razumem. Ampak 99% jih je skočlo v kripto, da bodo obogateli ko satani. Je tako ali ni tako.
Ne vem, če je kakšna druga nadčloveška agenda tu. In če nadaljujemo, kakšen je cilj, porš, unicef, kurjenje fizičnega denarja, potem after. Ali pa bolj temna resnica, da "so me nategnili". ?
Ti si pošteno napisal.
Tudi sam kliknem temo, da mal vidim kaj se dogaja... pa vidim da bolj malo, kljub navdušenju. Zdaj pa sem mal podrezal. Neuspešno.
Vsi investirajo, da bi zaslužili. To ni samo kripto. Je pa res, da nekateri pridejo v kripto, ker bi radi obogateli čez noč in taki na koncu izgubijo.
Praviloma je to zato, ker mečejo prihranke v shitcoine in trgujejo z vzvodi.
Sanjati o nekih milijonih je brez veze. Da bi nekdo zaslužil več deset/sto milijonov, mora biti že v štartu premožen.
Tisti, ki ne vejo kako trg deluje, ponavadi skočijo na vlak takrat, ko je hype. Ko berejo v medijih o rekordih in ko vsi okoli govorijo, kako bodo obogateli.
Hype je ponavadi zadnje dejanje pred kakšno večjo korekcijo oz . začetkom bear marketa.
Večina mojega denarja je dolgoročna investicija. V kriptu sta to BTC in ETH, altcoine imam samo za bull market. Ko sem z profiti zadovoljen preprosto prodam. Se ne obremenjujem s tem ali bo šla cena še gor ali ne.
Pri meni sta dolgoročno samo BTC in ETH kar se kripta tiče.
Pri delnicah imam pa bolj razpršeno.
Pri dolgoročnih investicijah so grafi nepomembni. Vse tiste črte so brez veze. Pomembna je samo človeška mentaliteta. Takrat, ko vsi govorijo da gre vse do nule, takrat kupujem. Ko so vsi bogataši in razmišljajo o tem, kako jim ne bo treba več delat, takrat prodajam.
Trgovanje je pa druga stvar. Tam so črte pomembne. Zakaj? Ker trejderji gledajo, kjer je demand oz. supply zona. in naštimajo nakup pri določeni ceni (demand). oz prodajo na supply. Torej, spet psihologija, ampak drugačna kot pri dolgoročnem investiranju. Črta še ne pomeni, da se bo cena 100% odbila, ampak ti pomagajo pri planiranju.
Za tebe so črte neumne, za mene pa niso, ker točno vem kje naštimani long oz. short pozicijo, ter kje naštimati stop loss in TP oz. TP1, TP2 itd..
Če mi trejd ne uspe, je izguba minimalna. Nisem nekdo ki rad shorta trg, zato je moja uspešnost okoli 40%, ampak sem še vedno v profitu zaradi risk managementa.
Zakaj trgujem? Ker me veseli
Zakaj sem začel z investicijam? Ne zato, da bi imel porša, ampak ker bi bil rad finančno preskrbljen, ter da bi ustvaril nekaj za prihodnost mojih otrok.
Prve profite sem investiral v nepremičnino, ter jo oddajal za turizem. Potem sem z zaslužkom kupil še drugi apartma. Danes imam štiri apartmaje in se bom verjetno tukaj tudi ustavil. Cene v turističnih mestih so se zelo napihnile. Za sebe sem poskrbel, za otroke tudi do neke mere. Učim jih o ekonomiji in denarju, tako kot je mene oče. Če bodo vse skupaj zafurali, bo to njihov problem.
Sem pa eden tistih čudakov, ki rajši dela kot pa poležava