Konec premikanja ure

mirsi

Predator
4. jun 2014
9.832
-8.003
113
Matr toliko govoričenja okoli tega že več let pa nič ne morejo dokončno rešit. Je to res tako nemogoče?
Saj je rešeno. Tako, da se ura premika 2x letno. že 40+ let je tako.
In tako je tudi bolj smiselno, (v primerjavi z nepremikanjem) vsaj v naši geografski širini in dolžini.
Srna, ki ne pozna na uro tudi poleti prej vstane kot pozimi. Premikanje ure je bolj v skladi z naravnim ritmom.

Če ni rešeno po tvojih željah, še ne pomeni da ni rešeno. Vedno pa se bo kdo našel, ki mu nekaj ni všeč in bi raje drugače.

mirsi

Predator
4. jun 2014
9.832
-8.003
113
Poletni ali zimski čas... Ve se, da je ''original'' poletni. Se spomnim, ko so uvedlo to bedarijo, da smo govorili ''v temi gremo na šiht, v temi domov''... Naj se že ustavi, pa naj bo letni ali zimski... Vsem je neumno, nihče pa nima jajc udariti po mizi.
"originalni je bil zimski čas". Pri tem času je sonce opoldne najvišje. Na današnji dan je bilo sonce najvišje ob 13h.
Premikanje ure je bližje naravnemu ritmu, kot nepremikanje. Idealno bi se morala ura premikat vsak dan, oziroma bi se dan moral začet štet ob sončnem vzhodu.
Je pa ura človeški izum.

gr69

Guru
15. dec 2009
12.228
3.227
113
še v SLO - ampak komaj
"Pacient je bil sprejet ob 23h v soboto, operacija je potekala od 00:30 do 01:30 ... umrl je ob 3:30, 1h po operaciji" ;)

Sicer pa mi dojemamo čas precej absolutno, lahko bi ga tudi bolj relativno. Recimo kje pa piše da pisarne poleti ne odpiraš ob drugem času kot pozimi? Čisto BP se da urnike prilagajat potrebam, kar je lažje kot pa menjat čas globalno. Če imajo lahko "mediteranci" siesto lahko pa tudi nek programer ali pa vzgojitelj v vrtcu konecekoncev (da ne potem problem šola, vrtci ipd.) urnik prilagaja dnevu, tako da je ta (naj)boljše izkoriščen glede na "geografsko lokacijo".

Biser … se pravi zdaj bodo firme po svoje prilagajale delovni čas, vozni redi avtobusov pa bodo kaj?
Naj še šole in uradi vsak malo svoje in je kaos tu.

Premik ure na letni čas je “skupna prilagoditev” na svetli del dneva - enkrat vsi obrnemo kazalce, en teden malo preklinjamo (ker smo spet pozabili in se nismo pripravili …).

Jajc je, ker smo toliko “demokratični”, da dovolimo ankete v katerih sodeluje 1% vseh prebivalcev in na osnovi tega se potem sprejemajo odločitve …

2018 sem poskušal sodelovati v anketi - a seveda nisem prišel “skozi.
Tole gre v enako smer kot Brexit - normalni niso šli (“saj ne morejo biti tolko fuknjeni …”), potem pa je bil “ups”.
In tu je enako.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.934
3.805
113
Lublana
www.facebook.com
Premikanje ure je bolj v skladi z naravnim ritmom.
Ma nehaj no, kakšen naraven ritem? Nobena ura ni v skladu z naravnim ritmom. Ura je popolnoma človeška iznajdba is katero merimo nekaj kar niti ne obstaja oziroma nihče ne zna in ne more potrditi da čas obstaja. Zato premikanje ure ni v sladu z ničemer naravnega. Pa kakšen ritem? Jaz ne delujem po nekem ritmu, to delajo bitja z nizko stopnjo inteligence, ki tudi vse kar počnejo je zgolj nagonsko ali naučeno.
Men je vseeno kam se ura premika, ker v nobenem primeru, ne v zimskem, ne v poletnem času mi ni naravno in v ritmu vstati in iti v službo in to neglede v katerem delu dneva je to.
Mi je pa neumno to premikanje, ker je popolnoma brez smisla. Še bolj neumno in neverjetno pa mi je to, da to ne morejo enostavno ukinit.

jonny77

Guru
16. sep 2007
12.987
2.362
113
Pomurje
Ma nehaj no, kakšen naraven ritem? Nobena ura ni v skladu z naravnim ritmom. Ura je popolnoma človeška iznajdba is katero merimo nekaj kar niti ne obstaja oziroma nihče ne zna in ne more potrditi da čas obstaja. Zato premikanje ure ni v sladu z ničemer naravnega. Pa kakšen ritem? Jaz ne delujem po nekem ritmu, to delajo bitja z nizko stopnjo inteligence, ki tudi vse kar počnejo je zgolj nagonsko ali naučeno.
Men je vseeno kam se ura premika, ker v nobenem primeru, ne v zimskem, ne v poletnem času mi ni naravno in v ritmu vstati in iti v službo in to neglede v katerem delu dneva je to.
Mi je pa neumno to premikanje, ker je popolnoma brez smisla. Še bolj neumno in neverjetno pa mi je to, da to ne morejo enostavno ukinit.
Tako je. In zdaj se bomo vsi tebi prilagodili, ker si večina in ker je to tvoj bioritem.
Ni na osebnem nivoju, da se ne boš vžgal.

