Konec premikanja ure

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.366
-2.868
113
Aha, ti bi potem po starorimski varianti:
- od sončnega vzhoda do sončnega zahoda se razdeli na 12 ur:

Možnosti merjenja dneva je mnogo, jih je v preteklosti tudi mnogo že bilo, z razvojem novih tehnologij se odpirajo še nove. Npr, lahko bi se v bližnji prihodnosti premikale vse ure vsak dan avtomatsko za nekaj sekund - da bi lovile sončni vzhod. Vsak sistem pa ima dobre in slabe strani.
Pravim pa, da je sedanje premikanje ure boljši sistem, kot pa stalen čas, zimski ali letni. Večini je lažje je 2x letno ure prestavit pa malo potrpet, kot pol leta prenašat zvečer bolj zgodnjo temo oz. dopoldan daljšo temo. Pa tudi prihranki pri energiji so, posledično bolj ekološko...

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Ma daj - ne vlači zdaj “prihranek energije” v debato, ker je že zdavnaj dokazano, da je ni.
So pa druge stvari, katere govorijo v prid premikanju ure. In kot so eni že ugotovili - eno je, da so si ljudje včasih delovni čas samo določalo (kmetje), danes smo pa vkalupljeni v urnike in v dogovorjeni čas.
Za celo kolobocijo so pa največ krivi Francozi, ki bi po vseh regelcih moralo biti v GMT+0 pasu - a so zaradi raznoraznih razlogih v “našem” - zdaj se pa moramo vsi prilagajati “njim” in večjim ekonomijam.

• Všeč mi je
Reactions: McGiver

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.517
843
113
Glede na to, da smo uro premikali že pred članstvom v EU, ne vem, če je Sixit potreben za popravilo krivic.
Po drugi strani spomnite Janšo, da so premikanje ure uvedli komunisti, in voilá...

• Všeč mi je
Reactions: sandra

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.366
-2.868
113
Ma daj - ne vlači zdaj “prihranek energije” v debato, ker je že zdavnaj dokazano, da je ni.
S tistimi dokazi si lahko samo rit obrišeš.
Poleti, če bi bil stalni zimski čas, bi bila eno uro prej tema, posledično bi luč eno uro prej prižgal.
Zjutraj pa poleti luči ne prižigaš, ker je itak že svetlo ko vstaneš v obeh variantah. Tu je prihranek ena ura pri vseh lučeh.

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: sandra in jendomen

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Premikanje ure je zame brez veze. Po spomladanske premiku, bom 14 dni zjeban, ker bo treba biološko ustajat 1 uro prej kot pred premikom. Zjeban sem tudi 14 dni ali pa mesec pred jesenskim premikom ure, kjer je zora neživljenjsko pozno. Delovni časi v službah, so pa čedalje bolj katastrofa. Premikanje dela proti osmi in deveti uri je katastrofa za lajf. Ne rečem storitvene dejavnosti, tam kjer ni nekega odpiralnega časa pa je to popoln nonsens, tako rekoč zločin proti delavcem.

19. jul 2007
2.843
1.566
113
Delovni časi v službah, so pa čedalje bolj katastrofa. Premikanje dela proti osmi in deveti uri je katastrofa za lajf. Ne rečem storitvene dejavnosti, tam kjer ni nekega odpiralnega časa pa je to popoln nonsens, tako rekoč zločin proti delavcem.
Imam pa težave z razumevanjem, kaj bo to spremenilo, če Slovenija zamenja časovni pas.
Eno leto mogoče, potem bo pa vse spet zamaknjeno (v kakšnih firmah bo pa zdržalo vsega 14 dni, potem pa bo zaradi optimizacij in sodelovanja s tujimi partnerji spet vse postavljeno na sredi dneva) . A bomo takrat spet spreminjali časovni pas?
Če imaš težave s delovnim časom, spreminjaj delovni čas, ne pa vse ostalo okoli tega.

• Všeč mi je
Reactions: Gavran in sandra

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
S tistimi dokazi si lahko samo rit obrišeš.
Poleti, če bi bil stalni zimski čas, bi bila eno uro prej tema, posledično bi luč eno uro prej prižgal.
Zjutraj pa poleti luči ne prižigaš, ker je itak že svetlo ko vstaneš v obeh variantah. Tu je prihranek ena ura pri vseh lučeh.

Največji prihranek naj bi bil na osvetlitvi tovarn - tam pa gorijo itak luči tudi, ko je sonce v zenitu, torej prihranka ni. V pisarnah, kjer pa načeloma lahko kako uro več delaš brez luči, pa je prihranek, še posebej ob novih tehnologijah osvetljevanja, povsem zanemarljiv. In kakor hitro boš prinesel “prihranek” v debato, boš samo dolili olja onim, ki so proti prestavljanju ure.
Tak da, se še kar zapenjaj v to in “pomagaj” Demzu in ostalim ozkoglednikom

Spajky

Guru
7. jun 2017
2.749
667
113
Obala
... tudi moji mački ta premik ure zjebe ritem... treba v ustavo vpisat posebno skrb za domače živali, petelinom pa vrat zavit in v lonec ... obara :evil:

• Haha
Reactions: sad
19. jul 2007
2.843
1.566
113
Za celo kolobocijo so pa največ krivi Francozi, ki bi po vseh regelcih moralo biti v GMT+0 pasu - a so zaradi raznoraznih razlogih v “našem” - zdaj se pa moramo vsi prilagajati “njim” in večjim ekonomijam.
Kaj potem porečeš na Špance (ne štejejo za večjo ekonomijo?)

Tukaj je en primer potencialnega reoganiziranja časovnih pasov v Evropi (srednja opcija je najbolj geografsko "pravilna")

1616876862619.png

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.756
113
pri taščici
Eno uro so nama senkal na sihtu ;)
A ti politiki res nimajo drugega bolj pametnega dela kot desetletje že vleči odlične plače zaradi pregovarjanja okoli premika ure?
A lahko nekdo mojo uro premakne za 50let naprej?
Grem na britof

• Všeč mi je
Reactions: sad

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Eno uro so nama senkal na sihtu ;)
A ti politiki res nimajo drugega bolj pametnega dela kot desetletje že vleči odlične plače zaradi pregovarjanja okoli premika ure?
A lahko nekdo mojo uro premakne za 50let naprej?
Grem na britof
Majo , samo to vržejo kost ljudstvu da se vmes kaj bolj pomembnega sprejme.