Koliko date za avto?

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
To me že od nekdaj zanima. Recimo koliko od mesečne plače za nakup avtomobila, koliko mesečnih plač za nakup avtomobila..

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.267
1.897
113
Realno delaš do konca julija za avto, potem pa pridejo na vrsto druge stvari.

Gledano na letnem nivoju, to kar lahko daš na stran od plače.

Ne govorim striktno zase...pade pa tu noter 90 % populacije (mogoče tudi ti, če imaš kaj na 4ih kolesih).

Če sta pri hiši dva avta je pa zmaga popolna.
zmaga.gif

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Trenutna vrednost avta je manj kot pol plače. Če (ko) bom kupoval avto, ne sme preseči 6-7 mesečnih plač, s tem da mora biti za naslednjih 7 let.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
Citat:
Uporabnik VAG pravi:
Trenutna vrednost avta je manj kot pol plače. Če (ko) bom kupoval avto, ne sme preseči 6-7 mesečnih plač, s tem da mora biti za naslednjih 7 let.

S tem se sicer strinjam in pri takih pogojih te ne stiska. Ampak če bi to vsi prakticirali, bi avti bili v povprečju precej stari in poceni. Novi passati in golfi bi bili redkost. Tako pa niso. Iz tega sledi, da je potrebno večino dela pretopit v avto.

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:
Citat:
Uporabnik VAG pravi:

S tem se sicer strinjam in pri takih pogojih te ne stiska. Ampak če bi to vsi prakticirali, bi avti bili v povprečju precej stari in poceni. Novi passati in golfi bi bili redkost. Tako pa niso. Iz tega sledi, da je potrebno večino dela pretopit v avto.

Avta ne potrebujem nujno in ga tudi nimam. Pri hiši je sicer en avto ampak samo za nujne primere. Lastništvo avta je čista zguba in metanje denarja v vodnjak brez dna. Če si bom kdaj kupil avto bo to vozilo v vrednosti max 500 eur. Tak za info sem se pozanimal koliko bi me stal nov avto v vrednosti cca 10.000 eur. polog bi bil 1000 eur in mesečni obrok 149,xx eur x 96 mesecev(8 let) k znesku 150 eur je treba prišteti še zavarovanje s kaskom recimo še dodatnih 50 eur na mesec in pa bencin cca 100 eur na mesec pa še 50eur na mesec za gume in servis in smo na 350 eur mesečno smo za avto. Če bi ta znesek dajal na banko bi po 96 mesecih imel na računu 33.600 eur plus obresti. in zdaj naj reče nekdo da avto ni jama brez dna.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
No vseeno, če tako razmišljaš si pač doma, ali pa na dosegu kolesa. Avto je vseeno nuja, ampak za kakšen denar. To je samo vprašanje. Če jemlješ avto tudi kot hobi, spet nameniš malo več denarja itd.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Vsak ima svoje prioritete, ampak četudi v tem trenutku ne bi imel drugih (zame pametnejših) prioritet, si za nakup avta (bodisi na keš, leasing ali kredit - ne igra vloge) ne bi odtrgal več kot 10% svoje neto plače.
Kar je več, je zame suženjsko razmerje do avta.

PaviGFY

Pripravnik
13. dec 2011
407
3
18
Ko bom kupoval novega, bom zapravil od 5 do 8 mesečnih plač + prodan avto. Avto bi rad menjal najkasneje pri starosti 5-ih let.

nejc111

Pripravnik
15. sep 2007
599
12
18
Za avto dam toliko, da ne rabim vzeti kredita, leasinga. Zavarovanje plačam vedno v enem kosu, ne na 10 obrokov.

Torej avto vedno kupim za gotovino, katero imam na voljo, pa je bilo to 6k ali pa 15k.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.699
6.719
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik nejc111 pravi:
Za avto dam toliko, da ne rabim vzeti kredita, leasinga. Zavarovanje plačam vedno v enem kosu, ne na 10 obrokov.

Torej avto vedno kupim za gotovino, katero imam na voljo, pa je bilo to 6k ali pa 15k.
write.gif

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Manj kot 100€ na mesec, vključeni vsi stroški. Brez nafte okoli 60€ mesečno. Sem že gledal da bi vzel kaj novejšega, pa me mine ko seštejem vse stroške ki pridejo z novejšim avtom (kasko,redni servisi,izguba vrednosti,...)

En kalkulator, za približno predstavo koliko nas stane avto:
http://www.focus.si/avto.html
Si ne predstavljam da bi vsako leto pol leta hodil na šiht samo da si kupim avto.

Nazadnje urejeno:

Snaga1

Pripravnik
3. sep 2012
257
0
16
Poskušam se držati pravila, da za avto se ne da več kot enoletni dohodek. Avto menjam, ko sem na ti z mehaniki in pogosteje peš v službi kot z avtom.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Mesečno nekaj manj kot 10% plače (moje, žena ima svoj avto za katerega da podobno). Gre samo za nakup (leasing), dodatno so potem še gorivo, servisi, zavarovanje itd..., kar pa se delno pokrije iz plačanega prevoza na delo.

Avto je bil cca 12 plač.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.768
169
63
Pomojem je vprašanje, koliko časa si v avtu.
Koliko bi dal za avto, če bi delal do 10.000 km letno? Ene 2-3 plače.
Koliko bi dal, če bi delal 30.000? Enih, 8-12 plač.

lp

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
vprašanje je koliko namenijo za NAKUP avtomobila,njega ne zanimajo stroški tankanja,servisa in podobno.

točno 12 % na mesec me stane trenutni avto.to je tudi nekje max kar sem pripravljen odkartat za avto.mi veliko več pomeni da lahko svojo rit 4-5x letno odpeljem na dopust na kako posebno destinacijo in da imam stanovanje opremeljeno z nadstandardno opremo-tukaj še posebno izstopa ležišče ki je bilo kar nekaj časa več vreden kot avto

matej_

Guru
25. okt 2007
2.123
655
113
za tavlkega sem dal 5let nazaj 9 svojih mesečnih neto plač, vzel na kredit za 4leta, za zavarovanje in nafto sem zraven dal še 1,5 plače /leto (kar pa sem dobil nazaj preko prevoza na delo) stroške servisov ne računam.

za novega sem dal 6 mesečnih plač, zavarovanje in nafto sem zdej v enem letu dal skoraj celo svojo neto plačo. (ampak večino dobim nazaj preko plačanega prevoza za delo) stroškov servisa nisem računal. je pa približno 3 servisi na leto po 110€.

vozim se na šiht, kje ni javnega prevoza, na leto naredim cca. 40.000km