Krizni DDV

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #9334
  • Začetni datum
I

Izbrisan uporabnik #15304

Populizem je predvsem, da se na cenah ne bi poznalo. Gorivo bi bilo cenejše iz danes na jutri. Kot je bil navaden populizem, da se ne bo poznal na cenah dvig DDV-ja. Jasno pa je, da tak ukrep lažjega srca predlaga opozicija. Jasno je tudi, da so vladi 2004 - 2008 kritiki upravičeno zamerili, da ni vzpostavila večjih rezerv za morebitno krizo. In sedaj se zgodovina ponavlja pod drugo barvo sicer, rezerv bo še manj kot jih je bilo takrat.
ehem, si ziher?

http://www.mgrt.gov.si/delovna_podr...cen_naftnih_derivatov/cene_naftnih_derivatov/

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.914
113
ja gorivo bi šlo dol čez noč. do prve ali druge korekcije. sej veš, trošarina je kurba

Aja... trošarino pa določajo... pingvini, če smo že pri njih? ... Nebi ti zameril če bi se tvoj stavek glasil takole: "a gorivo bi šlo dol čez noč. do prve ali druge korekcije. sej veš, VLADA je kurba"

• Všeč mi je
Reactions: Matey in Pepe
I

Izbrisan uporabnik #9334

Jaz pa sem prepričan, da bi znižanje DDV dvignilo promet.

Cene bi se sigurno spustile, saj je prodajna cena narejena iz nabavne brez DDV ter marže brez DDV. Sešteješ in nabiješ zraven DDV ter ga odvedeš državi. Država ti ga pa po enem mesecu vrne, če si povišal vstopni DDV oz. stroške.

V državni malhi se ne bi nič poznalo, saj je DDV namenjen predvsem kroženju denarja. Masa denarja v obtoku je ista. Če bi se stopnja DDV znižala, bi se pa zvišala hitrost kroženja denarja. V bistvu bi vsi profitirali, tako mali kupec, kot trgovec in država za njim.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco in Pepe
I

Izbrisan uporabnik #15304

Jaz pa sem prepričan, da bi znižanje DDV dvignilo promet.

Cene bi se sigurno spustile, saj je prodajna cena narejena iz nabavne brez DDV ter marže brez DDV. Sešteješ in nabiješ zraven DDV ter ga odvedeš državi. Država ti ga pa po enem mesecu vrne, če si povišal vstopni DDV oz. stroške.

V državni malhi se ne bi nič poznalo, saj je DDV namenjen predvsem kroženju denarja. Masa denarja v obtoku je ista. Če bi se stopnja DDV znižala, bi se pa zvišala hitrost kroženja denarja. V bistvu bi vsi profitirali, tako mali kupec, kot trgovec in država za njim.
Kdo pa povrne sosedovi Micki in Franclnu DDV, plačan v lokalnem Mercatorju, na Petrolu in tistega na banki za plačilo položnic?

• Všeč mi je
Reactions: bizi

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Klasika na alterju- privrzenci SDS bodo nabijali, kako bi se cedilo med in mleko ob uveljavitvi njihovega predloga, normalni in nezaslepljeni pa imamo trezen pogled na zadevo in vemo, kaj in koliko bi lahko pricakovali od tega ukrepa.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Jaz nisem privrženec SDS, nikoli bil in nikoli ne nameravam (do danes me ni še nobena politična struja uspela uloviti in me tudi ne bo!)
Gledam zgolj skozi efekt denarnega toka kot sistema ki ga pravkar imamo.

Ja, jagababa, maloprodaja je maloprodaja, tam se DDV ne vrača. Toda ker bi bile cene nižje, bi ljudje več zapravili. Mar misliš, da bi si tisto razliko šparali? Ne, še vedno se višek denarja zapravi in to je tudi njegov namen.

Previsok DDV je konkreten žlajf pod nogami kar se tiče hitrosti denarnega toka.

