Covid-19 Koronavirus - začasno čakanje na delo, dopust, odpovedi pogodb...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja saj to sem jima jaz rekel da se verjetno nanaša na posamezen mesec. Namreč ne moreš biti na tak način kaznovan ker pač nisi bil "požrešen" in nisi v štartu vsega označil. Namreč kdo pa ve ali bo UTD sploh potreboval maja?

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Sem pa ravnokar dobil info, nevem ali drži ali ne, ampak da tisti ki bodo prejeli te pomoči, da lahko skoraj zagotovo pričakujejo podrobne preglede s strani FURSa, torej ne vezano samo na to pomoč.
Ali je to res ali ne, ne vem.
Jaz bi rekel, da v kolikor bo to šlo čez z normalnim trudom, po možnosti še z nekimi algoritmi, da je to nekaj čisto normalnega, da tiste, ki bi zlorabljali pomoč, jih pobašejo. Sam bi jim še kazen nabil.
PA NE PIŠEM GLEDE PROMETA, ker pač ne veš. Ampak če potem vidiš da je šlo vse super naprej in padeš ven, bi bilo fajn, da samoiniciativno vrneš denar, ne pa se narediš noja in glavo v pesek.

In seveda, preveriti je potrebno tudi vse ostale prejemnike pomoči (sploh večje).

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: 8888

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Ja saj to sem jima jaz rekel da se verjetno nanaša na posamezen mesec. Namreč ne moreš biti na tak način kaznovan ker pač nisi bil "požrešen" in nisi v štartu vsega označil. Namreč kdo pa ve ali bo UTD sploh potreboval maja?
A ni to zelo jasen odgovor? Lahko za vsak mesec posebej vlagaš očitno... Jaz za marec ven padem, za april in maj bom pa oddal skupaj, ko bom videl, kaj bo pokazal posel.

49. Kdaj bom prejel nakazilo mesečnega temeljnega dohodka?
Izjava (ista kot za oprostitvi plačila prispevkov) mora biti preko eDavkov (splet ali mobilni telefon) vložena do 31.5.2020
Če bo izjava vložena do 18.4.2020 za marec bo nakazan denar na TRR 25.4.2020
Če bo izjava vložena od 19.4. do 30.4.2020 za marec in/ali april bo nakazan denar na TRR 10.5.2020
Če bo izjava vložena od 1.5. do 31.5.2020 za marec in/ali april in/ali maj bo nakazan denar na TRR 10.6.2020

• Všeč mi je
Reactions: McGiver

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.923
6.557
113
Pri vseh teh silnih milijardah in 1100/mesec za spjcka... O kakem delezu pa je tu govora, da bi pa ravno te zdaj tako močno preverjali. Tukaj se gremo spet to, da so ponavadi oneman bandi, pol prekarcev in jih je najlaže ustrahovati. Tok te napsihirajo, da si ne bi upal vzeti, že če bi kamot lahko. Pa javne izjave, pa vse ti bomo pogledal, samo zato, ker si prosil, pa bolje da nič ne zajebes pri oddaji, pa pogoji taki, da kolikokrat jih prebereš, tolikokrat jih drugače lahko z interpretiras...

Tragikomično v bistvu...

• Všeč mi je
Reactions: bertoncl

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Pri vseh teh silnih milijardah in 1100/mesec za spjcka... O kakem delezu pa je tu govora, da bi pa ravno te zdaj tako močno preverjali. Tukaj se gremo spet to, da so ponavadi oneman bandi, pol prekarcev in jih je najlaže ustrahovati. Tok te napsihirajo, da si ne bi upal vzeti, že če bi kamot lahko. Pa javne izjave, pa vse ti bomo pogledal, samo zato, ker si prosil, pa bolje da nič ne zajebes pri oddaji, pa pogoji taki, da kolikokrat jih prebereš, tolikokrat jih drugače lahko z interpretiras...

Tragikomično v bistvu...
Delno imaš morda prav, ampak jaz bi rekel, da če narediš po pravilih, zadeva ni tragikomična, itd. Se kot s.p. ponavadi srečuješ z bistveno večjimi debilizmi od zakonov in po moje to ne bo panika preskočit. Sploh, če nisi že totalno v dreku in lahko počakaš do konca za vlogo. Takrat bo bistveno več jasno.

Se pa strinjam, da bi bilo fajn videti razrez pomoči in kdo bo potegnil največji kos pogače.

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.421
963
113

Tragikomično v bistvu...

