Krizni DDV

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #9334
  • Začetni datum

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
softi: in kaj točno ima povprečni Slovenec od Luke Koper? Kaj točno bo imel od drugega tira? Mogoče to, da bo že sedaj katastrofalno slab železniški prevoz potnikov drugje po državi še slabši zaradi več tovornega prometa na železnici in na koncu bodo avtoceste polne še bolj kot bi bile brez drugega tira, ker ljudje ne bodo imeli normalne alternative.
Gospodarske stvari so stvar investitorjev, kapitala in ne države. Država naj se neha igrati v gospodarstvu. Luka Koper je čisti gospodarski subjekt, ki ne rabi igric države. In Janša s tem nima prav veliko, res pa je, da se ljudje bolje počutijo, če rečejo, da je Janša kriv.
SFRJ: ko si "sever" v neki državi, ti gre zmeraj dobro na račun "juga". V SFRJ smo bili "sever", trg je bil zaprt, kakoršnokoli ceno smo postavili, je bila prava. Ko se je trg odprl, so firme kot domine padle v pol leta. Ne zaradi zlobe politike, temveč zaradi navadne konkurence. "Sever" bi moral skrbeti, da se "jug" razvija z višjo gospodarsko rastjo. Mogoče je to držalo v SFRJ. Vsekakor v EU to dokaj drži za večino držav "juga" (oziroma geografsko bolj vzhoda). Še zlepa pa ne bodo enako razvite naslednjih nekaj desetletij. Saj so zaostajale tudi več desetletij.

miflo

Fizikalc
17. jun 2018
372
115
43
Zanima me zakaj evropo to tako prekleto moti, da je veliko posamičnih lastnikov nepremičnin? Koji jim je qrac? Želijo, da neke vrste multinacionalke ali takšen ali drugačen kapitalist pobere našo lastno imovino in nas s tem še bolj zasužnji?
Če bi vidu da majo v revnejši sosedovi vasi asfaltirane ceste, medtem ko bi se v vaši, kao bogatejši, vozili po makedamu, bi se lahko zgodilo, da bi svojega župana za kravatlc pobarali, zakaj tako?, ker očitno se da asfaltirat, če so to naredili revnejši......gremo mi tale naš vaški sistem zamenjat ......
Nekaj v takem smislu....

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
prjatla, kje sta vidva našla, da trdim, da se z dvigom ddv niso zvišale cene? seveda so se. trdim, da se znižale ne bodo.

ker vsak bi imel plačo 100€ večjo, nihče 100 nižjo.
vsak bi dal golfa za passata, nihče passata za golfa.

človek želi gor in noče dol. gensko mu je tako zapisano. kot vsem ostalim. vsaka riba bi jedla, ne bi bila pa hrana.

a vi res verjamete, da so cene 19,99 nabavna plus marža plus ddv, al je prej - ddv, - nabavna, kaka je marža? premala, potem pa 20,99..ponovi vajo.

in res verjamete, da se bodo x,99 ali y,49 zarad ddv spremenile v x,97 in y,48?

če ja, končamo debato, ker smo predaleč anrazen.

aja, vsa ta debata je plod opozicije, ki pač nima s čim morit. in teoretično se sliši dobro, se da nasest, praksa je pa praksa.
Ne vem sicer kje ti kupuješ in kaj, ampak jaz relativno malo x,99 izdelkov kupim.
In kot rečeno, morda se takoj ne bo poznalo, se bo pa zagotovo dolgoročno ali v smislu, da ne bodo tako hitro šli na dvig cen ali pa kaj drugega. Poleg tega bi pri določenih storitvah TAKOJ se znižal račun.
In a mi poveš, kje bi zaposleni dobil manjšo plačo, če firma zaračuna nižji DDV? Ne razumem.

Pa še glede mešanja dreka opozicije: ne morem videt ne levih in ne desnih, ampak tokrat pa dam opoziciji prav. Ker če se ne bi pogovarjali o znižanju DDVja, bi se verjetno že delal kje plan, kako bi ga zvišali na 25%, da se zadovolji vse svinje pri koritu. Tako pa bo morda vsaj to se zamaknilo, do naslednje krize.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.832
5.933
113
Krize je konec, krizni ddv ostaja.

