Hm, sem prebral vse pa se mi prej "ni dalo" odgovarjat, ker so ti tako drugi napisali, pa vendar bom sedaj odgovoril. Glede na trenutno vrednost EURIBOR-ja in stanje gospodarstva mislim, da še vsaj kako leto verjetno pa kar dve ni za pričakovat, da bi začel EURIBOR skokovito naraščat. Za dvig gospodarske rasti in izhod, res izhod iz krize je namreč ZELO potrebno dvigniti porabo in zadolževanje potrošnikov in gospodarstva. In to bo možno samo tako, da bo na trgu dovolj velika ponudba denarja (kar sedaj še zmeraj ni - vsaj za gospodarstvo) in tako da bo cena denarja nizka. Torej lahko po mojem mnenju realno pričakujemo, da se bo rast oz. večja rast EURIBOR-ja začela enkrat v roku dobrih dveh let ali več.
Ti se zadolžuješ za obdobje 15 let. V tem času si lahko prepričan, da boš sigurno vsaj enkrat ujel vrh in dno referenčne obrestne mere. Verjetno pa celo dvakrat če bi gledali malo skozi zgodovino spreminjanja EURIBOR-ja. Po mojem spominu, drugače pa imaš link nekje zgoraj je v letu 2005 (takrat sem se zaposlil na banki in začel bolj spremljati te zadeve) bila vrednost 6M EURIBOR-ja nekje okrog 2,3%, leta pa je potem do konca leta 2008 narasla na okrog 5,3%. Torej v štirih letih. V tem času imaš torej dovolj časa, da obstoječi kredit nadomestiš z novim, ki bo takrat cenejši in poplačaš tega osnovnega, ki ima malo večji obrestni dodatek. Praviloma namreč imajo banke ob večji vrednosti EURIBOR-ja višje dodatke in ob taki kot je sedaj nižje obr. pribitke.
Poleg tega na začetku odplačevanja kredita plačuješ večji del obresti in manjši del glavnice (ker ne delam na kreditih se lahko tudi motim, tako da me naj kdo popravi) kar pomeni, da če tudi bo v nadaljnjih letih EUROBOR začel naraščati to na višino tvojega obroka ne bo več imela tako velikega vpliva saj boš takrat velik del celotnih obresti že odplačal.
Torej za konec. Moj predlog je da vsekakor vzameš sedaj kredit vezan na EURIBOR in ne na fiksno OM. Sploh pa ker lahko kot fizična oseba, kredit kadarkoli poplačaš oz. vrneš oz. nadomestiš z novim. Zmeraj ti morajo pri starem kreditu odpisat celotne bodoče nezapadle obresti, zaračunajo pa ti lahko največ polovico na začetku zaračunanih stroškov odobritve. Z novim zakonom o potrošniških kreditih pa bo še nekaj sprememb tudi na tem področju. Na srečo ali pa na nesrečo nekaterih (bank, leasing hiš, ....) bo nov zakon o potrošnikih kreditih dal še več pravic potrošnikom. Ampak to je že druga tema.