Verjetno imaš prav. Obstaja pa tudi druga skrajnost. Koliko je frizerjev, manikerjev, lepotnih salonov ipd., ki so večinoma delali brez računa, lepo služili in bodo daes dobili nadomestilo? Vseh zadev se pač ne da predvideti.

Pe še nekaj; nikakor ne razumem, da je toliko ljudi v tej Sloveniji brez varnostne rezerve. Da je (bi bil) problem prispevke plačat za en mesec? Lepo vas prosim, pa vsi tisti, ki pri X letih dela, pa naj si bo to s.p., prekarc, ali pa d.o.o., nima za mesec ali dva za preživetje, potem tukaj ni problem Covid-19, ampak je nekaj narobe s poslovanjem. No, po vsej verjetnosti z življenjem iz rok v usta, razloge pa vsak sam pozna.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Pe še nekaj; nikakor ne razumem, da je toliko ljudi v tej Sloveniji brez varnostne rezerve. Da je (bi bil) problem prispevke plačat za en mesec? Lepo vas prosim, pa vsi tisti, ki pri X letih dela, pa naj si bo to s.p., prekarc, ali pa d.o.o., nima za mesec ali dva za preživetje, potem tukaj ni problem Covid-19, ampak je nekaj narobe s poslovanjem. No, po vsej verjetnosti z življenjem iz rok v usta, razloge pa vsak sam pozna.
Se strinjam.
Po mojih opažanjih sicer večinoma ni problem v življenju iz rok v usta, temveč v življenju na previsoki nogi aka lizing in ostalo. Pač se mora Slovenec pokazati z novim avtomobilom, pa počitnicami ne vem kje.

Drugače pa jaz recimo ne vidim takega problema pri one man bandih, sploh tistih, ki delajo v kapitalsko neintenzivnih panogah.
Ko zraven daš zaposlene in recimo panoge, ki zahtevajo visoka vlaganja v stroje in opremo, se pa stvar konkretno zakomplicira zelo hitro lahko. In narediti rezervo za to je malo drugače, kot recimo en s.p. samo zase, ki dela recimo računovodske storitve, kjer praktično ne rabiš skoraj nič opreme.

Še tole: imam še kar nekaj kolegov, ki imajo s.p. in večinoma nihče ne jamra zaradi te situacije. Itak ni optimalna in bomo vsi nekaj izgubili (verjetno tudi dolgoročno, ne le ta dva meseca), ampak smo vsi dokaj realni in nismo šli s pufi na polno. Tako da sedaj urejamo tiste birokratske stvari in ostale nepomebne zadeve, da bo potem ob sprostitvi čas le za pravo delo. Nekateri se bomo pa še fajn odpočili, kar se recimo že kar nekaj časa nismo uspeli.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.923
6.557
113
Verjetno imaš prav. Obstaja pa tudi druga skrajnost. Koliko je frizerjev, manikerjev, lepotnih salonov ipd., ki so večinoma delali brez računa, lepo služili in bodo daes dobili nadomestilo? Vseh zadev se pač ne da predvideti.

To je drug problem. Ki se ga rešuje drugače. In nima v tej debati kaj iskati.

Kako se pa živi, je pa spet tretja debata. Varnostne rezerve imam vedno 6 mesecnih odhodkov celotnega gospodinjstva. A rabim pomoč? Ne, ampak, če se tala vsepovsod, se naj tala samo tistim ki sproti vse zagonijo, potem pa jamrajo? Ostali imamo pa pujsa? Spet kaznovani, ker se trudimo biti odgovorni? Veliko sreče mi vzbujati obcutek krivde, ker bom podala izjavo za vse, kar bom lahko. In ker se bom zelo natančno pozanimala, kako to izvesti.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: sad in bertoncl

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.569
10.784
113
točno ta problem je. Vsi ki majo nove avte na fafo, zdaj pa bodo fehtali za pomoč in kazali svojo kreativnost. Janša je v štartu zajebal z oblubljeno pomočjo. Oziroma ima ta pomoč drugo namembnost.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
točno ta problem je. Vsi ki majo nove avte na fafo, zdaj pa bodo fehtali za pomoč in kazali svojo kreativnost. Janša je v štartu zajebal z oblubljeno pomočjo. Oziroma ima ta pomoč drugo namembnost.
Kakšno fehtanje?
Če si upravičen, si upravičen in ni to nobeno fehtanje.
Kako bi pa ti to rešil? Da pride vsak na FURS pokazat, da mu želodec kruli in bi potem pomoč dobil.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.569
10.784
113
kako bi jaz rešil, vsakmu s SLO davčno številko in da je polnoleten 1000 na račun. in gotovo.
nobenih vlog , nobenega pretriganja nobenga sranja...če se že tala denar... (kot sem ti napisal, jaz ga nebi talal sploh).

