Koliko košta montažna hiša?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Malo smo se pogovarjali kaj je ceneje (zidana ali montažna), pa smo prišli do zaključka, da verjetno mešamo hruške in jabolka. So pa vseeno zanimive številke, ki so prišle iz te debate. Kolegi pravijo, da povprečne montažne hiše izpod 150.000 EUR ne dobiš (na ključ).
Ali to drži?

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Sam sem nekaj gledal in bi takšna montažna, ki mi je približno všeč (cca. 140m2) prišla okrog 120 na ključ. Seveda je to osnovna izvedba, ki jo lahko po želji podražiš. Pa ne pozabi, da gola parcela ne bo dovolj, tako da dodaj še nekaj zraven.

rfmw

Zelenc'
14. nov 2008
12
0
1
Za 150k dobiš že celo pasivko na ključ, tako da je nizkoenergijska med 100-140k. Jaz bi šel takoj v gradnjo, sam kaj, ko (lepe/ustrezne) parcele ne dobiš oz. nimam sreče (v okviru mojih financ)...

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
jelovica hise ma an webu neke izračune in dobiš ven cca cene hiš. mogoče pogledaš kaj te zanima, pokličeš vprašaš. če ni ok odgovor, dej zs

btw
kaj je montažna hiša?
jelovica je 80k tudi. ampak to je daleč od 80k hiša

17. dec 2010
1.174
0
36
125
Lepo vas prosim ...

Montažne hiše so ... Res da so energijsko varčne, ampak je to vse en navaden klump. Skoraj obvezno moreš vse v gips plošče oblečti, kar pa je 150kvadratov sploh malo ni poceni, še posebej mansarda.

Kot arhitekt, vam lahko povem, da je še vedno najboljša opcija za ceno 150kvadriature do 150.000eur najboljša zidana hiša. Prvič je trpežna, ni izolacije - kar je majhen problem - reši se z izolacijo s stiroporom, in najlažje je vzdrževanje hiše. Toplotna izolacija pa je najboljša v fasadi ... ampak to so že dodatna dela oz oprema.

Pri montažnih hišaj je problem, da je skoraj vse narejeno z velikih klanfic ... skorja nikjer ni žeblja ali vijaka - tak problem imajo američani, ko pride tornado, pa na koncu ostane samo še kup lesa po okolici ... Potem je še težko narediti balkon - malo možnosti.

Pri montažni hiši potem moreš uporabiti izolacijo, ki pa spet ni poceni - baje je letos šla za 10% cena gor, moreš plačati knauf, ki spet ni poceni, zunanjo stran moreš itak občečti s fasado oz zaključnim slojem in/ali stiroporom ...
Tako, da te cena na koncu pride ogromno ...

Jaz si bom hišo nekdaj delal s cigla oz betonom. Res se mi ni težko vsesti za računalnik in papir pa svinčnik in ravnilo, in si lepo v miru zarisati par A2 A3 formate papirjev pa nanj narisati načrte čim večjega načrta, za lažjo preglednost.

Pri montažni je problem še, da moreš že v naprej vedeti, kje boš imel predelno steno, med tem, ko jo pri zidani lahko prestavljaš kamor hočeš, načrt med zidanjem lahko poljubno spreminjaš ipd.

Na koncu pa če imaš kakšne veze, ti lahko hišo strojno omečejo zidarji za majhno ceno - tam od 3 eur dalje po kvadratnem metru (gips plate so lahko od 15 ur dalje po kvadratnem metru skitano pa vse, pripravljeno za štrihanje), potem pa za fasado boš spet mogel isto dati kot za montažno.

Mogoče za ceno montažne hiše 150 kvadratov, z zidano lahko narediš malo manj kvadratov ... kakšnih 10, 20 .. to pa je nič - wc malo tesen ali hodnik, ali shramba ali porazdeliš mere ipd ...

Mansarda bi te stala za celo hišo 150. kvadratov (oblečenih v gips plošče) nad 10.000 eur ... kar boš v vsakem primeru mogel dati, pri zidani ti pač sten ne bo treba oblačiti.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne..ne moreš no..pa kaj ti...ne..nimam lčasa..grem delat pametne stvari..ti pa...ne vem no...

mislim..

tole je šok še zame. ker več bedarij še men ne rata zapisat

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
ksz

Montažna hiša stane toliko kot vsaka druga hiša: kolikor imaš in še malo
wink-1.gif

17. dec 2010
1.174
0
36
125
Ja saj, zato pa sem napisal, da zidana hiša stane dosti manj ... ker ne rabiš gips plošč - razen če jih hočeš.

