395
1.399
113
Kardiologa bom tako obiskal, že zato, da naredi UZ srca in vidi če je vse ok. Sem imel pred 3 leti kar resen perikarditis in se ne bi rad še enkrat s tem vsem soočil. V glavnem če te razlike v krvnem tlaku ne kažejo na kaj posebnega sem pomirjen in grem dalje s tekom po planu. Počasi se daleč pride:)

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.278
113
za šankom
vse kar opisuješ je popolnoma normalno.tlak je itak "narejen" tako da niha ob obremenitvah,počitku,stresu...
dokler se vrednosti gibajo v mejah normale je OK.vrednosti sistolnega in diastolnega tlaka ne rabijo biti v nobenem sorazemrju dokler so v mejah normale.pač to kar opažaš je natreniranost telesa.potrebno se je zavedat da imajo vrhunski športniki v mirovanju pulz manj kot 40 in tlak pod 100/60.če si imel perikarditis potem veš kaki so simptomi.zaradi tega kar opisuješ hodit k zdravniku na EKG je nesmiselno,gre se ko se pojavi bolečina ali neredno bitje ali bradikardija tertahikardija.ti lepo uživaj v športanju in imej v mislih to da se težave s srcem najprej pojavijo med obremenitvijo

mirko_77

Pripravnik
6. feb 2014
80
0
6
Pozdravljeni,

Da ne bom odpiral nove teme, bom kar tukaj nadaljeval. Zanima me, če ima kdo izkušnje z naravnimi zdravili za uravnavanje krvnega tlaka. Predvsem me zanimajo oljčni listi, ki baje pozitivno vplivajo na te zadeve, sam nebi kar tako probal, bi raje prej slišal kakšne ocene iz prve roke
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Khm...če je visok krvni tlak posledica napačnega življenjskega sloga, se naj na tem dela. Če človek kadi, pije...naj pač neha to počet.

Če pa je že prirojen, genski, pa naj ne bi bil tako kritičen, ker je itak telo "narejeno" tako.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik mirko_77 pravi:
Pozdravljeni,

Da ne bom odpiral nove teme, bom kar tukaj nadaljeval. Zanima me, če ima kdo izkušnje z naravnimi zdravili za uravnavanje krvnega tlaka. Predvsem me zanimajo oljčni listi, ki baje pozitivno vplivajo na te zadeve, sam nebi kar tako probal, bi raje prej slišal kakšne ocene iz prve roke
smile-1.gif

Če misliš da imaš resne probleme, obvezno k zdravniku. SE ni za hecat s tem.
Kupi si merilnik tlaka, niso več dragi.
Spravi se na normalno težo
Čim več se gibaj ali kakšen šport. Ne pretiravaj od začetka, tudi sprehodi so koristni.
Jej zdravo hrano.
Izogibaj se (ali zmanjšaj na mikro minimum) maščobe, alkohol cigarete, sol (sol je obvezen del hrane za telo, ampak zdrave količine so od-do) No ja tudi maščobe so potrebne, samo zmanjšaj na minimum.
Izogibaj se stresa, relaksiraj se in redno hodi spat.
Razne zdravilna zelišča in rastline ti ne bodo mogle nadomestiti zdravil če boš imel resne probleme. Škodile ti pa tudi ne bodo, kar navali.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ksz...

Žal ne najdem več teme, kjer je bila "debata" o prevelikem vnosu soli in višanju krvnega tlaka, tako da bom kar tule napisal sledeče.

http://ajh.oxfordjournals.org/content/early/2014/09/03/ajh.hpu164

This study found that the most important factor in causing high blood pressure is not the amount of sodium that you consume, but rather your body mass index. Specifically, the fatter you are, the greater the chance of high blood pressure.

Torej očitno, če je človek zdrav telo samo uredi višek natrija v krvi tako da ni potrebno dovajati viška vode v plazmo, kar bi zvišalo krvni tlak.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
BMI?

Daj nehaj no.
hysterical-1.gif

Ko sem konkretno zmanjšal sol, mi je tlak padel. Kljub temu, da je moj BMI v tem času šel gor iz 26 na 28 (hkrati pa sem shujšal). Daj kakšno bolj resno raziskavo gor.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Jaz bi rekel da je treba OH zmanjšat na minimum. Oni so vir vsega slsbega. Mašcobe sploh niso problemstične.

Pod slabe OH.je mislim: kruh, krompir, testenine.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Jaz bi rekel da je treba OH zmanjšat na minimum. Oni so vir vsega slsbega. Mašcobe sploh niso problemstične.

Pod slabe OH.je mislim: kruh, krompir, testenine.

Če pa jih skenslaš si na ketonski dieti, probaj, mogoče ti čez par dni ne bodo delal možgani.
evil.gif