Kraje fotk

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
v svetu fotografije je pretok fotk nenormalen. fotke, objavljene na blogih, forumih, bog ve kje še vse, so čisto primerne kvalitete za male printe v novičkah v časopisih, da ne govorim, da se da iz 800 x 600 velike fotke narediti zgleden jumbo plakat.

ampak - moja zgodba je takšna.

pred časom sem fotkal koncert Billysov, kjer je z njimi prvič nastopil Roman Ratej, in so me prosili, če bi jim lahko dal kakšno fotko z njim. ker smo prijatelji, smo se seveda za fotko zmenili, dogovorili pa smo se tudi, da kjerkoli je fotka objavljena, piše Foto: Jure Makovec.

tako je bilo v press releasu založbe Dallas, na 24ur.com in še marsikje, danes pa odprem InDirekt, zagledam prav to fotko ob novici "Romanova bobnarska klinika", na fotki pa napis Foto: Arhiv.

lahko js mal zbrcam te qurčeve InDirektovce?

še fotka:
351178-RomanRatej.jpg

Priponke

• 351178-RomanRatej.jpg
    351178-RomanRatej.jpg
    140,1 KB · Ogledi: 256

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.304
10.607
113
piši jim, pa kr ceno poleg... razen ce si se slabo dogovoril... ceprav...mislim da si se slabo dogovoril,dal si v uporabo rateju al kermu ze, ta jo pa lahk objavla kjer ce..

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
že, ampak - kaj pa Foto: Jure Makovec? tu jih lahko pohaklam, zato.

arhiv fotk je sestavljen iz fotk njihovih fotografov, kateri imajo to urejeno in so zato plačani... v mojem primeru je pa stvar malce drugačna. gre se samo za to, da ni napisa, da sem jaz to fotko naredil...

sej moram preverit najprej pri Billysih... skratka, ta fotka ni njihov arhiv. pika

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.304
10.607
113
ce pa si jih dal v uporabo for free?????????? na te stvari bos moral prej mislit, ko bos dobrotnika igral..pa bos moral rect ni blema 20 € pa lahk s sliko delate kaj čete. To se boš moral naučit... takole pol se karat na suho sploh ko si enkrat rekel da lahk delajo z njo kaj cejo, bo tezka, pa se neresen bos izpadel
wink-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
zato moram preverit, a je fotka šla z rok Billysov al ne. ker če ni šla, pol kul, če je šla, se lahko obregnem le ob podpis fotke.

kar se plačil tiče smo pa z Billysi po svoje vse lepo zmenjeni...
wink-1.gif

če bo turneja je pa drugače, tam smo pa rekli, da bomo govorili tudi o finančni plati.
grin1.gif

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.363
81
48
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
zato moram preverit, a je fotka šla z rok Billysov al ne. ker če ni šla, pol kul, če je šla, se lahko obregnem le ob podpis fotke.
kar se plačil tiče smo pa z Billysi po svoje vse lepo zmenjeni...
wink-1.gif

če bo turneja je pa drugače, tam smo pa rekli, da bomo govorili tudi o finančni plati.
grin1.gif

Ne se blamirat, pa požri.. Napiši mail na Indirekt, da si avtor fotografije in da so brez tvojega dovoljenja uporabili tvojo fotko, da naj plačajo avtorske pravice in navedejo pravega avtorja, v nasprotnem primeru pa naj fotko odstranijo s spleta
10.gif
. Pa ne pričakuj preveč...

Če že talaš đabe fotke naokrog, si delaj watermark, kot npr.

2548730415_86eec7556c_o.jpg

Potem pa naj te kličejo, če hočejo imeti fotko brez watermarka

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Sam to, da odstranis watermark iz slike je pa pomoje se vecji "prekrsek" in tudi hitro dokazljiv. Pomoje se noben ne gre tega spilat

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Ni res. Tudi pri ahrivu bi moralo pisati, kdo je fotkal. Saj veš, moralne avtorske pravice ostanejo, četudi se materialne prenese oz odstopi...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
stari, pa ne more bit fotka arhiv, če pa je ni naredil notranji!? halo?

bom še šefa malo pobezal, kaj in kako naj ukrepam... glede na to, da nabavljam objektiv, mi bo kakšna dodatna možna injekcija evrov samo prav prišla...
grin1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Lahko je arhiv od zunanjega avtorja, zakaj ne? Odvisno od marsičesa. A kakor vem, je vedno treba označiti, kdo je fotograf.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
zdele jih bom poklical, in sicer na takle način, če se strinjate:

Dober dan, ta pa ta, pri telefonu, zanima me, če bi želel za eno vašo fotko, da jo pridobim, in objavim na svojem portalu, bi moral plačati?
Oni: seveda da!

Jaz: no, zakaj pa potem za vas ne velja enako? in potem akcija naprej...
wink-1.gif

al ma kdo boljši predlog?

tudi če so jim jo Billysi dal, pokronal so ga, ker bi potem morali napisat Foto: Arhiv Billysov, Romana Rateja ... mene, whatever. glede na to, da piše Foto: Arhiv, pa smatram, da so fotko odkupili za svoje potrebe, torej, kam pošljem položnico...
wink-1.gif

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Sem sele danes videl in se nisem prisel do tega, da bi napisal konkreten mail. Ce ima pa kdo ze "template", se pa tudi priporocam
hysterical-1.gif

edit: Sem jim poslal mail skupaj s TRR in zneskom 500€ (na http://luka.rener.info/ na dnu imam napisano, kako in kaj, pa so to prekrsili). Tako ali tako ne pricakujem nic, ampak gre se za princip.

Nazadnje urejeno:

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Kdaj pa kdaj preveri tudi zurnal24.si. Tam so tudi taki pajaci, da fotke "kradejo". Pa tudi z Organonom so imeli kolegi ze probleme...