Koliko date za avto?

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.449
2.165
113
Citat:
Uporabnik pablohasan pravi:
To me že od nekdaj zanima. Recimo koliko od mesečne plače za nakup avtomobila, koliko mesečnih plač za nakup avtomobila..

Moja logika koliko si še lahko privoščiš, da ni treba živet od kruha in vode. Govorim za družino z dvemi otroci.
Letna plača - neto gre lahko za avtomobile 1 ali 2. Desetletna plača - neto gre lahko za nepremičnino. Kar je več je pretiravanja in ti onemogoča norrmalno preživetje

vuk

Pripravnik
19. nov 2007
499
4
18
19% mesečne plače. Vključeni vsi stroški (gorivo, registracija, zavarovanje itd.) Delam nekje 40-50.000 km letno.

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
Citat:
Uporabnik nejc111 pravi:
Za avto dam toliko, da ne rabim vzeti kredita, leasinga. Zavarovanje plačam vedno v enem kosu, ne na 10 obrokov.

Torej avto vedno kupim za gotovino, katero imam na voljo, pa je bilo to 6k ali pa 15k.

x2

Da bi zaradi najetega kredita oz. lizinga za avto slabo spal? Ne, hvala.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.768
169
63
ksz

Kaj vi to vozite neka zgodnjena jajca ali imate tako visoke plače?
Vsi nekih 20%, kar je ob povprečni SLO plači cca. 2500 eur.
Če si pa šef Slabe banke, pa voziš novega Golfa 1.6 tdi?

gustav

Pripravnik
17. mar 2011
478
2
18
Zg. Gorenjska
ksz

Vedno sem se vozil z gajbami, tipa niškoda in cenejenegre... še dve leti nazaj sem se vozil z avtom za katerega sem dal 20% mesečne plače, imel pa sem minimalca..

Razdalja do posla se mi je podaljšala in lansko leto sva se odločila da nabavimo nekaj "resnega". Dal sem letno plačo in ta četrtek sem bil kar vesel da sem dal... Imava še 9 let starega cliota in se menjava odvisno od tega kdo kaj rabi.. No ko mi je ob 10h zvečer ko sem šel iz šihta pri 100km/h izza ovinka po mojem pasu priletel en pilot sem bil srečen da nisem sedel v cliu. Šlo je za centimetre da sem se rešil in garantiram da bi se z gajbo razlepil...

Je pa spet to... žena ima 5 km do šihta in se "lahko" vozi s slabšim avtom.. tako je pri veliko ljudeh.. No tole se je meni zgodilo 2 km od doma ko sem jih imel za seboj že 50, no žena bi imela za seboj 3... potem pa bodi pameten..

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik koliko pravi: Avta ne potrebujem nujno in ga tudi nimam. Pri hiši je sicer en avto ampak samo za nujne primere. Lastništvo avta je čista zguba in metanje denarja v vodnjak brez dna. Če si bom kdaj kupil avto bo to vozilo v vrednosti max 500 eur. Tak za info sem se pozanimal koliko bi me stal nov avto v vrednosti cca 10.000 eur. polog bi bil 1000 eur in mesečni obrok 149,xx eur x 96 mesecev(8 let) k znesku 150 eur je treba prišteti še zavarovanje s kaskom recimo še dodatnih 50 eur na mesec in pa bencin cca 100 eur na mesec pa še 50eur na mesec za gume in servis in smo na 350 eur mesečno smo za avto. Če bi ta znesek dajal na banko bi po 96 mesecih imel na računu 33.600 eur plus obresti. in zdaj naj reče nekdo da avto ni jama brez dna.
Čestitke za 'nalivanje čistega vina', vendar si eden redkih, ki tako razmišlja. Pozabil pa si še faktor amortizacije (padanje vrednosti avtomobila), stroške za garažo (če je) in občasna parkiranja, vinjeto, pa verjetno bi se še kaj našlo.
Strinjam se, da je avto jama brez dna, vendar je podobno kakor še marsikatera "nujna civilizacijska dobrina" lahko popolnoma nepotreben.
Zelo malo je primerov, ko kakšna družina ali posameznik brez avta ne bi preživel, mislim dobesedno !
Druga plat medalje pa je udobje, ki ga nudi avtomobil - greš kamor hočeš, kadarkoli hočeš in živiš v nekakšni neodvisnosti.
Pa je to res?
Imam znanca, ki že celo svoje življenje (75 let) živi brez avtomobila, nima niti vozniškega izpita. ko se sprašujem, kje je bil vsa desetletja prikrajšan, ugotavljam da nikjer zelo hudo. Sistem možnosti prevozov je imel od nekdaj naštudiran v nulo, družbe mu ni manjkalo, v službo se je vozil s kolesom ali javnim prevozom, na dopuste pa največkrat z vlakom ali avtobusom.

Priznam pa, da jaz ne bi mogel normalno živeti brez brez avtomobila, že vseh dobrih 45 let je tako. Tudi v najtrših časih najnižjega standarda (ne bom omenjal kdaj je bilo, ker bi me takoj kdo spet proglasil za lažnivca), sem vozil Diano, ki mi je omogočila mobilnost, na katero sem bil tako navajen.
Morda celo zasvojen?

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
ksz

Kupim cca. 4 leta rabljenega z okoli 100k km in ga vozim 4-5 let. Potem ga prodam, dodam 3-4 mesečne neto plače in jovo na novo.