• Všeč mi je
Reactions: Matey, Pepe in tomi

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
demz, mislim, da si ga pihnil

vsako pdojetje v slo je na koncu placnik ddv. ker z razliko med vstopnih in izstopnim ddv pridelajo plače. če firma da 100k za plače da tudi 22k ddv državi.
če čokolada stane 2,29€ bo ob nižanju ddv stala 2,29 ali mogoče 2,27 ne pa 2,25.
in če nekaj stane 122 ne bo po nižanju 120, mogoče 121. torej ni pričakovat revolucije.
večje potrošnje zaradi 2% nižanja tudi ne. če se ddv odpravi bi mogoče bilo kaj. ampak dejmo se vprašat, a imamo res fond za zapravljat? ker jaz zapravim kolikor zapravim in ddv, trošarina name nimata vpliva.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Softi, predvsem si ga mimo pihnil ti. Demz je stvar utemeljil, ti pa pišeš floskule, da obstoječe politiko braniš kot da bi ti plačali.
Uporabi iste floskule in zagovarjaj, da nima smisla, da se dvigne minimalna plača za tisti mali procentek. Naj ostane enaka. Prav tako nima nobenega smisla, da se dvignejo plače v JS, saj bo posameznik dobil samo kak % več. Brez veze. Naj ostane vse enako.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.084
113
No softi ima prav, če se DDV zniža iz 22% na 19% se ne bo nič pocenilo. Solata bo enako stala 2.99EUR ker tudi sedaj stane toliko, pa ne zaradi davka. Isto iphone bo uradno stal 999 ne glede na davek, ker že sedaj stane toliko povsod ne glede na davek (recimo v regiji so cene povsod enake, davek pa precej variira).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.084
113
Aja makroekonomsko se teh 3% razlike davka ki jih kot večjo maržo pobere trgovec nazaj vrnejo k državi, vsaj v času konjukture (ker je davek an dobiček še vedno visok, s presežkom se pa itak izplačuje dobiček). Torej potrošnik plača isto, država dobi sito, trgovcu ostane isto.

Druga stvar je znižanje davka ob krizi gospodarstva, tam bi se ob isti ceni razlika davka pretopila v pomoč gospodarstvu, država bi dobila pa manj. Tako da davek ima v trenutnem pogledu smisel znižat ob začetku nove krize (pomoč gospodarstvu ne pa gospodinjstvom), seveda pa mora imeti država rezerve ki bodo pokrile razliko in te rezerve se dela z davkom sedaj.

Pod črto vseeno je koliko znaša davek in ali se ga zniža ali ne, bistveno je da se višji davek obravnava sedaj kot presežek in se ga na nivoju proračuna vloži nekam kjer ima potencial (vsaj v nogavico oz. za poplačevanje državnega pufa, če ne že v raziskave in razvoj kjer se plemeniti).

I

Izbrisan uporabnik #9334

Utisevalec
Ne verjamem. DDV konkretno vpliva na končno ceno. Na trgu ga morajo prav vsi upoštevati in če se bo znižal, ga bodo morali prav vsi trgovci znižanega kot takega upoštevati. Vse ostalo uredi trg in konkurenca.
Zakaj je iPhone 999 Ejev - zato ker je lahko. Ker nima konkurence. Isto pri npr. računalniških komponentah, vsi trgovci pri nas so organizirani kartelno in prodajajo robo "po priporočeni ceni". Trg tu ne deluje, zato pač LAHKO tako delajo.
V maloprodaji pa trg zelo deluje, zato stopnja DDV konkretno vpliva na končno ceno.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Aja makroekonomsko se teh 3% razlike davka ki jih kot večjo maržo pobere trgovec nazaj vrnejo k državi, vsaj v času konjukture (ker je davek an dobiček še vedno visok, s presežkom se pa itak izplačuje dobiček). Torej potrošnik plača isto, država dobi sito, trgovcu ostane isto.

Druga stvar je znižanje davka ob krizi gospodarstva, tam bi se ob isti ceni razlika davka pretopila v pomoč gospodarstvu, država bi dobila pa manj. Tako da davek ima v trenutnem pogledu smisel znižat ob začetku nove krize (pomoč gospodarstvu ne pa gospodinjstvom), seveda pa mora imeti država rezerve ki bodo pokrile razliko in te rezerve se dela z davkom sedaj.

Pod črto vseeno je koliko znaša davek in ali se ga zniža ali ne, bistveno je da se višji davek obravnava sedaj kot presežek in se ga na nivoju proračuna vloži nekam kjer ima potencial (vsaj v nogavico oz. za poplačevanje državnega pufa, če ne že v raziskave in razvoj kjer se plemeniti).

