Kriza in recesija

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.419
536
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Na kakšnih načelih pa potem deluje naprimer slovenski urad za varstvo konkurence
17758-icon_confused.gif

O protekcionističnih ukrepih pa sem že enkrat napisal, pa še enkrat zate.
Kitajska, indija in podobne države imajo v tej krizi dve možnosti:
1. Pristanejo na protekcionistične ukrepe razvitega sveta in s tem omogočijo ohranjanje kupne moči razvitega sveta ter pogoltnejo začasno zmanjšanje delovnih mest zaradi selitve proizvodnje nazaj v razviti svet.
2. Ne pristanejo na protekcionistične ukrepe razvitega sveta, kar bo imelo za posledico zapiranje tovarn v njihovih državah, vendar brez selitve nazaj v razviti svet. Dolgoročno ta scenarij pomeni poglabljanje krize.

Na kratko, če ne bodo vsi (razvite države in države v razvoju) uravnotežili svojih trgovinskih bilanc se bo kriza poglabljala, ker se bo realna kupna moč srednjega sloja v razvitem svetu zmanjšala, hkrati s tem pa tudi investicije v razvitem svetu.

Zgoraj sem naštel dve edini možnosti obe sta slabi, samo prva je še vseeno boljša od druge.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.060
108
63
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Kitajska, indija in podobne države imajo v tej krizi dve možnosti

Kar se uravnotezitve bilanc tice, se strinjam s teboj, saj je se vedno osnovno nacelo ekonomije: TASTAAFL
smile-1.gif

Kitajska in Indija sta enostavno preveliki, da bi se morala bistveno podrejati razvitemu svetu. Kitajski GDB je 4.4 triljone, njihove izvoz v razviti zahod (US; EU, JP) je 700 miljard, uvoza od tam pa dobrih 400. Njihov presezek je 260 miljard. in edino na njihov presezek lahko igra protekcionizem zahoda.

V trenutni konstelaciji lahko torej zahod vpliva samo na 6% kitajskih zaposlitev. Pri njihovi rasti 9% na leto, to pomeni, da lahko zahod v najboljsem primeru zabremza Kitajsko za eno leto.

LP P

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.419
536
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Tile tvoji podatki mi nekako ne gredo skupaj. Če vemo, da imajo ZDA enormen trgovinski primanjkljaj (uvozijo veliko več kot izvozijo) in da je ogromno robe pri nas MADE IN CHINA, potem bi moralo biti kitajsko razmerje med uvozom in izvozom dosti drugačno.

Bistven problem svetovne ekonomije je v trgovinski bilanci razvitega sveta (EU, ZDA, Kanada, Japonska, Avstralija), te države premalo izvozijo oziroma preveč uvozijo. Kriza je ravno zaradi neuravnoteženosti trgovinske bilance razvitega sveta. Kupna moč pada v razvitem svetu.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.272
6.103
113
Kriza ogroža kitajsko stabilnost

Citat:
Kitajski delavci so nezadovoljni. Zaradi krize je brez dela ostalo 26 od okoli 130 milijonov delavcev-migrantov. Skrčeni trgi za kitajske igrače, obutev in elektroniko so povzročili zaprtje 670.000 majhnih in srednjevelikih podjetij na Kitajskem. Po nekaterih podatkih je nezaposlenost v državi kar 25-odstotna (po uradnih podatkih naj bi bila 4,2-odstotna). Nezadovoljni delavci protestirajo v nekoč cvetočih industrijskih mestih na jugu Kitajske. Vedno bolj jezni so tudi kitajski študenti.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.572
6.657
113
pri taščici
NLB na veliko ponuja stanovanjske kredite bivšim varčevalcem NSVS mislim da nekaj pod 4% EOM. Problem je v tem daje znesek omejen na 5 kE, doba mislim da max okoli 5 let, in da takrat ko sem rabil kredit niso o kakšnih takih pogojih nič slišali, kaj šele o kakšni "prilagodljivem" odplačevanju (odpplačilo 100% kredita čez eno leto ko bi se mi iztekla NSVS).

Najprej so poslali pošto, potem pa me je proti večeru pa še klicala pa prepričevala o ugodnem kreditu....:grrrr

erikson

Guru
25. avg 2007
22.272
6.103
113
Te dni iz NLB veliko kličejo svoje komitente in ponujajo kredite ter varčevanja.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Mene so iz SKBja klicali za varčevanje. Ponudba je uboga, kar je priznalo tudi dekle, ki je varčevanje ponujalo. Najugodnejši so depoziti na fiksno vezavo, varčevalni račun pa ni niti pol % letno.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Koliko % pa ponujajo? Meni namreč NKBM ponuja mizernih 2.55% (mesečna vezava na pogodbo).

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
To je še dobro. SKB banka mislim da ima trenutno okoli 1,95% za 31 dnevno vezavo.
Jaz bom denar raje začel vlagati v orožje, prepovedane snovi in belo blago
smile-1.gif

Samo šala, da ne bo kdo živčen med varuhi javnega redu in miru.
Konec koncev bo ta zapis ostal 24 mesecev v diskovnem polju mojega ISP ponudnika.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Banke so se zgleda napolnile z denarjem in zato se obrestna mera za depozite zmanjšuje
frown-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Konec koncev bo ta zapis ostal 24 mesecev v diskovnem polju mojega ISP ponudnika.
Na Alterju pa še dlje. V Googlu pa pod zgodovino strani najbrž kar trajno.
grims-1.gif

Nazadnje urejeno:

erikson

Guru
25. avg 2007
22.272
6.103
113
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Jaz bom denar raje začel vlagati v orožje, prepovedane snovi in belo blago
smile-1.gif

Deset milijonov milijonarjev

Citat:
Že res, da je Microsoftov Bill Gates lani izgubil 18 milijard dolarjev, a se je kljub temu po enoletnem premoru s "komaj" 40 milijardami že vrnil na prestol najbogatejšega Zemljana. ... Ne sicer veliko, pa vendar se je v milijardersko druščino uvrstilo 38 novincev, med drugimi tudi glavni dobavitelj kokaina v ZDA, Mehičan Loera.

shocked-1.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.272
6.103
113
recession%2B2.jpg

15. februarja 2009 sem pričel s temo:

Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Mediji so polni novic o odpuščanjih, nižjih plačah, manjši prodaji nepremičnin in avtomobilov, ...
Ali ima kriza in recesija na vas že kakšen vpliv? Ste spremenili nakupovalne navade, pričeli kupovati v drugih trgovinah? Telefonirate manj kot prej? Ste vzeli počasnejši paket za dostop do interneta?
Imate kakšen uporaben nasvet za ostale uporabnike?

Kako se je vaše življenje vmes spremenilo? Živite slabše, enako, bolje kot takrat? Ste zamenjali službo, ponudnika telefonije?

igi

Guru
13. okt 2007
5.580
1.186
113
Celje
Hja v mojem poslu se je nekaj spremenilo v zadnjih 3 letih. Cenenih modelov pa tudi srednjega razreda klim se praktične ne proda NIČ. Očitno tisti, ki nimajo denarja tudi za najcenejše nimajo. Tisti, ki imajo dovolj pa kupijo samo najvišje modele! In tem z "dovolj" denarja se recesija ne pozna kaj dosti. Je pa ostanek manjši kot pred leti...