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
ksz

Kaj vi to vozite neka zgodnjena jajca ali imate tako visoke plače?
Vsi nekih 20%, kar je ob povprečni SLO plači cca. 2500 eur.
Če si pa šef Slabe banke, pa voziš novega Golfa 1.6 tdi?

jaz sem govoril o mesečni obremenitvi plače+ko prodam starega

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Bedarija... mogoče kolk daste družinskega proračuna. Če jaz dobim minimalca, bejba pa 3 jurje neto je čist drugačna scena.

Razlika je ogormna tudi v odhodkih... lahko živimo za 300€ na mesec, drugi pa za 3 osebe spičkajo 2k€ na mesec, tako da je lahko dohodek prvih npr. 2k€, drugih pa 4k€ pa je stvar zelo izenačena.

Jaz ne rabim čikov, alkota ipd. mam pa raje avte, samo za pod 20k€ jaz dobim vse kar si želim, problem je samo, ker bi rad imel 5 avtov npr. samo v Slo je to kot hobi zelo težko.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Ce delam 30k na let, je stroskov pol place, druga polovica gre pa za motor.
grin1.gif

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Saj to je isto....

saj se razmeva da je to strošek le za nakup drugega vozila in ne tankanja,registracije,zavarovanja,ker vprašanje je bilo koliko namenite za nakup avta.prodam obsotječega in nameni 12% mesečne plače za obdoje recimo 4 leta kar znese 1 plačo letno na 4 leta,tako se vrednost avta,ki ga kupim giblje vedno okoli 10k€

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Vidim, da ne spadam na ta forum, ker očitno slabo zaslužim. Po pisanju (in stanju na cestah) bi rekel, da imate tam med 2 in 2,5 NETO plače ...
evil.gif

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
Citat:
Uporabnik nejc111 pravi:
Za avto dam toliko, da ne rabim vzeti kredita, leasinga. Zavarovanje plačam vedno v enem kosu, ne na 10 obrokov.

Torej avto vedno kupim za gotovino, katero imam na voljo, pa je bilo to 6k ali pa 15k.
Močno podpiram idejo, da z nakupom ne greš preko finančnih zmožnosti.

Vendar ni nujno, da je keširanje avtomobila najboljša varianta. Če del vseeno vzameš na leasing, ti ostane nekaj denarja v rezervi. Sicer nekaj izgubiš pri obrestih, a si vseeno bolje pripravljen na kakšne izredne situacije.

Poleg tega CSD-ji avtomobila, ki je na leasing ne zaznajo, posledično znajo biti kakšni otroški dodatki, cenejši vrtec.

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Avta nimam, ker koristim javni prevoz. Za službo me pride mesečna za bus 25 eur. Za daljše poti vlak. Če greš nekam za vikend (sobota, nedelja), imaš 30% popusta na povratno. Na voljo so tudi družinske kartice (otroci do 12. leta brezplačno, ostali člani 40% popusta). Tistih dvakrat na leto za dopust pa najamem.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Pri naši hiši sta dva avta nuja, oba imava službo v drugem kraju cca. 12km v eno stran, zjutraj je treba razvoziti otroke v vrtec/šolo, tako da kolo ipd. odpade. Je pa super če greš lahko v službo peš ali s kolesom in združiš prijetno s koristnim ...
Voziva avte višjega cenovnega razreda, km se ne dela veliko, cca. 25k z obema osebnima in terencem, menjamo ponavadi na sedem do deset let.
cool-1.gif

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
Citat:
Uporabnik noker pravi:
Vidim, da ne spadam na ta forum, ker očitno slabo zaslužim. Po pisanju (in stanju na cestah) bi rekel, da imate tam med 2 in 2,5 NETO plače ...
evil.gif

sploh ne,če obstoječi avto prodaš za 5k€, dodaš 5k€ in deliš z 4 potem ni to ravno 2,5 neto
write.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
Pri naši hiši sta dva avta nuja, oba imava službo v drugem kraju cca. 12km v eno stran, zjutraj je treba razvoziti otroke v vrtec/šolo, tako da kolo ipd. odpade. Je pa super če greš lahko v službo peš ali s kolesom in združiš prijetno s koristnim ...
Voziva avte višjega cenovnega razreda, km se ne dela veliko, cca. 25k z obema osebnima in terencem, menjamo ponavadi na sedem do deset let.
cool-1.gif
Večinoma je situacija zelo podobna. samostojnost, neodvisnost in udobje, ko te ničesar ne omejuje pri gibanju, pač nekaj stane.
Ker smo večinoma ljudje nagnjeni k pripravljenosti plačevati več za svoje udobje, je tako, kakor je, še posebej, če je vse ostalo v glavnem urejeno, torej ne zmanjkuje denarja za nujne zadeve.

Pri nas je takšna situacija že vsa desetletja, zato lahko samo od daleč občudujem ljudi, ki so sposobni živeti brez dveh, treh avtomobilov v družini.

LP

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.234
2.826
113
Lublana
Obišči stran
Trenutno 3 avtomobili za vse skupaj je šlo cca 9 mojih mesečnih plač, brez kreditiv, pufov... vse na keš. Letno za zavarovanje in registracijo plus vinjete gre cca 1000eur za vse tri skupaj, ostali stroški zanemarljivi.