Kriptovalute (tehnologija, trgovanje, borze...)

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.472
10.708
113
ja, ker brez tele valute si tezko kruh kupiš, zato hočeš nočeš moraš verjet...

s kripto si lahko kupiš kaj? pamet? haha

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Eno vprašanje, da kvalitetno zaključimo debato v gostilni in sicer a je pri nas trgovanje s kriptovalutami (dobički) obdavčeno ali ne? Jaz trdim da ja, nekdo pa trdi da ni in da je bil zgolj dan prelog ampak ni bilo sprejeto?

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.526
4.637
113
Eno vprašanje, da kvalitetno zaključimo debato v gostilni in sicer a je pri nas trgovanje s kriptovalutami (dobički) obdavčeno ali ne? Jaz trdim da ja, nekdo pa trdi da ni in da je bil zgolj dan prelog ampak ni bilo sprejeto?
Ni, razen, če se te lotijo in ti dokažejo, da trguješ, torej je to tvoj "biznis". Kje je meja (koliko tradov na teden recimo), pa nihče ne ve.

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.167
487
83
Ni obdavčeno, razen če gre za aktivno trgovanje kot primer dejavnosti. Okvirna meja je postavljena nekje na 1000 trejdov ali 100 trgovalnih dni na leto. Se pa seveda presoja od primera do primera.

• Všeč mi je
Reactions: disc

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Saj to sem jaz rekel, da če gre za en poslen ni problema, če pa skoz oz. redno trguješ je to dejavnost. Nevem.

hdx

Guru
1. jun 2011
1.548
2.262
113
Če je trgovanje tvoj hobi, potem nisi obdavčen. Če je pa tvoj glavni prihodek potem pa si obdavčen.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Kaj je zate trgovanje?

Teoretično to da skoz prodajaš in kupuješ. Ne govorim o tem da kupim 3 BTC in jih držim 5 let ter nato prodam. Če pa dnevno drkaš in trejdaš bi skoraj rekel da je to dejavnost. Kar se pa tiče hobijev. Hja... Jaz za hobi pijem, igram košarko. Isto kot da bi rekel da vsak dan zijaš in gor drkaš športne stave in je to hobi. Hobi je težko, zagotovo gre za denar ali pa zasvojenost. Nevem tako jaz gledam, ne trdim da imam prav.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.235
1.014
113
Teoretično to da skoz prodajaš in kupuješ. Ne govorim o tem da kupim 3 BTC in jih držim 5 let ter nato prodam. Če pa dnevno drkaš in trejdaš bi skoraj rekel da je to dejavnost. Kar se pa tiče hobijev. Hja... Jaz za hobi pijem, igram košarko. Isto kot da bi rekel da vsak dan zijaš in gor drkaš športne stave in je to hobi. Hobi je težko, zagotovo gre za denar ali pa zasvojenost. Nevem tako jaz gledam, ne trdim da imam prav.
Sprašujem zato, ker se je omenjalo, da če narediš določeno št. tradov (12 če se ne motim) to FURS smatra za trgovanje in te obdavči. Verjetno te pozovejo v vsakem primeru, če so večje transakcije na račun, pa potem dokazuješ.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Kako lahko vidijo na kraken kaj delaš?

Ali, štejejo ko si prenakazuješ denar na menjalnice.....

lol

krucefiks, da eni živite še v 60ih.....

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.167
487
83
Sprašujem zato, ker se je omenjalo, da če narediš določeno št. tradov (12 če se ne motim) to FURS smatra za trgovanje in te obdavči. Verjetno te pozovejo v vsakem primeru, če so večje transakcije na račun, pa potem dokazuješ.
Narobe, v uradni fursovi razlagi je okvirno 1000 trejdov na leto.