Softi ... tebi pa tvoja pamet že malo škodi ... se ti ne zdi?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ja..silim se kjer mi ni mesto.

lahko pa poskusiva.

parcelo imava, ti strokovno poves koliko stane, dobis denar..in delaj. če uspeš..ti dam spoštovanje in novo dleo, če spusiš..povej kje bova dobila razliko.

tvoje pisanje o zidnaju je tako površinsko, fantazijsko..kot najstrnikov opis voznje s space shutlom.
da se mal dodam
arhitekti zivite v nekem imaginarnem svetu. sanjate in sanjarite. zato pa je stanje kakršno je. ker je stroka zatajila z vami an celu.

zdej pa napis kje je moja pamet prehuda, pa kako si prisle do nebuloz.

btw
za 3 omete sporoci koliko na mesec lahko uredis..mam posla cez glavo..bomo prodajal po 4..3 tebi 1 meni..

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Rekreativni_kolesar pravi:
Ja saj, zato pa sem napisal, da zidana hiša stane dosti manj ... ker ne rabiš gips plošč - razen če jih hočeš.

Softi ... tebi pa tvoja pamet že malo škodi ... se ti ne zdi?

Presneto bog, tebi se zdi da je teh 300 kvadratov gips plat tak strošek pri celi bajti?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Lepo te prosim;

praviš da si arhitekt...očitno zelo slab, da ne veš kakšne so kvalitete enega in drugega načina gradnje. No, veš (upaš) samo za klasično gradnjo.

na topic:

sam sem bil pred dvemi leti v podobnih dvomih. Pracelo sva dobila(velika sreča!) in tako se je začelo.
Da skrajšam; izbrala sva na koncu montažno hiško, bivalne površine 130m2. Cena; cca 10% dražje od klasične gradnje, s to razliko, da sva bila praktično v parih mesecih vseljena.

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Glavne prednosti montažne bajte na ključ so:
-to, da je ob koncu gradnje zares končnana (ne tako kot 95% slo bajt, ki niso nikoli fertik)
-gradnja je končana v roku (glej isto kot zgoraj, kjer gradnja b.p. traja desetletje ali še kaj čez)
-bajta je narejena za fiksen znesek (kar se pri običajni gradnji, še posebej na pol v lastni režiji hitro preseže za nekaj 10%)

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Glavne prednosti montažne bajte na ključ so:
-to, da je ob koncu gradnje zares končnana (ne tako kot 95% slo bajt, ki niso nikoli fertik)
-gradnja je končana v roku (glej isto kot zgoraj, kjer gradnja b.p. traja desetletje ali še kaj čez)
-bajta je narejena za fiksen znesek (kar se pri običajni gradnji, še posebej na pol v lastni režiji hitro preseže za nekaj 10%)

jajca
to ni nobena prednost montažne bajte, ampak nesposobnost organizacije in problem financiranja

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Povej softi, kot gradbenik, kakšen je tvoj pogled na prednosti, ali pa slabosti montažnih hiš?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
debata za pivo..ni sans, d anapisem tukaj..na hitro pa

+
za vse, ki nimajo zilice, iznajdljivosti, pa se kake pozitivne lastnosti, je montazna super..po sistemu predi brigo an drugoga. colas, dobis..ne hebes se s siptarji, bosanci, podizvajalci..ampak to je organizacija..ne prednos thise
sam ahisa ima prednost, da je potresno bolj avrna, da je izolacija boljsa, glede na debelino sten
plus, pa spe tne hise, ampak pristopa je..d aje nacrt zakolicen, zabetoniran

-
ni nekih drasticnih sprememb..je k nakup avta..k je bel, je bel.
zivljenjska doba je krajsa..ce gledas d agradis za 5 generacij..pa spomenisko avrstrvo:)
samo 'donenje' v hisi oz slabsa izlotivnost med prostori mi ni vsec..sam to je danes ze v kalsiki tako..kauf predelne stene

vecinoma pa..niso to +- ene ali druge gradnje, ampak nacina gradnje, pristopa k grandji

btw
od montaznih bi imel honko. jelovica, amrlec..me ne zanima. v elseni vidim prednost obcutka topline lesa..material je topel. in vleik minis da zivis v hlodu..s eje treba navadit

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Tako kot vsak način gradnje ima tudi montažna gradnja svoje prednosti in slabosti. Vsak investitor ima svoje potrebe in zmožnosti.
Tako vsak investitor preveri prednosti in slabosti posameznega načina gradnje in izberega tistega, ki mu najbolj ustreza.

Ko sem sam pred kratkim znanca spraševal zakaj gradi, tako kot gradi, mi je odgovoril, da vsak gradi tako, kot VERJAME, da je prav

Nazadnje urejeno:

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.092
2.879
113
Kako si arhitekt, če sprašuješ za New York da bi šel s punco in vama bosta starša od nje dala denar?
evil.gif

Ali si se pač vpisal na gimnazijo in boš čez 4 leta študiral arhitekturo
evil.gif