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.481
6.117
113
Če bi se držali bioritma večine bitij na planetu in tudi večine ljudi, potem bi morali gledati vsaj še na lunine mene. Mogoče bodo nekoč čez 100 let imeli vsake tri tedne en teden počitnic :).

• Všeč mi je
Reactions: novaa

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.634
4.923
113
Biser … se pravi zdaj bodo firme po svoje prilagajale delovni čas, vozni redi avtobusov pa bodo kaj?
Naj še šole in uradi vsak malo svoje in je kaos tu.

Premik ure na letni čas je “skupna prilagoditev” na svetli del dneva - enkrat vsi obrnemo kazalce, en teden malo preklinjamo (ker smo spet pozabili in se nismo pripravili …).

Jajc je, ker smo toliko “demokratični”, da dovolimo ankete v katerih sodeluje 1% vseh prebivalcev in na osnovi tega se potem sprejemajo odločitve …

2018 sem poskušal sodelovati v anketi - a seveda nisem prišel “skozi.
Tole gre v enako smer kot Brexit - normalni niso šli (“saj ne morejo biti tolko fuknjeni …”), potem pa je bil “ups”.
In tu je enako.
je ne boš verjel avtobusarji in železnice 2x letno usklajujejo urnike + imajo ločen "počitniški" program. Problem? Ni. Šolski sistem je centraliziran BP rečejo po XXX počitnicah v ponedeljek se šola začne eno uro prej/kasneje ...

Mi živimo drugače na geografski širini kjer so nihanja relativno majhna ampaka VSEENO je razlika med dolžino dneva na najkrajši in najdaljši dan v letu 7h (sedem ur) .... torej kdaj ti tisti premik ure pride prav oz. naj mi kdo razloži objektivno kako 1h spremeni 7h naravne spremembe? Pa mi smo kot rečeno na dobri strani EU, na 60 stopinjah širine (s. skandinavija) je razlike 13ur ... skratka kaj boš tu premikal uro? Po drugi strani južneje kot greš je razlika tako majhna da je vseeno za tisti premik ure, tam je bolj pomembno da imajo "siesto" sredi dneva kot pa to da vstanejo itak ko je dan in gredo spat ko je dan, in to celo pozimi ...

Tako da poenotenje tega premika je tako da "ustreza" samo subjektivno, ker v sloveniji si realno v cca. 1 mesecu in pol na istem režimu dneva (skratka glede na premik +-, vstaneš ali pa greš spat čez dober mesec v istem naravnem ciklu kot si prej).

• Všeč mi je
Reactions: sixpower

Splash

Fizikalc
1. sep 2007
479
73
28
75% ljudi je izrazilo mnenje, da se ustavi premikanje ur 2x letno in da se izbere katerikoli čas.
2021 je bil rok, da se to izvede.
2026 še vedno to počnejo.

Meni zelo ne ustreza to premikanje 2x letno in mi hodi zelo narobe.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.798
5.187
113
KSZ: ugovori proti zaključku premikanja ure (ki je bilo mimogrede uvedeno zaradi energetske krize in kobajagi šparanja z elektriko za osvetljitev :bonk:) so predvsem na dveh nivojih:
- kateri je pravi čas - sončni (zimski) ali določen (letni). Sončni čas ima večino leta sonce opoldan v zenitu (na najvišji točki).
- izhaja se iz predpostavke, da mora imeti EU enoten čas, kar že zdaj ne velja ("vzhodne" države so uro spredaj, Portugalska, Irska in Islandija pa uro za nami - seveda tudi ZK ampak oni niso EU)
Time_zones_of_Europe.svg.png

Ali nam različni časovni pasovi v Evropi povzročajo težave - prav nobenih!

Naj že enkrat skenslajo to premikanje, postavijo časovne pasove kot bi naj bili glede na sonce in globus, pa "mirna Bosna" kot se reče.

• Všeč mi je
Reactions: jekleni in Splash

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.934
3.805
113
Lublana
www.facebook.com
- kateri je pravi čas - sončni (zimski) ali določen (letni). Sončni čas ima večino leta sonce opoldan v zenitu (na najvišji točki).

Ravno to je najmanjši problem, ker noben čas ni pravi, ker čas in kako se ga meri si je izmislil človek in komot si lahko zberemo katerikoli čas in bo pravi. Dejansko lahko rečemo tudi, da mora biti sonce na najvišji točki ob 00.13h... in bo tako prav.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.798
5.187
113
Ravno to je najmanjši problem, ker noben čas ni pravi, ker čas in kako se ga meri si je izmislil človek in komot si lahko zberemo katerikoli čas in bo pravi. Dejansko lahko rečemo tudi, da mora biti sonce na najvišji točki ob 00.13h... in bo tako prav.
Si mogoče spregledal, da nisem omenil ure?

