Koliko ste letos prišparali zaradi vinjet?

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Citat:
Uporabnik franci pravi:
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Pritožbe padajo od ljudi, ki so vsakodnevno koristili avtocesto (pa naj bo to ''ring'' ali pa del avtoceste brez cestninskih postaj...) in avtomobilske ceste, za katere se prej ni plačevalo. Tudi sam sem prevozil veliko avtoceste tam, kjer se ni plačevalo cestnine. Pa se je vseeno veliko prihranilo sedaj z vinjeto, tako časa kot denarja.

Tako je. Pa veš zakaj? Pomisli, koliko škode na AC naredim jaz z mojo rikšo in koliko je naredi nek Lekin prenaložen kiper. Jaz moram imeti nalimano veljavno vinjeto, zato ker se po ringu peljem vsak dan natanko 3 km, zgoraj omenjeni kiperji pa praktično že pol leta cele dneve vozijo šodr iz gradbene jame za stadion na razne konce LJ, plačajo pa koliko?
17758-icon_confused.gif
)

Pa ne leti to le na Leko, da ne bo kdo v luft skočil.

Kar se topica tiče: letos sem zaradi vinjet v minusu 35€. Sej se mi hebe za ta denar, sam če že plačujemo vsi avtomobilisti, zakaj to ne velja tudi za ostale kategorije vozil?
Ponovno Slovenski nacionalni šport: fovšija. Zakaj se je potrebno ubadati z drugimi. Tebe ne bi nič več ali manj bolelo, če bi tovornjak od Leka plačal 1MIO € za vinjeto ali pa nič. Zakaj se potem obremenjuješ z njim (oziroma drugimi). Problem je, ker ste (smo) se prej vozili po avtocesti in za to niste plačevali. Sedaj je pa potrebno imeti za vse te ceste vinjeto. In vinjeta je tudi boljša (in predvsem hitrejša) kot ABC. Včasih je bila cesta zabasana in nisi mogel do ABC-ja, sedaj je vseeno malo bolj pretočno vse skupaj.

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Ponovno Slovenski nacionalni šport: fovšija. Zakaj se je potrebno ubadati z drugimi. Tebe ne bi nič več ali manj bolelo, če bi tovornjak od Leka plačal 1MIO € za vinjeto ali pa nič. Zakaj se potem obremenjuješ z njim (oziroma drugimi). Problem je, ker ste (smo) se prej vozili po avtocesti in za to niste plačevali. Sedaj je pa potrebno imeti za vse te ceste vinjeto. In vinjeta je tudi boljša (in predvsem hitrejša) kot ABC. Včasih je bila cesta zabasana in nisi mogel do ABC-ja, sedaj je vseeno malo bolj pretočno vse skupaj.

Ne poštekaš (tipično slovensko)! Vinjeta ni boljša in to zato, ker ne plačaš dejanske uporabe AC
rolleyes-1.gif

Potemtakem je zame torej bolje, da avto prodam ter kupim tovornjak. Kot prvo na LJ ringu (torej na poti v službo) ne bom rabil vinjete, ne bo mi treba plačat cestnine (ker je ni!!!) pa še popoldne bom za 'plus' državi kakšno fušfuro naredil
cool-1.gif

Nekateri to izkoriščajo in uničujejo 'našo' lastnino za filanje lastnih žepov. In za to ne bodo nikoli dobili računa! Je sedaj kaj bolj jasno?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik franci pravi:
Potemtakem je zame torej bolje, da avto prodam ter kupim tovornjak. Kot prvo na LJ ringu (torej na poti v službo) ne bom rabil vinjete, ne bo mi treba plačat cestnine (ker je ni!!!) pa še popoldne bom za 'plus' državi kakšno fušfuro naredil
cool-1.gif

Se mi zdi, da registracija in zavarovanje tovornjaka ne staneta ravno 35 € na leto.
grims-1.gif

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
nadomestilo za koriscenje cest pri pri takem kamionu stane vec kot tebe vinjeta za 30 let
smirk-1.gif

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.234
24
38
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Citat:
Uporabnik Barbarian pravi:
Nikjer na svetu "ring" ni plačljiv
priden.gif
Govorim za države katere imajo Plačilni sistem v kešu.

Osebno poznam vsaj dva primera, kjer je ring plačljiv: zunanji ring okrog Londona in ring okrog Bergna, Norveška. Na vsakem uvozu/izvozu imajo kabino in kasirajo.

Ja koliko km ima zunanji Londonski ring in koliko ta okoli Bergna al sta cca.32km koliko meri LJ.
sprasujem se.gif

So x5 x6 ali mogoče x 10 od našega ?

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
nadomestilo za koriscenje cest pri pri takem kamionu stane vec kot tebe vinjeta za 30 let
smirk-1.gif

Nisem ravno mislil na 32t kamion. Npr. 5 tonc.

Kolikšno pa je nadomestilo npr. za avtodom težji od 3,5t (izmenljiva nadgradnja)? Ker to lahko skombiniraš v vseh starih članicah EU (če pri nas to ni možno me pa itak nebi čudilo).

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.234
24
38
Citat:
Osebno poznam vsaj dva primera, kjer je ring plačljiv: zunanji ring okrog Londona in ring okrog Bergna, Norveška. Na vsakem uvozu/izvozu imajo kabino in kasirajo.
Malo sm pobrsku:
The M25 motorway, also known as the M25 corridor , is a 117 mile (188 km) orbital motorway which encircles Greater London, United Kingdom.

Ni glih za primerjavo z našim 32km, kajne?

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Citat:
Uporabnik franci pravi:
Ne poštekaš (tipično slovensko)! Vinjeta ni boljša in to zato, ker ne plačaš dejanske uporabe AC
rolleyes-1.gif
Res ne poštekam, kako je bilo pa prej bolje... je bila mar plačana dejanska uporaba (z vožnjo okoli cestnin...), si dejansko plačal vsakič, ko si koristil avtocestni del obvoznice okoli LJ...? Ali pa samo boli, ker nekdo za 35€ (55€) prevozi več avtoceste kot ti? Kupi si kombajn pa eno jadrnico, pa se z njima vozi... ne bo treba vinjete.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Zdaj če je res tako hudo ti dati za tiste 3 km avtoceste 35 evrov, mogoče probaj s kako vzporedno cesto. Baje, da so v Ljubljani, sem slišal nekoč.

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Kot sem že rekel, hebe se mi za tistih 35 in sedaj še 55€ (račun za to bomo itak dobili prihodnje leto, nč bat). Kako pa eni ne poštekate, da je severna obvoznica v bistvu HC in da tam divjam običajno z 50km/h (običajno še manj) ker več ne moreš peljat med rushhour-om zaradi folka, ki se pripelje po AC iz x km stran. Ja sej plačamo pa vsi isto. Fair, itak. Dost mam te debate. Drugo leto, ko bo pa prišel 'poračun', pa upam, da ne boste še vi 'tipični slovenceljni' kle nabijal. Over&out

Howg!

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.001
10.752
113
kod Džej-Zija
Citat:
Citat:
Citat:
Nikjer na svetu "ring" ni plačljiv
priden.gif
Govorim za države katere imajo Plačilni sistem v kešu.

Ja koliko km ima zunanji Londonski ring in koliko ta okoli Bergna al sta cca.32km koliko meri LJ.
sprasujem se.gif

So x5 x6 ali mogoče x 10 od našega ?

Ring okrog Bergna je približno tako dolg, če ne krajši, kot ljubljanski. Tu gre namreč za mesto z 200.000 prebivalci, torej manjše od Ljubljane.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Citat:
Uporabnik franci pravi:
rolleyes-1.gif
Res ne poštekam, kako je bilo pa prej bolje... je bila mar plačana dejanska uporaba (z vožnjo okoli cestnin...), si dejansko plačal vsakič, ko si koristil avtocestni del obvoznice okoli LJ...? Ali pa samo boli, ker nekdo za 35€ (55€) prevozi več avtoceste kot ti? Kupi si kombajn pa eno jadrnico, pa se z njima vozi... ne bo treba vinjete.

Tisti ki so (smo) se prej vozili po AC bolj redko so (smo) plačali (ne švercali mimo cestninskih) vedno toliko kot je bilo teba. Taki vozniki so sedaj tudi kupili vinjeto in so na slabšem!

Ostali ki so se vsakodnevno vozili, denimo relcija KR-LJ:
a. so se izogibali cestninskim in plačevanju cestnin kolikor se je to dalo
b. so jim cestnino plačevali po služeni dolžnosti (dali službeni ABC)

.. skratka kakor obrneš; sistem vinjet je nepošten do nerednih uporabnikov AC. Prej so tujci in pa neredni uporabniki plačevali dejansko uporabo, sedaj pa pavšal za "ničvredno" vinjeto!

Verjamem pa da je najbolj nepošten sistem satelitskega cestninjenja .. že zaradi tega ker bo black-box, ki bo meril tvoje poti, stal več kot pa dejanska uporaba ceste (seveda bo to prikrito v ceno kilometra)!

Pa dovolj offtopica: pri hiši so 4 vozila in 3 imajo vinjeto .. po AC pa se je več kot 5x vozilo samo 1 od teh vozil in še to bi po prejšnjem sistemu plačalo manj. 90% ljudi (vozil) v moji okolici uporablja vinjeto zato da se odpelje 1x na leto na morje in 5x na leto v BTC (lj "obvoznica") in torej preplačajo dejansko vrednost papirja. Zelo pošteno!
stupid-1.gif

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
90% ljudi (vozil) v moji okolici uporablja vinjeto zato da se odpelje 1x na leto na morje in 5x na leto v BTC (lj "obvoznica") in torej preplačajo dejansko vrednost papirja. Zelo pošteno!
stupid-1.gif
V moji okolici pa 90% ljudi (vozil) vsakodnevno uporablja avtocesto in hitre ceste in so nad vinjetami navdušeni. Sedaj pa ne vem: ali jaz živim na sredi avtoceste ali pa ti visoko v hribih in prideš 5× letno v civilizacijo?

Moongoose

Pripravnik
12. apr 2008
718
1
16
41
Koliko pa je pošteno to da lahko tisti ki se po avtocesti peljete samo nekajkrat na leto vseeno koristite celotno avtocesto, kljub temu da za nje gradnjo in vzdrževanje v celem letu prispevate manj kot nekateri v enem tednu. Toliko pripomb imate čez tiste ki so s vinjetami zdaj na boljšem, pa pomislite v kakem stanju bi bile naše avtoceste če nebi obstajali ljudje, ki dnevno polnijo darsov šparovček, ampak bi vsi prispevali sami tistih 5€ letno, češ saj ac ne rabimo več kot za letni odhod na morje.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Z makroekonomskega stališča so avtoceste NUJNE ker omogočajo hiter (masoven) transport tovora in ljudi ... to pozitivno vpliva na razvoj dejavnosti ob AC in na povečanje trgovanja v krajih kjer so AC.

Od kje se jemlje denar za vzdrževanje in gradnjo AC je dobro vprašanje, ampak verjemi mi da nikoli .. prav nikoli, ne smeš jemati denar tistemu, ki nima od AC nobene koristi! Denar za AC morajo dati občine, industrija in druge panoge ki jim je AC pogoj za razvoj in uspeh.

To kar nekateri mislite ... da cestnina zadostuje za gradnjo in urejanje AC je smešno! Tudi 10% denarja ki gre za AC ne predstavlja blagajna vinjet .. precej prinese transport, večino pa gre preko državnih nakazil (vzeto iz gospodarskega sektorja).

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
celoletna vinjeta stane toliko kot pol rezervoarja goriva, tako da se mi zdi smesno da se sploh pogovarjamo ce je vinjeta postena ali ne. Marsikaj v zivljenju ni posteno.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Torej ce nekdo ni "not spravil" teh 35e, pa ce pol vracunamo moznost da te zalotijo ce se peljes 2x...

Sicer nisem gembler, se pa spoznam na verjetnostni racun, ki je tukaj v prid igralcu,...
Odvisno kje se voziš.
Na nekaterih uvozih jih skora vsakodnevno srečujem, na nekaterih jih še nisem srečal v pol leta. Tako da se tukaj verjetnostni račun malce podre.
grin1.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik franci pravi:
rolleyes-1.gif
Ampak so jo morali zgraditi, vzdrževati in tud splužijo ti, pa če si se peljal enkrat ali 100x.

Če so 1x splužili, zakaj bi tisti, ki se je potem peljal 10x moral plačat 10x, tisti ki se je peljal 1x pa samo enkrat? Saj so za oba enako plužili? A je to bolj pravično?