Lej, če je DDV visok, si mali kupec enostavno ne more privoščiti toliko, kot bi si lahko ob nižjem davku. Še vedno bo imel v žepu isto količino denarja za zapravit, zato pravim, da je stopnja DDV zelo močna zavora pri hitrosti kroženja denarja.

Podjetja pa prav tako, namesto da bi operirala z nižjimi stroški, morajo loviti veter s povišanimi stroški, temu primerno je manjši promet, vloženega več dela ob jadranju ter nazadnje manjši izplen - ki ga, momogrede, vsak pameten podjetnik vtakne nazaj v kšeft. :fredi: .

Tako ima čisto nazadnje ravno država najmanjši izplen kot bi bil pa mogoč.

• Všeč mi je
Reactions: tomi

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
demz

beri
Lej, če je DDV visok, si mali kupec enostavno ne more privoščiti toliko, kot bi si lahko ob nižjem davku. Še vedno bo imel v žepu isto količino denarja za zapravit, zato pravim, da je stopnja DDV zelo močna zavora pri hitrosti kroženja denarja.

miha bo porabil 237€ na mesec ker toliko ima. in nič več. kje bo krožilo več denarja, če bo za 237€ dobil 12 milk več? denarja je 237.

podjetja plačujejo davek po x in dovajajo po x. njim je to vseeno. če gre ddv gor imajo mal težav v prvem mesecu, treh, razliki med plačevanjem in prejemom plačil po računih. če imajo obratni kapital tega problema ni.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Morda pingvini tako pravijo, da smo preveč obdavčena država.
Analitiki OECD, IMF pa še kake (ne naše) institucije, se s tem ne strinjajo.
"Nenaše" institucije samo v tabele predelajo podatke, ki jim jih servirajo naše institucije. Če bi te institucije dejansko kaj koristnega delale in raziskovale na svojo pest, potem se ne bi čudili raznim mahinacijam, ki jih je s proračunom čarala grška vlada pred leti.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Utisevalec
Ne verjamem. DDV konkretno vpliva na končno ceno. Na trgu ga morajo prav vsi upoštevati in če se bo znižal, ga bodo morali prav vsi trgovci znižanega kot takega upoštevati. Vse ostalo uredi trg in konkurenca.
Zakaj je iPhone 999 Ejev - zato ker je lahko. Ker nima konkurence. Isto pri npr. računalniških komponentah, vsi trgovci pri nas so organizirani kartelno in prodajajo robo "po priporočeni ceni". Trg tu ne deluje, zato pač LAHKO tako delajo.
V maloprodaji pa trg zelo deluje, zato stopnja DDV konkretno vpliva na končno ceno.

a računalniška oprema ni maloprodaja? a kartelno ni union laško, omv, petrol, elektrika.

cene gredo dol v kapitalizmu samo v enem primeru, ko se trg nasiti. slovenski trg poje toliko in toliko in to bo, in popil tudi.

ddv se zna poznat pri avtih, ker so cifre višje, pa pri nepremičninah oz pri več tisoč ali deset tisoč nakupih. tam bo nekdo korigiral cene, če ne najde izgovora v dražji delovni sili, minimalna je šla gor, ali pa v dražjem transportu. pri par sto evrov artiklih bo pa ddv imel minoren vpliv.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.914
113
Klasika na alterju- privrzenci SDS bodo nabijali, kako bi se cedilo med in mleko ob uveljavitvi njihovega predloga, normalni in nezaslepljeni pa imamo trezen pogled na zadevo in vemo, kaj in koliko bi lahko pricakovali od tega ukrepa.

Da nebo pomote... nism volilec SDSa, da pa nisem volil nobenega od levice, je pa tako razvidno iz mojih postov. Da me slučajno nebi kdo v kako sekto metal.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
Pri nas je davek 22% in 9,5% za precejšen nabor stvari.

V EU ima od nas višji ali enako osnovno DDV stopnjo 10 držav, 16 pa ima višjo znižano stopnjo - vendar je tu nabor izdelkov in storitev različen od države do države. Pri nas je bolj obširen, kot običajno, vendar to ne pomeni nujno, da je več izdelkov, zgolj opis je bolj obširen.

Če bi šli na 19 in 8, potem bi imel od nas višji ali enak osnovni davek 25 držav, 18 pa bi imelo višjo znižano stopnjo.

V EU je 28 držav. Manjši osnovno DDV stopnjo bi imele zgolj Malta in Luxemburg.