Sicer pa, ko so nekoč davno nazaj določali čas/ure, so se nekako odločili, da je sredina svetlega dneva takrat ko je sonce v zenitu in ure so pač razporedili v 24 kosov, ki se "zamenjajo" ob polnoči, ki je nasprotno od zenita.

19. jul 2007
3.131
1.880
113
- izhaja se iz predpostavke, da mora imeti EU enoten čas, kar že zdaj ne velja ("vzhodne" države so uro spredaj, Portugalska, Irska in Islandija pa uro za nami - seveda tudi ZK ampak oni niso EU)

To je na pamet, ali obstaja kakšen konkreten vir za to?

Ker če je to uradno stališče EU komisje lahko samo rečem :bonk::bonk::bonk::bonk::bonk::bonk::bonk::bonk::bonk::bonk:

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.798
5.187
113
To je na pamet, ali obstaja kakšen konkreten vir za to?

Ker če je to uradno stališče EU komisje lahko samo rečem :bonk::bonk::bonk::bonk::bonk::bonk::bonk::bonk::bonk::bonk:
Kaj je na pamet?
Dejstvo da imamo sedaj tri aktivne časovne pasove, ali to, da je navodilo EU komisije staro par let, da naj se države dogovorijo o enotnem času? Verjetno je mišljeno med sedaj po času enakimi, ampak dejstvo je, da že sedaj niso vse države v celoti v istem geografskem časovnem pasu, čeprav v dejanskem pa so.
Splošno znano je, da bi morala biti več kot pol bivše SFRJ v vzhodnejšem pasu, pa so politično določili da smo bili vsi v srednjeevropskem, kar praktično pomeni da tudi poleti je v Beogradu že tema, ko se v Madridu komaj začne večer.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.932
1.993
113
Tam uro premikajo za 30 min?
Ne, verjetno je mislil zamik od UTCjaU
Večina držav uporablja cele ure, nekatere pa imajo zamik za 30 ali 45 minut.

Indija :​

• UTC+5:30
Čeprav je država zelo široka, nima več časovnih pasov.

Nepal
Eden najbolj nenavadnih pasov na svetu:
  • UC+5:45
To pomeni, da je Nepal 15 minut pred Indijo.

Majhno območje v Zahodni Avstraliji uporablja:​

• UTC+8:45
Australia
Severno ozemlje in Južna Avstralija:
  • UTC+9:30
New Zealand
Chatham Islands imajo:
  • UTC+12:45

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.441
14.896
113
kod Džej-Zija
Kaj je na pamet?
Dejstvo da imamo sedaj tri aktivne časovne pasove, ali to, da je navodilo EU komisije staro par let, da naj se države dogovorijo o enotnem času? Verjetno je mišljeno med sedaj po času enakimi, ampak dejstvo je, da že sedaj niso vse države v celoti v istem geografskem časovnem pasu, čeprav v dejanskem pa so.
Splošno znano je, da bi morala biti več kot pol bivše SFRJ v vzhodnejšem pasu, pa so politično določili da smo bili vsi v srednjeevropskem, kar praktično pomeni da tudi poleti je v Beogradu že tema, ko se v Madridu komaj začne večer.
EU komisija NI dala navodila o enotnem času. Dala je navodilo, naj se vsaka država zase odloči, kateri čas bo obdržala. Sprejetje tega reda je blokiral Svet EU zaradi bojazni, da bojo težave v prometu, trgu in čezmejnem delu.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.934
3.805
113
Lublana
www.facebook.com
In zato, ker je človek nekoč tako določil, lahko človek danes tudi drugače določi in tako pusti pri miru čez vse leto.
Ne, verjetno je mislil zamik od UTCjaU
Večina držav uporablja cele ure, nekatere pa imajo zamik za 30 ali 45 minut.

Indija :​

• UTC+5:30
Čeprav je država zelo široka, nima več časovnih pasov.

Nepal
Eden najbolj nenavadnih pasov na svetu:
  • UC+5:45
To pomeni, da je Nepal 15 minut pred Indijo.

Majhno območje v Zahodni Avstraliji uporablja:​

• UTC+8:45
Australia
Severno ozemlje in Južna Avstralija:
  • UTC+9:30
New Zealand
Chatham Islands imajo:
  • UTC+12:45

Po tem lahko vidimo kako blesavo je to modrovanje o naravnem ritmu pa o tem kje mora biti sonce ob 12h in kako nesposobna je celotna EU, da ne more rečt dovolj premikanja in končno izbere en čas. Poletni, zimski, nima veze. Osebno bi raje poletnega, kompromis je 30min, da bomo vsi srečni. Zimski mi je manj všeč ampak zavoljo miru tudi to sprejmem.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj