Koliko kW moči vam "zaugajo" gosp.aparati ?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.600
7.120
113
Za takega sem se odločil skoraj 100%.
Ker je tanek in ga lahko skrijem v omaro.
Vsi ostali so širši od 40 cm.
Voda bo nastavljena med 35-42 stopinj. Doma se tako ali tako tuširamo v zelo različnih delih dneva,tako da ne bo problem v času,da se voda dovolj segreje.
Upam da bo dovolj. Ne bi rad segreval preveč,pa potem dodajal mrzlo vodo.

Zdaj... Ne vem, ce bom lahko ravno se poistovetila, ker smo enormni porabniki tople vode, ampam 50L na <42 stopinj je zelo nizko postavljena meja. Ce ste trije, mrbit razmisli vsaj o 80L. T bos pa potem visal, ce bo treba. Najbrz ni neke silne razlike med 50 in 80L kanistrom?!

Drug pomislek... Svojcas smo imeli tikija od gorenja. 80L. Čeprav gorenje, moram reči, da bojler je opravil svoje delo BP. To pomeni, nismo vedeli, da ga imamo in tus je imel vedno toplo vodo... To receno, Aristona res nisem nikdar imela, je bilo pa kar nekaj pritožb nad glasnostjo. Kaj hudica ta bojler počne, ne vem, ampak ce ni nekje skrit, je bil moteč. Tako se je govorilo po forumih, je res ali ne, nisem preverjala, je pa morebiti dovoljsen razlog za preveriti.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.388
3.966
113
Ko sem boljer menjaval sem šel zavestno v nakup manjšega t.j. 50 namesto 80 lt, ker bi tudi 200 litrski bil po enem tuširanju "prazen". Tako pa se prazen 50 litrski hitreje segreje od "praznega" 80 litrskega ali da ne govorim o tem, koliko časa bi čakali na dogretje 200 lt.

sad

Guru
24. avg 2007
21.310
9.929
113
Sedaj jaz ne razumem čisto te logike. Za segret x l vode rabiš y energije, pa naj bo ta voda v 50 ali 200l boljerju.
Ti si pozabil, da medtem ko je 50l bojler takoj mrzel, 200l še ne bi bil mrzel. Količino energije bi pa v oba moral dodati enako, če bi porabil 50l vode. Tako da po moji logiki tukaj igra vlogo le moč grelca in ne velikost bojlerja. Pa seveda izolacija zaradi morebitnih izgub.
Kako vplivajo velika temperaturna nihanja v 50l bojlerju (sploh sedaj, ko je voda zelo mrzla) na sam material, si pa lahko verjetno sam predstavljaš. ;)

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

brane_new

Guru
10. feb 2008
17.152
2.690
113
Tuširanje se kar hitro konča, ko je voda mrzla! Pa bil bojler 50 ali 200l.
50l pa spet ne traja toliko časa, da se segreje.
In ker je bojler največji potrošnik, se da marsikaj navadit/naučit
Saj se 4 članska družina lepo navadi uporabljati 2 kopalnici in dva stranišča.

p.s. saj se ni treba z vodo bojlerja greti!

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.388
3.966
113
Sedaj jaz ne razumem čisto te logike. Za segret x l vode rabiš y energije, pa naj bo ta voda v 50 ali 200l boljerju.
Ti si pozabil, da medtem ko je 50l bojler takoj mrzel, 200l še ne bi bil mrzel. Količino energije bi pa v oba moral dodati enako, če bi porabil 50l vode. Tako da po moji logiki tukaj igra vlogo le moč grelca in ne velikost bojlerja. Pa seveda izolacija zaradi morebitnih izgub.
Kako vplivajo velika temperaturna nihanja v 50l bojlerju (sploh sedaj, ko je voda zelo mrzla) na sam material, si pa lahko verjetno sam predstavljaš. ;)
Tvoja logika mi je jasna. Z 200 litri porabljene vode ne boš nič bolj čist, kot z 50.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

jezek

Guru
24. jul 2008
3.883
1.660
113
Kakva je higiena u gradu? 3-glava familija se zjutraj ne bo otuširala s 50 litri. Pa urejena baba si glavo pere vsak drugi dan....

luka51

Guru
16. avg 2007
14.646
5.967
113
In zakaj bi se morala 3 članska družin tuširat zjutraj? Če se popoldan al zvečer je prepovedano al kaj?

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.600
7.120
113
tako je pri meni

Prej je bil neki pdf se...
Na hitro pogledala, zdaj me morem več. Ampak ce se prav spomnim, imas tam napisano kolicino energenta, ki si ga porabil za ogrevanje SV. Pretvori to v kWh, pa je...

Po drugi strani, zdaj ko smo vsi nahajpani okoli teh blokov. Poraba bo kaka bo, poloznica bo pa odvisna tudi od moci grelca. Cez dan dogrevat s kakim mocnim grelcem mali kanister bo drazje za manj porabljene tople vode. Voda je se vedno cenejsa kot strom, dasiravno nic od tega ni tako drago, da bi se splacalo tvegati, da nekdo ne bo imel tople vode. To ni način, kako nekoga izpod tusa spraviti, predvsem je način, kako nekoga iz bajte s takimi idejami...

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

dugi

Fizikalc
2. sep 2011
243
53
28
ljubljana
Tako je pri meni.

Priponke

• speci.jpg
    speci.jpg
    1,8 MB · Ogledi: 50

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.437
7.142
113
pri taščici
Prej je bil neki pdf se...
Na hitro pogledala, zdaj me morem več. Ampak ce se prav spomnim, imas tam napisano kolicino energenta, ki si ga porabil za ogrevanje SV. Pretvori to v kWh, pa je...

Po drugi strani, zdaj ko smo vsi nahajpani okoli teh blokov. Poraba bo kaka bo, poloznica bo pa odvisna tudi od moci grelca. Cez dan dogrevat s kakim mocnim grelcem mali kanister bo drazje za manj porabljene tople vode. Voda je se vedno cenejsa kot strom, dasiravno nic od tega ni tako drago, da bi se splacalo tvegati, da nekdo ne bo imel tople vode. To ni način, kako nekoga izpod tusa spraviti, predvsem je način, kako nekoga iz bajte s takimi idejami...
Ko zacne enkrat sam placevati poloznice za vodo in elektriko vecina cudezno ugotovi da ne rabi 2x dnevno 200l tople vode.
Da bo umit ravno tako, ce bo med zajfanjem zaprl pipo.
Al pa med umivanjem zob. Zapirate pipo med umivanjem zob

Ko sem boljer menjaval sem šel zavestno v nakup manjšega t.j. 50 namesto 80 lt, ker bi tudi 200 litrski bil po enem tuširanju "prazen". Tako pa se prazen 50 litrski hitreje segreje od "praznega" 80 litrskega ali da ne govorim o tem, koliko časa bi čakali na dogretje 200 lt.

če ti je volumen No.1 poglej italijane ferroli, ariston dobiš tud 30 litrske ti so mogoče iz naslova gretja vode (čas izgube) lahko še piko bolj efektivni
če ti pa priklopna moč dopušča pa posezi to pretočnem

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.768
1.452
113
To je treba otroke večnivojsko naučit. Voda je zastonj, pri nas okoli 1,70€ / m3, pa otroke učimo, da se z vodo varčuje, v prihajanju je projekt deževnice v stranišča in pralni ter pomivalni stroj, pa že tako je ne porabimo veliko. Če jim pa zapaše topla prha ali banja, mi pa tud 8 letnica izprazni pol 300l bojlerja.

Če sem čist iskren, mi para živce, ko mi otrok par dcl lulanja splakne s 6l fantastično čiste pitne vode, ker sem zasral, ko sem se tastari upognil za viseče Grohe školjke in se zdaj tega bednega vgradnega kotlička ne da nastavit na manj.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo in Hanzi

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.342
11.361
113
katerega imaš vgradnega? jaz imam tudi vgradnega pa lahko manjšaš up320 al neki.

drugače pa, jaz sem se zaenkrat izognil deževnice... lahko imaš več težav kot plusov. Ne bom reskiral.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.600
7.120
113
Ko zacne enkrat sam placevati poloznice za vodo in elektriko vecina cudezno ugotovi da ne rabi 2x dnevno 200l tople vode.
Da bo umit ravno tako, ce bo med zajfanjem zaprl pipo.
Al pa med umivanjem zob. Zapirate pipo med umivanjem zob

sicer si mene citiral, pa potem še enkrat kaneje sebe, ker se očitno res sam s seboj strinjaš v svoji pronicljivosti, ampak vseeno domnevam, da govoriš na splošno. Ker jaz nisem nikdar nič rekla čez Komunalo, vsaj ne na račun obračunavanja vode, ker lahko mi verjameš, da tudi ta račun razumem.

Žal je tako, da kljub vsemu hypu, ki se umetno ustvarja, štango gor jim pa drži raja, ker ni treba veliko, da se jo nahujska, sta elektrika in voda še vedno po ceni osnovne dobrine - torej poceni. žal mi je sicer za tistega, ki mora zategovati tudi tu, ker to pomeni, da je že povsod drugje, kjer je kaj haska ali pa samo špara na napačnem koncu, ker pojma nima.

Tako pa Janez fura logiko Tesle zase in maltretiranja žene, da na božični večer ne sme pečice pa šporgeta naenkrat laufat (pa še to zaradi omrežnine, kWh so zastonj) pa celi familiji, da se ne sme tuširat. Ja imam jaz svoj OCD glede cifer (zase), ampak bog mi pomagaj, če bom začela s takimi forami in tistemu, ki bi v moji bajti prišel z enakimi idejami...

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.198
3.928
113
Pri nas je bojler 300 litrov v kleti. Pozimi, ko se kuri, tople vode praktično ne zmanjka, poleti, ko gre na elektriko pa bi ga najbrž lahko izpraznil, vendar ga doslej še nismo. Porabil je pa verjetno ene 2 do 3 MWh elektrike čez leto. Nisem sicer meril ampak lani sem leto zaključil z 4,8 MWh viška, letos pa z 200 kWh viška, pa je od večjih porabnikov dodatno samo ta bojler. Možno tudi, da so številke precej pretirane in je bila proizvodnja toliko manjša. Ker so grelci 3 fazni bi moral montirati shelly, da bi dobil točen podatek o porabi.