Citat:
Uporabnik koliko pravi: Avta ne potrebujem nujno in ga tudi nimam. Pri hiši je sicer en avto ampak samo za nujne primere. Lastništvo avta je čista zguba in metanje denarja v vodnjak brez dna. Če si bom kdaj kupil avto bo to vozilo v vrednosti max 500 eur. Tak za info sem se pozanimal koliko bi me stal nov avto v vrednosti cca 10.000 eur. polog bi bil 1000 eur in mesečni obrok 149,xx eur x 96 mesecev(8 let) k znesku 150 eur je treba prišteti še zavarovanje s kaskom recimo še dodatnih 50 eur na mesec in pa bencin cca 100 eur na mesec pa še 50eur na mesec za gume in servis in smo na 350 eur mesečno smo za avto. Če bi ta znesek dajal na banko bi po 96 mesecih imel na računu 33.600 eur plus obresti. in zdaj naj reče nekdo da avto ni jama brez dna.
Čestitke za 'nalivanje čistega vina', vendar si eden redkih, ki tako razmišlja. Pozabil pa si še faktor amortizacije (padanje vrednosti avtomobila), stroške za garažo (če je) in občasna parkiranja, vinjeto, pa verjetno bi se še kaj našlo.
Strinjam se, da je avto jama brez dna, vendar je podobno kakor še marsikatera "nujna civilizacijska dobrina" lahko popolnoma nepotreben.
Zelo malo je primerov, ko kakšna družina ali posameznik brez avta ne bi preživel, mislim dobesedno !
Druga plat medalje pa je udobje, ki ga nudi avtomobil - greš kamor hočeš, kadarkoli hočeš in živiš v nekakšni neodvisnosti.
Pa je to res?
Imam znanca, ki že celo svoje življenje (75 let) živi brez avtomobila, nima niti vozniškega izpita. ko se sprašujem, kje je bil vsa desetletja prikrajšan, ugotavljam da nikjer zelo hudo. Sistem možnosti prevozov je imel od nekdaj naštudiran v nulo, družbe mu ni manjkalo, v službo se je vozil s kolesom ali javnim prevozom, na dopuste pa največkrat z vlakom ali avtobusom.
Priznam pa, da jaz ne bi mogel normalno živeti brez brez avtomobila, že vseh dobrih 45 let je tako. Tudi v najtrših časih najnižjega standarda (ne bom omenjal kdaj je bilo, ker bi me takoj kdo spet proglasil za lažnivca), sem vozil Diano, ki mi je omogočila mobilnost, na katero sem bil tako navajen.
Morda celo zasvojen?