Vidiš, te logike pa ne razumem čisto. Zelo neučinkoviti motorji in baje majhna kapaciteta baterije? Pa recimo, da ID3 žre 20kWh, pa po izkušnjah strank jih ne, temveč je nekje tukaj ID4. Koliko žre po tvoje učinkovit e-avto? 15kWh. Torej smo (na oko zaokroženo navzgor) pri strošku 4 EUR na 100km proti 3 EUR na 100km, če plačuješ elektriko. Koliko porabi primerljiv bencinar? 10 EUR na 100km? Poleg tega so v novi generaciji IDji precej izboljšali učinkovitost.
Naprej, kvazi majhna baterija? V ID3 lahko dobiš 77kWh baterijo, torej pesimistično skoraj 400km dosega? Kje je težava?
Po mojem mišljenju je ta problem kvazi neučinkovitost in majhne baterije neobstoječ. Je pa to kvazi problem, ko pričakuješ, da bo tak avto na voljo za 15.000 EUR.
Po nakupu Mazde MX-30 vsi javno izražajo, jah to pa je premalo dosega. Res? Saj ni problem, 50 jurčkov in imaš ID7 s 600km dosega. Aja, to je pa predrago. Enako opremljen Passat za praktično isto ceno pa ni predrag. Zanimivo ne? Jah, pač plačuj še naprej teh 9EUR na 100km in je. Vsi zadovoljni, samo ni pa ravno fajn, če se z nekimi kvazi izgovori, ven vlečeš. Recimo spoštujem kolega, ki mi je enostavno vrgel v obraz (ga ni zanimal doseg, baterija, nič), kaj je ta sesalec, ICE je prava zadeva. Ker si ne rabi lagati, da on bi imel EV, samo pač doseg, neučinkovitost, itd. ga še matra.
Tako da, če ti doseg zadostuje za potrebe, potem je po mojem mnenju učinkovitost dokaj nepomembna, ker tako velike razlike pa le niso med avtomobili. In kot rečeno, sem prav vesel, da se še vedno dobijo ICE vozila. In srčno upam, da bodo tisto letnico 2035 prestavili.
Recimo pri nas je bil najboljši kompromis MX-30. Bi ime raje Taycana? Itak, takoj, pa polnit ga ne bi bilo treba vsak. Bi imel raje EV z večjo baterijo. Seveda, takoj. Samo za tako ceno in garancijo ga ne dobiš. Ampak saj pa MX-30 ustreza uporabi, torej? Tako da, lahko bi na veliko razglašal, da sem za EV, ampak me moti doseg, učinkovitost, itd. ali pa že vozim baje ''neooptimalen'' EV. In to je to.
Ok, torej teorija. Ker sem že mislil, da sem kaj spregledal, ker preden se je MX kupila, sem temeljito preveril za morebitnimi težavami in to ne kvazi teoretike, ampak pri lastnikih.
Pa samo v razmislek: GTEja sta do nedavnega imela 13kWh baterijo, kar je zadoščalo za cca. 50km dosega (v povprečju, poleti lahko tudi 60, pozimi lahko tudi 40 in manj). In voznik PHEVa, je baterijo izkoristil do konca in jo polnil do konca, ker je seveda šparal z gorivom. In ko je baterija bila na 0, je pač šel naprej na bencin. Kapaciteta recimo eGolfa je pa dobrih 30kWh. In voznik eGolfa ne bo nikoli šel na 0%, ker bo slej ko prej ostal nekje na cesti. Z eGolfom si lahko delal recimo 200km. In veliko (ne pa vsi) voznikov EVjev s staro tehnologijo baterij pač cikla baterijo med 20-80%. 60% je dosega 120km. Torej praktično več kot še enkrat toliko kot PHEV. Ob tem, da je to v optimalnem območju za baterijo, pri PHEVu pa celotna baterija. In eGolfov z 200.000km ni malo. Da niti ne grem na dejstvo, da moč manjšo baterijo bistveno bolj obremenjuje kot veliko. Vidiš razliko v teoriji med tema dvema avtomobiloma?
PS: Upam, da bo vse štimalo, ampak avto je v splošni garanciji Mazda, tako da, če se bo kaj zalomilo, upam da se bo uredilo. Pa plan je, da se avto proda prej, preden bo splošna garancija potekla, tako da. Tveganja praktično ni, trkam po lesu. Še največja uganka je izguba vrednosti, ampak tudi tukaj mislim, da ne bo tako slabo, pa ne zaradi prodajne cene, ampak nakupne cene.