Kompaktni fotoaparat

115256

Pripravnik
24. okt 2007
478
2
18
Zdravo

Odločam se da bi si kupu digitalni fotoaparat tam nekje do 400 € pa me zanima mnenje strokovnjakov tukaj na forumu: gledam predvsem kompaktne fotoaparate to pa zato ker bi predvsem uporabljal bolj za amatersko uporabo saj vem da moraš pri dslr aparatih kupiti še naknadno razne objektive, leče in podobno in takoj nanese še dodatnih tisoč evrov. zanima me ali pri kompaktnih fotoaparatih omogoča naslednje: slikanje hitro premikajoče objekte (npr. tek psa ) - panning, ročno nastavljanje hitrost zaklopke in odprtost zaslonke, ročna ostritev z obračanjem objektiva(ali lahko tudi zoom-iraš z obračanjem objektiva?), hitro slikanje(da npr. vsako sekundo prtisneš na sprožilec in se naredi slika). in kakšna so nekatere glavne razlike med kompaktnim in dslr fotoaparatom

gledal pa sem tale fotoaparat: http://www.comshop.si/Article.asp?articleid=59221 in me zanima vaše mnenje o tem oz. ali v tem rangu priporočate kaj drugega. hvala za odgovore

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.130
68
48
123
26 zoom? Olympusu se je očitno odtrgalo. Manj kot dve leti nazaj sem kupil 550UZ in je bil s takratnim 18 zoomom nor.

@na odpiralca: nimaš kaj zgrešiti, edino v slabših svetlobnih pogojih zna biti ostrenje nadležno počasno.

115256

Pripravnik
24. okt 2007
478
2
18
fajn je videt tale novi 590 ja. samo mene še vedno zanima če se da to vse slikat s takim aparatom kar sem v prvem postu naštel.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
hja, odvisno ... jebica zna bit. sem mel dober kompakt, ampak na sledilni fokus se mi je zdelo, da je isto, kot na single shot...

za primerjavo dam pa to:
- kolegici sem enkrat hotel pomagat fotkat nek amaterski hokej z njenim Nikonom D40x - AF je bil prepocasen, ali zarad objektiva ali zarad AF samega.

- imam poleg 40D se zlato rezervo - 350D - velikokrat sem na kaksnih plesnih tekmovanjih na dveh aparatih, ker enostavno ni casa menjat objektive - in 350D je res neprimerno pocasnejsi.

nauk mojga pisanja - kompakt vs. DSLR vemo, kaj je boljse ... se pravi ce zacetni DSLR ne zmore, ne verjamem da kompakt bo, ker je vse v njem parkrat manjse od DSLR-ja.
wink-1.gif

115256

Pripravnik
24. okt 2007
478
2
18
potem je bolje izbrati nek cenejši dslr za 400-600 evrov v kompletu s kkšnim univerzalnim objektivom (ki seveda omogoča vse moje želje zgoraj naštete?) kot pa kompakten fotoaparat za 400-600 € ??

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Sledit psu med tekom ne boš mogel z nobenim kompaktom. Še vstopni dSLRji imajo s tem težave. Tako da, če ti je hitrost in dinamika fotk prioriteta, začni raje gledat dSLRje, da s kompaktom ne boš preveč razočaran.

Je pa Olympus naznanil nov dSLR E620, ki bi znal bit zate zelo zanimiv. Je praktično najmanjši med dSLRji, ima LiveView kjer lahko zaslonček poljubno premikaš, vgrajeno stabilizacijo slike. Itak pa slovi po odličnih objektivih. Standardna kit objektiva sta majhna in verjetno najboljša med kit objektivi.

http://www.dpreview.com/news/0902/09022401olympuse620.asp

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
OK, mogoče bom zvenel čuden, ampak jaz (takšne) majhnosti DSLR-ja ne štejem pod "plus". OK, če ves čas uporabljaš kit objektiv, po moje še nekako gre, pri nekoliko večjem objektivu pa zna bit problem. Kakšen teden po tistem, ko sem prešel iz Nikona D40 na D80, 40-ke nisem več mogel prijeti v roke. Pa 80-ka še ni prav velika in 40ka ima napram določenim v tem razredu odličen grip.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Kakor za koga. Eni želijo majhen zmogljiv dSLR zaradi teže in prenosnosti. Jest imam tudi raje večji body, zato imam E3.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Jaz sem tudi tako razmišljal - hotel sem majhen in lahek slr zaradi prenosnosti za na potovanja. Na koncu sem kupil pentaxa k200d, ker je malo bolj odporen in v primerjavi z olympusi je prav konjski. In na koncu je še vedno nekoliko premajhen ko ga vzamem v roke in mi niti približno ne sede tako kot recimo večji canon 50d. Tudi prenosljivost na splošno sem izbil iz glave in večinoma tovorim okrog ruzak. Ah ja.