Konec premikanja ure

gr69

Guru
15. dec 2009
12.222
3.216
113
še v SLO - ampak komaj
Ker je EU komisija samo k od urac (lej - še ura je not) nimajo toliko jajc predlagati, da se ukini premikanje ure in hkrati Evropa “razdeli” na časovne pase kot preostali svet.

Zdaj pa je treba malo nazaj v zgodovino in ugotoviti kdaj in zakaj sta se Francija in Španka znašli v “skupnem” časovnem pasu

Še nekaj - pri potovanju v smeri sever - jug nekako ni “naravno”, da se “ura” spreminja. Vzhod - zahod pa je to pričakovano, saj je “naravno”, da sonce vzhaja na isti zemljepisni širini ob “enaki uri” (enakem času dneva).

Kar se mene tiče:
- delitev na ustrezne časovne pasove
- enotna ureditev v istem časovnem pasu glede prestavljanje ure

Osebna preferenca: imeti delovni čas, ki sledi dnevni svetlobi in je usklajen z družino. Ergo - zimsko / letni čas je zame trenutno najboljši kompromis.

IMG_3753.jpeg

• Všeč mi je
Reactions: Pepe in kajn
19. jul 2007
3.129
1.876
113
Zdaj pa je treba malo nazaj v zgodovino in ugotoviti kdaj in zakaj sta se Francija in Španka znašli v “skupnem” časovnem pasu

Poglej priponko 106492

"Zdaj pa je treba malo nazaj v zgodovino in ugotoviti kdaj in zakaj sta se Francija in Španka znašli v “skupnem” časovnem pasu" :fredi: :fredi: :fredi:

Je pa prav zanimivo, kako se meja med UTC 0 in UTC +1 geografskim (sončnim) časovnim pasom precej dobro ujema s političnimi mejami.

kajn

Guru
5. okt 2007
3.453
2.432
113
Iskajoč brata
In zato, ker je človek nekoč tako določil, lahko človek danes tudi drugače določi in tako pusti pri miru čez vse leto.

Po tem lahko vidimo kako blesavo je to modrovanje o naravnem ritmu pa o tem kje mora biti sonce ob 12h in kako nesposobna je celotna EU, da ne more rečt dovolj premikanja in končno izbere en čas. Poletni, zimski, nima veze. Osebno bi raje poletnega, kompromis je 30min, da bomo vsi srečni. Zimski mi je manj všeč ampak zavoljo miru tudi to sprejmem.
ne dražim...
Te čisto zjebe menjava, ali je kaj drugega?

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.670
928
113
"Sončni" čas ima 3+1 lepe točke: sončni vzhod, zenit in sončni zahod. Za vse praktične namene je zenit na polovici med vzhodom in zahodom - odtod izraz poldan, opoldne. Dodatna točka je polnoč, na polovici med zahodom in vzhodom.

Od tod naprej so kompromisi in dogovori. Na primer, 24 ur v dnevu == 24 časovnih pasov in svetem lahko zagotovimo samo, da nikjer razlika med zenitom in poldnevom ne presega 30 min.

Naj spomnim, da smo v socializmu imeli delovnik cca 7-15 in smo po osamosvojitvi prešli na moderni, bleščeči, na Zahodu rojeni 9-5. Zdi se mi veliko bolj smiselno prestaviti normalen delovni čas na 8-16 in ohraniti sončno uro, kot pa menjati uro, ker je 9-5 nedotakljiv, ker ... Dolly.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.670
928
113
V Parizu od 9-17 pomeni praktično enako glede svetlega dneva kot pri nas od 8-16.
7:30-15:30. Pariz je trdno znotraj pasu, mi smo na robu.

Ampak problem sploh ni v uri niti v časovnih pasovih. Problem je, da business hoče, da so podjetja odprta, ko partner pokliče. Kar pomeni vso Evropo v eni coni in tu ni pomoči: če Romun in Irec začneta skupaj, Irec tava po temi in Romun se vozi na delo po soncu. Nobena administrativna rešitev tega ne reši.

To je bil dr facto talking point ob prehodu na poletni čas. Ali je danes še smiselno, nihče ne pogleda.

Dokler je Nemčija motor, je še v redu. Mi in bolj vzhodni si morda lahko privoščimo striči za uro, Španci prav tako, med sabo pa tako malo delamo, da nam 6 skupnih ur zadošča (in oboji smo prilagodljivi). Če je ali postane EU policentrična, pa bo potrebno to urediti.

Splash

Fizikalc
1. sep 2007
478
74
28
Večino ljudi, ki delamo v turnusu take stvari prav nič ne brigajo, samo zmrkajo nas 2x letno.
Če se ura neha premikat dvakrat letno bi bilo pa uredu za vse....samo navadit bi se bilo treba.
60% sveta (držav) ne premika ure.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.973
1.481
113
"originalni je bil zimski čas". Pri tem času je sonce opoldne najvišje. Na današnji dan je bilo sonce najvišje ob 13h.
Premikanje ure je bližje naravnemu ritmu, kot nepremikanje. Idealno bi se morala ura premikat vsak dan, oziroma bi se dan moral začet štet ob sončnem vzhodu.
Je pa ura človeški izum.
Ritma se človek privadi. Tega, da je popolčdan tema preden prideš s šihta, pa ne. Svetlo mora biti, ko imajo ljudje prosti čas. Vse ostalo je irelevantno.

• Všeč mi je
Reactions: Splash
19. jul 2007
3.129
1.876
113
60% sveta (držav) ne premika ure.

En tehnični komentar.
Za en velik del sveta je to dejansko neobstoječ problem. V ekvatorialnem pasu itak ni razlike med zimo/poletjem.
V arktičnem pasu ti premik za eno uro pozimi/poleti čisto nič ne spremeni.

Mi smo ravno na taki zemljepisni širini, da se da o smiselnosti tega pogovarjat (no, to je teh 40%).

Splash

Fizikalc
1. sep 2007
478
74
28
En tehnični komentar.
Za en velik del sveta je to dejansko neobstoječ problem. V ekvatorialnem pasu itak ni razlike med zimo/poletjem.
V arktičnem pasu ti premik za eno uro pozimi/poleti čisto nič ne spremeni.

Mi smo ravno na taki zemljepisni širini, da se da o smiselnosti tega pogovarjat (no, to je teh 40%).
Razumem, tudi razumem in vidim smisel zakaj so to uvedli 40 let nazaj.
Vendar sedaj 40 let pozneje ni več tako smiselno in pomembno in povzroča več nevšečnosti in minusov.
Zato smo pa ljudje rekli, da bi se to ukinilo.

Ampak EU ima prioritete kot vzpostavitev papirnatih slamic in pritrjenih zamaškov, kot pa ukiniti premikanje ure.