Koliko denarja na račun pred pokojnino za ok life

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Zavedaj se da kupna moc ni sorazmerna inflaciji. Stvari zaradi napredka tehnike in udobnejsega zivljenja stanejo danes vec kot v preteklosti. Poglej koliko izdamo danes za komunikacije (internet, telefon, mobi, TV) v primerjavi s pred 30 leti.

Evro obstaja 8 let in v 6 letih pred zadnjo anomalijo je kupna moc padla za 12%, pri povprecni inflaciji 1.7% ko se je vrednost denarja zmanjsala samo za 10%.
Deutche Mark (DM) je v 60 letih z inflacijo (1.3% letno) izgubila 54%, kupna moc pa je padla za 78%

Z drugimi besedami s 100 DM iz zacetka popravljenimi za vrednost inflacije (ce bi imel v dobri banki, ki bi dala obresti ekvivalentne inflaciji) si na koncu kupil za 49 DM ekvivalentnih produktov, ce pa nisi imel v banki pa samo za 22 DM.

zanimiv link: http://krisenfrei.de/Sordon_Echtes-Geld.pdf

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
definitivno ne vacujem v denarju za penzijo. Vsaj ne v nekem velikemznesku
. Ker te zadeve se mi zdijo samo se en nacin kako naj ljudje zapravijo denar.
Malo bo tistih srecnezev ki bodo rekli da jim je z varcevanjem za penzijo padla sekira v med.
Depozit za 300; 25% obresti ti pobere drzava, se pravi ti ostane samo se 3,5%

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
sredstva za pokojnino sigurno ne smejo biti v večjem delu v gotovini. gotovina za recimo max 5 let ostalo pa v drugih oblikah.
na gotovino se ti vsede država z raznimi davki , potem pride uradna inflacija in potem pride dejansko razvrednotenje denarja
nekaj bi moralo biti recimo v dragih kovinah, nekaj v skladih, nekaj v nepremičninah.

financna

Zelenc'
3. nov 2010
10
0
1
Maribor
Obišči stran
Jaz bi pa izpostavil malo drugačno problematiko...Koliko denarja moram imeti na računu, ko grem v pokoj, da ohranim življenjski standard, ki ga imam sedaj.

Recimo, da imam 1.000€ neto plače. Če bi sedaj šel v pokoj (po 40 letih delovne dobe, itd.), bi dobil 725€ pokojnine. Torej moram sam poskrbeti za 275€ na mesec...to pomeni, da bi moral imeti privarčevanih okrog 70.000€.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Zakaj sem rekel Urugvaj?

Ker imajo zdravstvo dobro urejeno, pa tudi drago ni! Je delal kolega doktorsko disertacijo, kam se naj preseli in je Urugvaj zmagal
Je dokument dostopen na internetu?

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
"doktorska disertacija" je v narekovajih.

To sem napisal zato, ker ta clovek vsako malenkost razisce do obisti. Ker je v taki situaciji, da za zivljenje v USA nima dovolj prihranjeno, je pa picajzl za life, je iskal alternetivo, kjer se bo cim bolj pocutil kot doma, s tem da bo klima/cena bajt/cena zdr. zavarovanja dosti bolj ugodna kot v njegovi rodni USA.

LP,
PIC