Hvala, lažnivci in prevaranti, da ste se razkrinkali.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Po devetih letih se je torej prvič zgodilo, da je dizel dražji od 95-oktanskega bencina. In to kljub temu, da je nabavna cena dizla nižja kot pred desetletjem. V enakem obdobju pred desetimi leti smo namreč za gorivo plačevali bistveno manj. 50 litrov bencina nas danes stane 18 evrov več, dizla pa 16 evrov več kot takrat. Čeprav so cene goriv na mednarodnih trgih padle.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
In zakaj je po tvojem tank goriva dražji za 18 € kot pred 10-imi leti, če davki na to nimajo vpliva?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.914
113
Inflacija ja... samo je meni na račun inflacije v tej dobi šla plača gor za 30 eur, tukaj se pa pogobarjamo o enem tanku...

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.798
113
DDV bi se moral znižat nazaj že samo zaradi reda, tako pa vemo kako lažnjiva in goljufiva je politika. To je problem. Nebenmu kurcu in ***** ni za verjet, ki že hodi blizu parlamenta.

Tu je glavni problem.

Enako je z davkom na luksuz in ostale anomalije. Butasto do amena. Plačuje pa itak vse raja. Posredno ali neposrdno. Potem pa nek Jerovšek (to je pač zadnji primer) jamra kako s 1700 € penzije ne more preživet. Takoj v zapor za kak mesec, da se mal premisli.

• Všeč mi je
Reactions: Cash, tomi in Matey

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
"Modro" čakajo na novo krizo, kjer bo DDV potrebno spet povišat, verjetno na okroglih 25%. HU so že na 27%, tako da še za eno krizo ostane lufta. Tako to gre.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
... morda inflacija? :evil:
Ja, inflacija pri obdavčitvah :). Nisem šel preverjat zneskov, ki jih napisal softi. Ampak mislim, da gre za absolutne zneske. Torej cene na svetovnih trgih so nekje na ravnih izpred 10 let, tankanje pri nas pa je dražje za 16 oziroma 18 € na tank (50 litrov ?).
Na gorivo je sedaj koliko davkov v Sloveniji? Kaki štirje. Ko so v SFRJ prišli do 5+ davkov na isto reč, se je hudič od države sesul. Pa ko jo je Marković že skoraj rešil.
Če preletim ta lanski članek, "naši" nabavniki nekako uspejo dobiti k nam goriva dokaj ugodno. Bolj ugodno kot sosednje države (dobimo slabšo kvaliteto?), vendar pa se država potem z davki solidno usede gor. Kar je prav, ker imamo verjetno tudi večje prihodke kot v sosednjih državah :evil:

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
https://novac.jutarnji.hr/novcanik/...oce-i-povrce-jeftinije-i-do-30-posto/8237291/
Komentarji:
Lažovi!! Evo iz lidla, salata kostala 4kn, podigli cijenu prije pojeftinjenja na 6kuna a sad smanjili na 5 kn.Ovaj kvazi strucnjak Munjiza gudi o postotnim poenima,ako je nrsto spusteno 13% onda je to 13% a ne 10% jel to kao zalazi u tr.marzu, mozres misliti
A evo i iz spara, junece rebro kosta sada 35kn, spusteno sa 39kn.Prije tjedan dana je kostalo 29,99kn.Toliko o bagri

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Jaz sem sicer zmeraj mislil, da so imeli Hrvati že prej nižji DDV za hrano, kot imamo mi 9,5%, ampak zgleda ne. Čeprav se mi zdi smešno, da ne piše za vso hrano, ampak je našteto mesto, zelenjava itd. Se pravi če nekdo rad je kruh potem pa kar ni upravičen do tega al ka.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
Online zbiranje podpore za zakon, ki bi znižal stopnjo DDV.
A ni ljudska iniciativa za spremembo davkov ena redkih, ki je dejansko na vsej črti od uredb do ustave prepovedana?
Oziroma brezpredmetna.

Referendum za odpravo davkov
Kakšen bi bil izid, če bi ljudi na referendumu vprašali, ali znižati davke za polovico? Vnaprej se ve kakšen, zato je mnogo pametnih razlogov, da se tega ne počne, pravi Slavko Gaber (LDS). Za nekatere stvari, kot so davki, proračun, plače državnih uradnikov, bi bil referendum prepovedan.