Počaka s čim?To mi je jasno da lahko damo na čakanje že zdaj ampak po novem mega zakonu bodo pogoji za čakanje bolj ugodni kot po starem? Torej se še lahko počaka do sprejetja novega zakona te dni če prav razumem? Sem tudi kontaktiral računovodkinjo in mi je bilo tako rečeno? Zdaj pa nevem kdo ima prav.
Gremo po vrsti... Delavci katerih na d.o.o.-ju ne rabiš so itak že npr. od 18.3.2020 doma. Firma (d.o.o.) jim je takrat ali pa jim še bo vročilo sklep o čakanju. Tukaj pa se zadeva ustavi. Kaj pa zdaj? Komu in kam preko kakšnega obrazca boš ti javil da si dal delavca na čakanje? Govorim samo o tem da so drugačni pogoji če si dal delavca na čakanje v skladu z zakonom ki je že bil sprejet (prvi interventni zakon) v primerjavi z novim mega interventnim zakonom? Nevem, povej če veš, če imaš izkušnje, če imaš znanje. Sem prav tako govoril danes še z nekaj podjetniki pa nihče nima jasnega odgovra kako in kaj. Prav tako bo hitro tukaj 15. ko bodo plače in bo treba teh 80% ali koliko že dati delavcu plače. Kdo bo izvedel to nakazilo, na podlagi katerega obrazca/prijave?
Gremo po vrsti... Delavci katerih na d.o.o.-ju ne rabiš so itak že npr. od 18.3.2020 doma. Firma (d.o.o.) jim je takrat ali pa jim še bo vročilo sklep o čakanju. Tukaj pa se zadeva ustavi. Kaj pa zdaj? Komu in kam preko kakšnega obrazca boš ti javil da si dal delavca na čakanje? Govorim samo o tem da so drugačni pogoji če si dal delavca na čakanje v skladu z zakonom ki je že bil sprejet (prvi interventni zakon) v primerjavi z novim mega interventnim zakonom? Nevem, povej če veš, če imaš izkušnje, če imaš znanje. Sem prav tako govoril danes še z nekaj podjetniki pa nihče nima jasnega odgovra kako in kaj. Prav tako bo hitro tukaj 15. ko bodo plače in bo treba teh 80% ali koliko že dati delavcu plače. Kdo bo izvedel to nakazilo, na podlagi katerega obrazca/prijave?
Ti je kopirala že Jabe:
Za uveljavljanje upravičenja oprostitve plačila prispevkov po tem členu in za uveljavljanje mesečnega temeljnega dohodka se uporabi ista izjava.
Ok zdaj pa če vklopim razum? Ista izjava? Torej če nisem upravičen do UTD ne bom smel podpisat ISTE izjave torej sem tudi za prispevke odpadel?
Te razumem in si tudi sam želim da je tvoja teorija pravilna in moja napačna kajti to pomeni da sem potem jaz zraven vsaj pri prispevkih!To, da se za oboje uporabi ista izjava (da ne oddajaš dveh), še ne pomeni, da moraš za oboje zaprosit, V nasprotnem primeru bi moralo pisat, da moraš za oboje zaprosit, pa tega ne piše.
Sorry, ampak če piše, da uporabiš izjavo, ki je definirana v 37 členu (s pripadajočimi finančnimi pogoji, torej -20 +20), še na pomeni, da moraš zaprosit tudi za UTD, ko zaprosiš za oprostitev prispevkov. Samo definirano je, kateri obrazec uporabiš (in aktere finančne pogoje moraš izpolnjevat(. Istega kot za UTD.Osebe iz prvega odstavka tega člena morajo za uveljavitev upravičenja po tem členu predložiti izjavo v skladu z 37. členom tega zakona.
A TO SI NAMERNO SPUSTIL. 3 ODSTAVEK 38. ČLENA. ČE HOČEŠ UVELJAVLJATI ODPIS PRISPEVKOV, MORAŠ PASTI V POGOJE IZ 37. ČLENA. Da ne kopiram še enkrat, preberi zgoraj, kaj pa v 37. členu piše. Kar bo sicer danes ali kdaj sprejeto, je za počakati, ampak trenutno, če hočeš tudi SAMO odpid prispevkov, moraš ravno tako dokazovati, da imaš manjši promet. oboji za oboje SO ENAKI! ergo izjava je lahko ena in ista.
Če pa še odgovorim na tvoje vprašanje. Kam bo treba zadeve oddati po novem (Mega)zakonu, ne vem in niti ne bom ugibal. Po trenutno veljavnem zakonu ZIUPPP pa moraš obrazce izpolniti in oddati preko portala zadelodajalce.si (Zavod za zaposlovanje ima to načez). 8-dnevni rok začne teči za tem ko napotiš delavce na čakanje. Če si delavce na čakanje napotil preden je zakon stopil v veljavo, pa začne 8-dnevni rok teči od dneva veljavnosti zakona ZIUPPP.
Sorry, ampak če piše, da uporabiš izjavo, ki je definirana v 37 členu (s pripadajočimi finančnimi pogoji, torej -20 +20), še na pomeni, da moraš zaprosit tudi za UTD, ko zaprosiš za oprostitev prispevkov. Samo definirano je, kateri obrazec uporabiš (in aktere finančne pogoje moraš izpolnjevat(. Istega kot za UTD.
Torej (kar pišem že od začetka, vsakič znova): za odpis prispevkom moraš izpolnjevat pogoj -20 +20. O tem ni dvoma. Niso pa enako definirani tisti, ki jim po statusu ti pravici pripadata (za prispevke so ohlapnejši pogoji po statusu) - ker so za UTD definirani posebej (34. člen), za prispevke pa posebej (1. odstavek 38. člena). Če ne bi bilo razlike po statusu, ne bi bilo dveh različnih definicij v dveh različnih členih.
Finančni pogoj (pad prometa ipd) ni isto kot pogoj po statusu (sp, kmet, popoldanc, kulturnik ipd).
Hvala za enega redkih korektnih odgovorov. No mi smo poslali na čakanje z 17.3.2020, takrat vročili sklepe, nismo pa "še" nobenih obrazcev nikamor pošiljali...
A veš kateri obrazec je treba poslati tja na tisti portal?