Lani sem kupil v IKEA Slovenija stol JÄRVFJÄLLET za 169 EUR. Danes je povsem isti stol 250 EUR.
In če se vrnem nazaj na moj sektor, lani jeseni so bile odkupne cene pšenice okrog 300, nabavna cena tone dušika je bila namesto tam nekje 300 eur/T kot je običajno, 900 EUR/T, sedaj se počasi vrača na 300 eur/T ampak je glavnina sezone uporabe že mimo, za letos glede na to kar ponujajo Srbom se nam zaradi brezcarinskega uvoza žita iz Ukrajine, ki nima nobenih EU omejitev uporabe FFS in gnojenja obeta odkupna cena pšenice tam okrog 180 eur/T, ječmena pa 155 eur/T. Me res zanima, če bojo cene v trgovinah sledile odkupnim cenam osnovne surovine. Predvidevam, da ne, razliko pa bojo v žep pobasali vsi vmes med kmetom in potrošnikom. V končni fazi nič novega, zgodba videna skoraj vsako leto, ampak kmetje smo na koncu tisti, zaradi katerega se vžigajo nekateri potrošniki kar se tiče subvencij, traktorjev itd... Kupa novih trgovskih centrov ne opazi nihče, tudi če stoji sredi njega. Vse skupaj dolgoročno vodi v propad lastne pridelave podprt z EU politiko, ker mladih, ki bi se zajebavali s tako količino dela in birokracije preprosto ni več (ravno danes govoril z učiteljem iz srednje šole, o stanju 20 let nazaj in sedaj. Nimajo več koga učiti kmetijstva, ker med mladimi zanimanja več ni). Tale košarica je samo medijsko mašilo, da izgleda, kot, da vlada nekaj dela na cenah.