fiksni objektiv in uporabnost

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.014
10.757
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:
Po kakšnih osmih letih fotografiranja z digitalnimi aparati sem se spomnil, da imam v omari analognega Olympusa z štririmi Zuiko objektivi.
Adapter Olympus/Canon je naročen, me pa prav zanima, za koliko bo (v ostrini) Olympus 50mm, 1:1.4 povozil Sigmo 17-70, 1:2,8-4?
Se mi dozdeva, da hudo...

Katere še imaš poleg 50 f/1,4? Mimogrede, takega si lastim tudi jaz. Pri blendi f/1,4 ni oster, ima sferične aberacije (žarenje svetlobe, običajno v smeri od centra ven) in nagravžen bokeh, nervozen z repliciranjem robov. Pri blendi f/2 se situacija drastično popravi, aberacij praktično ni več, pa tudi bokeh postane kremast, ostrina je pa že ok. Vmesne blende med f/1,4 in f/2 objektiv ne pozna.

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
problem pri krop senzorju je ta, da je okular relativno majhen in ne vidiš (vsaj jaz) kdaj je dejansko res ostro..

Ostrenje z uporabo Live wiev-ja ni možno?

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Ampak ostrenje preko ekrana je bolj kot ne tema. Najbolj priročen je potrditveni fokus, če ga aparat omogoča
smile-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Kaj pa vem. Z Livewiev lahko zoomiraš 5x ali 10x in vidiš vsak detajl oz. naštelaš lahko natančen MF.

Ni pa to za neke premikajoče se zadeve....no saj MF sploh ni.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
jaz sem se vedno raje na okular zanašal, ko se enkrat ufuraš kar gre.
Drugače pa zakaj da ne gre za premikajoče se zadeve? Seveda, da gre, sicer malce težje oz. odvisno kaj slikaš ampak se da. Še danes marsikdaj pri premikajočih se zadevah uporabljam MF, pa bi rekel, da je d700 v kombinaciji z 24-70 prekleto hitra
wink-1.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
No jaz pa iskreno priznam, da še v življenju nisem vklopil LV na d700, v bistvu sploh ne vem kako se ga vklopi
rolleyes-1.gif

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Kaj pa vem. Z Livewiev lahko zoomiraš 5x ali 10x in vidiš vsak detajl oz. naštelaš lahko natančen MF.
Ni pa to za neke premikajoče se zadeve....no saj MF sploh ni.

Kdor ima desetletne izkušnje s snemanjem dokumentarnih vsebin z video kamero, kjer se VSE ostri ročno - govorim o profi kamerah (kakšen rally je najlepši primer), ima potem roko tudi za točno ostrenje premikajočih zadev pri fotoaparatih...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
no, morava priznat, da se na kameri skozi zuher (sploh, če gre za dobro kamero na film) vidi bolje kot pri vseh možnih fotoaparatih.

sem ravno zadnjič imel možnost pogledat in se malce poigrat s kamero Arri 535B - nisem mogel verjet, kako svetel in točen zuher ima - sem rekel D.O.P.-ju takoj, da bi takle zuher tudi jaz imel, samo potem ne bi bilo izgovora za neostre fotke.
smile-1.gif

sem pa recimo sam veliko akcije prefotkal na roke - temni koncerti, moja najbolje prodajana fotka je narejena na roke, ker je odletelo vse, kar se je odleteti dalo, samo še svetlomer in RAW mi je delal. sicer hvala bogu na 1D mk IIN, ki ima velik in svetel zuher, pa se da delati, ampak recimo na 40D sem zelo malokrat zadel manualni fokus.

se pa spomnim enkrat, ko sem delal na Univerzi v Ljubljani promocijo doktorjev znanosti in mi je sredi predaje crknil AF v objektivu - pa sem si pomagal z Live View funkcijo - definitivno pa ni to za hitre akcije.

zanimivost - ko sem nekaj časa delal s Canon 7D se mi je zelo zanimivo zdelo to, da sem npr. fotkal preko Live View funkcije, pa sem moral vedno povečati ali 5x ali 10x sliko, izostril in naredil posnetek - na videu pa sem ostril na 100% sliki in se je videlo, ali je bilo ostro ali ne. pri fotkanju pa nisem videl, ali je prava ostrina ali ne ... zanimivo ...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
se pospišem.
Ko sem bil na crop senzorju sem 90% fotk naredil s Sigmino 30 1.4, odlična zadeva. Tudi na FF v večini uporabljam fiksne. Zoom se enostavno ne more primerjati s fiksnimi.

Po uporabnosti res ne.
tongue-1.gif