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
In kako bi s tem rešil podjetja?
Zakaj upokojenec ali študent ali nekdo na sociali rabi 1.000 eur?

• Všeč mi je
Reactions: brane_new
I

Izbrisan uporabnik 3287

kaksne imate nekateri.... penzionisti v slo so polni denarja, prav tako studenti in sociala...

espejcki, podjetja,..... pa je potrebno resevati? kot slo banke? velika vecina polna z dobrimi avti, hise, vikendi..... ampak ne, bog ne daj revezem...

ni bilo tu na alterju vedno polno bogatih, pametnih, uspesnih? vedno proti pomoci drugim, kao njihov problem, ce ne znajo uspeti....

zdaj pa vsa beda prihaja ven, zahebanci ne prezivijo dva meseca brez pomoci, .....

se bi lahko nasteval a se mi ne da....

lepa nasa polna hinavcev in sebicnezev

• Všeč mi je
Reactions: jekleni

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
kaksne imate nekateri.... penzionisti v slo so polni denarja, prav tako studenti in sociala...

espejcki, podjetja,..... pa je potrebno resevati? kot slo banke? velika vecina polna z dobrimi avti, hise, vikendi..... ampak ne, bog ne daj revezem...

ni bilo tu na alterju vedno polno bogatih, pametnih, uspesnih? vedno proti pomoci drugim, kao njihov problem, ce ne znajo uspeti....

zdaj pa vsa beda prihaja ven, zahebanci ne prezivijo dva meseca brez pomoci, .....

se bi lahko nasteval a se mi ne da....

lepa nasa polna hinavcev in sebicnezev
Seveda si popolnoma zgrešil point.
Sveženj pomoči NAJ BI BIL namenjen tistim, ki so OŠKODOVANI zaradi prisilne zaustavitve vsega. Čeprav vemo, da ni ravno tako, ampak gre tudi za kupovanje glasov na volitvah.
Od tu naprej pa sam razglabljaj.

• Všeč mi je
Reactions: bertoncl in Jabe

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.569
10.784
113

če že vsi, ali pa nobeden.
pri podjetjih je najvčji strošek plača zaposlenih, če ne delajo nič. , ponavadi, če ne dela ni plač. simple. tako da to ni neka drama,

Emaster

Guru
Izključen uporabnik
1. sep 2007
1.070
528
113
...v senci...

...moje mnenje je da se brez vsake birokracije vsakemu državljanu Slovenije da 3 mesece po 500 € (spičimo 3 miljarde), hkrati pa ukinemo vse otroške dodatke, socialne, enkratno pomoč,...morda je res kruto, vendar najbolj pravično...

Saj to je namenjeno prebroditvi krize in tako naprimer 4 članska familija preživi mesec brez problema (2000 €), luksuza in ostalih nepotrebnih stvari pa nima smisla podpirat...Sicer pa v vsaki vojni jih nekaj pade...

• Všeč mi je
Reactions: brane_new in sajkek

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
če že vsi, ali pa nobeden.
pri podjetjih je najvčji strošek plača zaposlenih, če ne delajo nič. , ponavadi, če ne dela ni plač. simple. tako da to ni neka drama,
To je pa nekaj novega :). Dej to sindikatom povej :).
...moje mnenje je da se brez vsake birokracije vsakemu državljanu Slovenije da 3 mesece po 500 € (spičimo 3 miljarde), hkrati pa ukinemo vse otroške dodatke, socialne, enkratno pomoč,...morda je res kruto, vendar najbolj pravično...

Saj to je namenjeno prebroditvi krize in tako naprimer 4 članska familija preživi mesec brez problema (2000 €), luksuza in ostalih nepotrebnih stvari pa nima smisla podpirat...Sicer pa v vsaki vojni jih nekaj pade...
A plače bi tudi ukinil?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor

Tragikomično v bistvu...
100 tisoč je takšnih s.p.-jev, vsak lahko dobi maksimalno 550 za marec, 1100 za april, 1100 za maj. Torej skupno 275 milijonov eurov.
V Sloveniji imamo 900.000 delovno aktivnih oseb. Torej s.p.-ji predstavljamo 11,11% delovno aktivne populacije, porabimo pa lahko maksimalno 9,16% dnarja, ki je namenjen pomoči. Ampak v Sloveniji je problem, da gre precej torte med delovno neaktivno prebivalstvo (upokojenci, socialci).

• Všeč mi je
Reactions: Vojnik in brane_new